Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Jentta Ilanmaa

Tyhmä on tyhmä, ei kriittinen

–  Se oli siinä. Ikinä en enää lennä! Tästä lähtien matkustan vain sinne, minne pääsee autolla, junalla tai laivalla.

Näin julisti tuttavani ääni vapisten maanantaisen Indonesian lentoturman jälkeen. Matkustajakone syöksyi mereen ja kaikki koneessa olleet 189 matkustajaa menehtyivät.

Eipä siinä mitään. Kyseinen tuttava ei kuulu matkustuskumppaneihini, joten hänen matkustusmuotonsa saa minun puolestani olla mikä tahansa jalkapatikasta hevoskyytiin.

Tosin todennäköisyys kuolla lento-onnettomuudessa oli esimerkiksi viime vuonna yksi 16 miljoonasta. Käytännössä tuttavani saisi lennellä joka päivä yli 40 000 vuoden ajan ennen kuin hänellä olisi tilastollinen todennäköisyys menettää henkensä lentoturmassa.

Onnettomuutta ja kuolemaa pelkäävän tuttavani kannattaa siis ehdottomasti vaihtaa menopeli lentokoneesta vähemmän pelottavaan autoon. Pelkästään Suomessa henkilöautoliikenteessä tosin menehtyy ihminen keskimäärin joka toinen päivä.

Vaan mitäpä järjestä, matematiikasta ja todennäköisyyksistä silloin kun oma fiilis sanoo toista.

Se, millä kulkuvälineellä itse kukin reissunsa heittää on aika yhdentekevää.

Ikävämpää on huomata, miten samanlaista täysin järjenvastaista logiikkaa noudatetaan esimerkiksi lasten rokotusten kohdalla.

Suomessa on kymmeniä kuntia, joissa tuhkarokon rokotuskattavuus on viime vuosina tipahtanut alle 95 prosentin. Paikoitellen kattavuus voi olla niinkin alhainen kuin 70 prosenttia. Laumasuoja vaarantuu alle 95 prosentissa ja sairastumisvaarassa ovat tuolloin rokottamattomien lisäksi myös rokotetut.

Samaan aikaan kun äitien ja isien rokotekriittisyys Suomessa ja maailmalla kasvaa, kasvaa myös tuhkarokkoon sairastuneiden määrä: pelkästään tämän vuoden alkupuoliskolla Euroopassa todettiin reippaasti yli 40 000 tuhkarokkotartuntaa, kun niitä koko viime vuoden aikana oli yhteensä 24 000.

Ja hei – kyseessä on tauti, joka ennen rokotuksia saattoi tappaa samasta perheestä useamman lapsen parin viikon sisällä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tuhkarokkoon kuolleisuus on rokotusten ansiosta vähentynyt 84 prosentilla vuosien 2000 ja 2016 välillä. Rokotus on tuona aikana estänyt yli 20 miljoonan ihmisen, pääasiassa lapsen, ennenaikaisen kuoleman. Rokotteiden erittäin harvinaisiin vakaviin haittavaikutuksiin verrattuna niiden hyödyt ovat moninkertaiset.

Vaan kukapa sitä WHO:n lukuja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotussuosituksia tai ihan yksinkertaista matematiikkaa uskoisi, jos ja kun netin keskustelupalstalla yksi äiti kertoo kuulleensa rokotteen haittavaikutuksista yhtä ja toinen isä toista –  ja kaikki tämä rokotekriittisyyden hienolta kalskahtavan otsikon alla.

Vaihtakaa nyt hyvät ihmiset edes nimeänne.

Kriittisyys on hyvästä mutta se on ihan eri asia kuin huuhaaseen perustuva käyttäytyminen, täydellinen typeryys ja vastuuttomuus. Ja toisin kuin matematiikkaa taitamattoman tuttavani lentämisestä kieltäytyminen, teidän huuhaanne on vaaraksi myös muille.

Kommentoi

Hae Heilistä