Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Käyhkö

Selfie vaarantaa terveytesi!

Sosiaalisen median vaaroista heristellään sormella silmään harva se päivä. Juuri saamamme tiedon mukaan somessa roikkuminen tyhmentää, aiheuttaa riippuvuutta, altistaa kiusaamiselle, pilaa itsetunnon, lisää keskittymisvaikeuksia, lisää keskittymisvaikeuksia, lisää keskittymisvaikeuksia, syrjäyttää, vangitsee kuplaan ja johtaa avioliittoihin  –  vain muutamia kamaluuksia mainitakseni.

Edellä mainitut ovat lähinnä henkimaailman asioita, joten on hyvä muistaa, että somettaminen on äärimmäisen vahingollista myös fyysisesti. Erityisen vaarallisia terveydelle ovat selfiet, jotka ovat koituneet kohtaloksi jo sadoille; on ängetty hengenvaaralliseen paikkaan ottamaan selfie ja kuvan ohella saatu ikävän omakohtainen kokemus siitä, mistä paikan hengenvaarallinen maine juonsi juurensa. Noin nyrkkisääntönä: jos muikkua lausuessa taustalta kuuluu “tuut-tuut!” kannattaa kuva räpätä suht vikkelästi.

Pienimpiä haavereita selfiet aiheuttavat jatkuvasti  –  kuten kävi minulle lauantaina Joensuun Areenassa. Halusin jakaa konsertissaolemassaoloni muillekin  –  totta kai se kiinnosti kaikkia  –  ja oman lärvin ohella kuvaan piti luonnollisesti saada lava. Koska kuitenkin istuin estradia kohti, altistui yläkroppani kuvaustilanteessa siinä määrin vahvaan kiertoliikkeeseen, että kylki kramppasi. Tämän seurauksena vedin illan kenties komeimman moshauksen, joka sopikin genreen täydellisesti, eikä siinä olisi ollut mitään hävettävää, ellei ohjelma olisi sattunut juuri tuolloin olemaan tauolla.

Muistattehan myös, kun pienenä irvistellessä vanhemmat varoittelivat, että jos et lopeta, naama jää mutruun ikuisiksi ajoiksi? Lehtikuvista päätellen monille on käynyt näin duckface-selfien kanssa, joten kannattaa olla varovainen. Etenkin Virossa riski tähän tuntuu olevan poikkeuksellisen suuri.

Hashtag-ähky puolestaan uhkaa etenkin Instagram-aktiiveja, jotka näkyvyyden maksimoimiseksi lisäävät jokaiseen selfiehen niin monta hashtagia eli avainsanaa, että eivät lopulta enää itsekään muista, mistä kuva oli otettu ja miksi, ja joutuvat näin ollen ottamaan uuden kuvan  –  ja kierre jatkuu.

Sitten ovat muun muassa kulkuneuvolla ajosuunnassa oikealle ojaan selfietä ottaessaan ajaneet. Liekö heillä muuten jo oma Facebook-ryhmä? Ehdottomasti pitäisi olla, jos kerran Teuvan pelastuslaitoksellakin on (kaksi jäsentä).

Mutta ettei tämä menisi ihan synkistelyksi, loppuun hyvät uutiset ystäväni Petri Variksen viime viikolla tällä samalla palstalla lentämisen ympäristövaikutuksia käsitelleen kolumnin inspiroimana. Selfiet nimittäin vähentävät lentämistä!

Teoriani perustuu siihen, että kun on tottunut tulemaan kuvatuksi 13 filtterin läpi niin, että rypyt on mankeloitu suoriksi, sihrusilmät saatu säkenöimään ja rusoposkiin lisätty puolentusinaa hymykuoppaa, kukapa sitä enää passikuvatuksikaan omana kuvatuksenaan suostuu. Kun sitten ihmistä ei tunnista oma äitikään, voi olettaa, että rajavartijan kanssa käy samalla tavalla. Näin reissu jää heittämättä ja ilmasto ei kuormitu.

Siispä vuoden ympäristöteko on itse asiassa... Selfie!

Kommentoi

Hae Heilistä