Julkaistu    |  Päivitetty 
Cyde Hyttinen

Kiitos ja tervetuloa,

Vaikka Ilosaarirockista on kulunut jo jonkin aikaa, nostan tapahtuman uudelleen esille. Teen sen esimerkkinä asioista, joita ei ikinä ole liikaa, jotka tuntuvat aina hyviltä ja jotka kantavat todella kauaksi.

Ne ovat ystävällisyys ja kohteliaisuus.

Ne meinaavat usein unohtua kaiken keskellä, vaikka niiden pitäisi olla kaiken keskiössä.

En tiedä, olivatko Ilosaarirockin järjestäjät ohjeistaneet henkilökuntaa kautta linjan vai tuliko nuo sanat luonnostaan, mutta joka kerta, kun kuljin milloin mistäkin portista, kuulin Kiitos tai Tervetuloa! Kaikki tämä vielä siivitettynä leveällä hymyllä. On uskomatonta, kuinka tuo pieni ele pyyhki pois pienimmänkin halun valittaa jostain olemattomista ja sai viihtymään niin yleisön kuin kutsuvieraidenkin joukossa. Samaa asiaa esille toivat myös tuntemani artistit, jotka pitävätkin Ilosaarirockia todella haluttuna esiintymisareenana.

Vaikka ele on pieni, merkitsee se paljon aikana, jolloin tilanne maailmalla näyttää päivä päivältä sekavammalta ja turvattomalta kotimaan asioita unohtamatta.

Se saa yksilön tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja tärkeäksi. Kohteliaisuudella ja toisten huomaamisella on konkreettisia merkityksiä, jotka koituvat tapahtuman tai vaikka liikeyrityksen hyväksi.

Kukaan ei ala öykkäröimään, jos järjestyksenvalvojat ovat ”ystäviäsi”. Mikään ei ole niin tehokas markkinointiväline kuin ”word of mouth” eli toisten asiakkaiden suosittelut, joita itsekin harrastan sangen laajalti. Jos käyn vaikka ystävällishenkisessä ravintolassa, on luonnollista, että kerron siitä omalle verkostolleni.

Jos taas palvelu on huonoa ja omistaja tai henkilökunta ”pihalla” käyttäytymisestä, on sanoma päinvastainen. Vanha kaava on ollut käytössä läpi ihmiskunnan historian, mutta sen merkitys näin sosiaalisen median ja kiristyneen kilpailun aikana on liike-elämälle todella suuri.

Vierailen mielelläni myös pohjoiskarjalaisissa tavarataloissa. Vaikka olen säilyttänyt oman kotiseutumurteeni (joka muuten herättää jatkuvasti huomiota täällä etelässä) en voi mitään, että lauseet ”Kyllä myö siulle löyvettään oikkee koko” tai ”Elähään sie hättäile, kohta tulloo” tuntuvat positiivisesti hullunkurisilta omaankin korvaan. Noidenkin sanojen takaa paistaa aito palveluhalu ja ystävällisyys.

Nyt kaikki nurkassa murjottavat ja negaatiolla elävät: uusi suunta elämään välittömästi. Te, jotka jaksatte painaa hymy kasvoilla ja kohteliaisuus edellä: jatkakaa ihmeessä. Maailma on teidän!

Kommentoi

Hae Heilistä