Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Lauluja rakkaudesta ja eteenpäin menosta

Unto Monosen tangoja kuuntelin tiskatessani, ja kun Spotify toisti Syvä kuin meri -kappaletta, pysähdyin sanoituksen mahtavuuteen.

Herranjestas, että tuo synkistelijä on osannut tehdä noin valoisan laulun!

Miehen yli jyrää valtava rakkauden voima, joka tuo onnen mi laaja on kuin meri rannaton. Kun löysin sun rakkain muuttui koko maailmain, kuin kirkkaan mä päivänkoiton nähdä sain.

 

Mutta hei, onko tuo rakkaus jo liiankin jytäkkää?

Erottamattomat-tangossa mukaan on hiipinyt huoli. Meitä ei kukaan saa koskaan erottaa. Kuka siihen tulisi erottamaan? Naapurin Reiskako vai tuo tyyppi, joka ilmiselvästi flirttailee vai...

Kun rakastunut pitää rakastaan liian ihanana, saattaa palava tunne lipsahtaa tukahduttavaksi niin, että toisen on pakko karata jonnekin, missä happea riittää enemmän.

Mitataan yksin jääneen kypsyys.

 

Katkeruutta on havaittavissa Monosen Yön hiljaisuudessa -kappaleessa.

Olet lähtenyt maailmastain uuden rakkauden luo. Sitä voinut en estää mä lain ja nyt huomatan sain: valat vannotut kestävät vain kunnes ne rikotaan.

Kirpaiseehan se ja pitäähän se läpi kärvistellä, mutta kummasti helpottaa, jos jossain vaiheessa luovuttaa.

Rauli Badding Somerjoki levytti Monosen kappaleen, ja levytti hän myös Tapio Rautavaaran suomennoksen Charlie Richin laulusta Ways of a woman in love.

 

Siinäkin mies on jätetty ja jonkinlaista happamuutta on havaittavissa maininnoissa, että rakkaan ikkunan alla on nyt hieno auto toisen kaverin ja minä se olen köyhä ja autonikin kohta hajoaa.

Rajansa kuitenkin ruikuttamisella. Nyt vihdoin viimein käsitin mä sinut menetin, en pääse mokkasiineihin tuon toisen kaverin.

Loppu on suorastaan kaunis ja henkii ajatusta, että minusta rakas on hyvä, jos sinulla on asiat hyvin.

 

Kun ei niin ei

ja kuitenkin sua yhä rakastan

ja hiukan haikeana sulle onnen toivotan

ja ikkunasi luota pois mä lähden

se olkoon piste tään rakkauden.

 

 

On siis kevät.

Kuljetaan Pielisjoen rantaan ja kohti alkavaa lava- ja terassikautta ja otetaan eteen tuleva vastaan ajatuksella, että pakahduttaa tai kirpaisee tai tekeepä mitä tahansa, pääasia on, että joltakin vielä tuntuu.

Ollaan elossa ja annetaan toistenkin olla.

Kommentoi

Hae Heilistä