Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Jenni Hyttinen

Vielä kerran yhteisen asian puolesta

Tätä vuotta on jäljellä enää kaksi päivää.

Ilmastonmuutos on ollut yksi silmiinpistävimmistä puheenaiheista, ja syystä. Vielä satoi lumi jouluksi, mutta itsestäänselvyys se ei ollut.

Ottakaa tosissanne puheet hiilijalanjäljistä, ilmastokatastrofeista, jäätikön sulamisesta, kasvisruoan suosimisesta, kertakäyttökulttuurista, meren pinnan nousemisesta, muovista, lajien sukupuutosta, lentämisen vähentämisestä, pysyvästi lämpenevistä keleistä, roskameristä ja sopeutumisvaikeuksista, jotka koskettavat kokonaisvaltaisesti niin eläimiä, ihmisiä kuin luontoakin.

Pienten tekojen puroista syntyy iso virta, joka virtaa hiljalleen kaikkialle – mutta vain, jos uskomme siihen. Jokainen yksittäinenkin ekoteko edesauttaa maailman tilannetta, joka on meidän jokaisen käsissämme ja johon me kaikki vaikutamme kaiken aikaa joko negatiivisesti tai positiivisesti.

Jos omat vaikutusmahdollisuutesi tuntuvat olemattomilta, mieti asiaa käänteisesti: siinä missä esimerkiksi muovipussiin pakkaamasi hedelmät, kannattamasi epäeettinen brändi tai valitsemasi liharuoka tekevät hallaa päästöille kiihdyttäen ilmastonmuutosta, pienennät päästöjäsi ja kumoat niiden vaikutukset muuttamalla tottumuksiasi ihan pikkujutuilla. Asioita pitää vain osata katsoa oikeista näkökulmista.

Jos taas ajattelet edelleen itsepintaisesti, etteivät yhden ihmisen teot vaikuta mihinkään, niin saanen kysyä, että kenenkäs sitten? Jokainen tällä maapallolla tallaava on yksilö, joista joka ikisen toimilla todella on merkitystä.

Suosiossa olevista ilmiöistä, kuten arjen ympäristöystävällisemmistä valinnoista kannattaa ottaa koppia, vaikket suoranaisesti uskoisikaan voivasi vaikuttaa mihinkään. Jokaiselle löytyy varmasti jokin asia, josta on helppo aloittaa oma vastuullisempi elämä: olipa se sitten bambuhammasharja, kestohedelmäpussi, talouspaperittomuus tai vaikka palasaippua. Parhaimmillaan muutosten tekeminen vie mennessään ja saa läheisetkin innostumaan. Hyvä kantaa kauas.

Vaikka vielä kerran kastoin lusikan tähän soppaan, lähestyessämme vuotta 2019 on hyvä aika jättää taakse kaikkein raskaimmat asiat ja kehittää itseämme niissä asioissa, joissa meillä on vara parantaa. Tärkeää on keskittää voimavarat itselle mieluisiin elämän osa-alueisiin ja niihin ihmisiin, jotka tekevät meille hyvää.

Siispä vastuullisen rentoa ensi vuotta kaikille!

Kommentoi

Hae Heilistä