Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Pyörällä kesäteatteriin

Jonne Posti esitti Karjalan Heilin mielipidesivulla keskiviikkona 26.9.2018 kesäteatterifestivaalin järjestämistä.

–  Kesäinen Joensuu puistoineen ja ravintoloineen tarjoaa erinomaiset puitteet esitysten jälkeiseen illanviettoon hyvässä seurassa, Posti totesi.

Kannatetaan.

Kesäinen Pohjois-Karjala on täynnä tasokkaita teattereita, jotka vain ovat monen ulottumattomissa.

Itsellänikin viime kesä meni liperiläisellä näyttämöllä, jolla vetämääni roolisuoritusta moni Sointula-kaverini olisi halunnut tulla katsomaan. Jotkut tulivatkin, moni jätti tulematta. Kas kun kaikilla ei ole autoa, jolla huristella kaupungista maalle.

–  Eikö olisi mainiota, jos tämä näyttämötaiteen kattaus olisi kerran kesässä polkupyörällä saavutettavissa maakunnan pääkaupungissa, Posti kysyi.

Posti pohti, että kesäteatterifestivaalilla voisi olla jopa matkailullista merkitystä.

Kerrassaan mainio idea!

Yleisö saisi kokonaiskuvan kesäteatterien monipuolisuudesta ja teatterilaiset itse saisivat uusia vaikutteita. Toki moni käy nytkin katsomassa myös naapurien esityksiä, mutta kun omatkin näytökset on vedettävä läpi, ei kovin usein ehdi vieraissa hyppimään.

Yhtenä viikonloppuna maistiaisia olisi tarjolla keskitetysti. Toki viikonloput ovat arvokkaita omillekin esityksille, mutta jos festivaaliviikonloppu tiedettäisiin, voisi oman esityskalenterin suunnitella sen mukaan.

Moni teatteri hiljenee heinäkuun vaihduttua elokuuksi, jolloin kuitenkin riittää vielä hyviä säitä.

Voisiko elokuun alkupuoli olla maakunnallisen katsauksen paikka, josta voisi saada hauduteltavaa omaa seuraavan kesän esitystä varten?

Joensuussa kehitetään jatkuvasti uusia kulttuuritapahtumia, joista tuorein esimerkki on Kari Kolan Valoparta Oy:n Botanialle ideoima visuaalinen festivaali.

Kola on ollut mukana tuottamassa ääntä ja valoa moniin näyttämöesityksiin, ja Botanian festivaalissakin hän yhdisteli eri taiteenaloja. Kesäteatterifestivaali olisi yksi tapa lisää saattaa eri taiteenaloja yhteen.

Monella näyttämöllä soi musiikki, ja monessa kesäteatterissa mietitään näinäkin syksyisinä viikkoina, voidaanko ensi kesäksi valita näytelmä, joka vaatii soittotaitoisia näyttelijöitä.

Kaikkia yhdistävänä viikonloppuna voi saada vinkkejä myös erilaisista osaajista.

Ei kun kehittämään ideaa, teatteriväki!

Ja ei kun pohtimaan kulttuuritalon toteuttamista, poliitikot, viranhaltijat ja yritysjohtajat!

Kyllä tässä kaupungissa semmoiselle tarvetta on.

Kommentoi

Hae Heilistä