Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Jussi Hyvärinen

Sivistyksen majakka Neppenströmin mäellä

Syyskuun viimeisellä viikolla juhlittiin Nepenmäen uuden kirjaston virallisia avajaisia. Kun Ukri ry:ltä pyydettiin tilaisuuteen juhlarunoa, otin tehtävän iloiten vastaan. Onhan kyse lähikirjastostani, jonka avautumista olen kärsimättömänä odottanut siitä lähtien, kun minulle ja perheelleni tärkeäksi paikaksi muodostunut Niinivaaran kirjasto suljettiin.

Millaisen runon voisi kirjoittaa aiheesta Nepenmäen kirjasto? Pyörittelin Nepenmäki-nimeä kielelläni ja ihmettelin sen alkuperää. Onhan se lystikäs nimi, tuo mieleen nöpönenän, nepparin ja muita napakoita asioita. Kun lähdin selvittämään nimen alkuperää, se osoittautuikin varsin kiehtovaksi: Nepenmäki on saanut nimensä kauppaneuvos ja laivanvarustaja F.N. Neppenströmistä, joka omisti 1800-luvulla maatilan Niinivaaralla. Siitäpä runon säkeet lähtivät juoksemaan kuin itsestään: ”Frithiof Napoleon Neppenström kulki halki Suomenmaan, / tuli Porvoosta Joen kaupunkiin, ryhtyi sampoa takomaan...”

Runo valmistui ajallaan ja saavuin kirjaston avajaisjuhlaan parahiksi kakkukahveille. Juhla olikin erilainen kuin olin mielessäni kuvitellut: ei juhlallista pönötystä ja jäykkiä puheita, vaan leppoisasti kahvia juovia eläkeläisiä ja iloisesti sorisevia koululaisia, jotka asettuivat kirjastosalin portaille esitystä kuuntelemaan.

Olen esiintynyt monessa runotilaisuudessa, mutta tällaista yleisöä ei minulla ollut aiemmin ollut. Kyllä jännitti! Mutta turhaan: yleisö kuunteli tarkkaavaisesti alusta loppuun runon, joka lähti liikkeelle mäen rinteessä uneksivasta Neppenströmistä ja päättyi kirjastoauton ja jäätelöauton kisaan.

Koululaisia katsellessani muistin omat kouluaikani ja Hammaslahden kirjaston, joka sijaitsee Nepenmäen kirjaston tavoin aivan koulun kupeessa. Ekaluokkalaisesta abiturientiksi kirjasto oli paikka, jossa saatoin istua lukemassa tuntikausia koulupäivän jälkeen ja lähteä kotiin reppu täynnä kirjoja: vuosien myötä Tarzanin ja Kolmen etsivän seikkailut vaihtuivat Dostojevskiin ja mannermaiseen filosofiaan, mutta reppu oli kotimatkalla aina yhtä täysi.

Samalla innolla näin koululaisten nyt haalivan uuden kirjaston hyllyistä itselleen kirjoja lainattaviksi ja kotiin vietäviksi. Onkin todellinen etuoikeus opiskella koulussa, jonka yhteydessä on kirjasto.

Nepenmäen uusi koulurakennus on monikäyttöisine tiloineen todellinen sivistyksen majakka. Päivisin se täyttyy elämässä välttämättömiä tietoja ja taitoja oppivista koululaisista, illalla sen tiloissa kokoontuvat kansalaisopiston kurssit ja harrastuspiirit, jotka tarjoavat edulliseen hintaan kaikille mahdollisuuden kehittää taitojaan ja sivistää itseään. Kaiken kruunaa viihtyisä kirjasto, joka tulee varmasti olemaan Niinivaaran, Hukanhaudan ja muiden lähialueiden asukkaiden ahkerassa käytössä tulevina vuosina.

Kommentoi

Hae Heilistä