Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Keikalle ihan vain omaksi ilokseen

Kesäharjoittelija lausui taannoin mielenkiintoisen pohdinnan:

–  Ne julkkikset kun käy aina näyttäytymässä Porin Jazzeilla, niin mitenkäs se on tuon Ilosaarirockin kanssa: käykö ne täällä?

Erinomainen havainto! Käy, mutta tänne ne eivät tule näyttäytymään vaan nauttimaan musiikista. Oman kaupungin pikkukerma nyt on oma lukunsa, mutta ne kovan luokan julkkikset eivät änkeä Laulurinteellä kameroiden eteen. Heitä näkee  –  jos näkee  –  yleisön seassa seuraamassa lempiartistejaan ja -bändejään.

Samaa koskee koko Joensuun rokkiviikkoa. Lukekaa vaikka tätä Festari-Heiliä ja bongatkaa tästä nimet Tapani Rinne ja Verneri Pohjola.

Joke Leppänen kertoo sivuilla 2–3, kuinka hän näki yllättäen Joensuun taidemuseon pihalta pikkuisia rumpuja soittavan trumpetisti Pohjolan, ja kertomisen arvoinen on myös saksofonisti Rinteen saapuminen tämänvuotiselle Piilevän musiikin festivaalille Botaniaan.

Piilevän musiikin festivaali oli jo viime vuonna osa Popkatua. Rinne oli kuullut tapahtumasta ja ilmaisi Botaniaa talkootyönään pyörittävälle Noora Vikmanille halunsa tulla soittamaan kasvitieteellisen puutarhan kasvien äärelle.

Piilevän musiikin festivaali on ensi tiistaina. Seuraavana päivänä Rinteen yhtye Rinneradio heittää Botanian ulkopuutarhassa Popkatuun kuulumattoman maksullisen keikan.

Maksullisuuden ja Popkadun yhdistelmää on myös sirkuksessa, jota tarjotaan ensin ilmaiseksi Popkadulla ja sitten omana erityisshownaan Sirkusklubilla Kulttuurikahvila Laiturissa.

Sirkuksen läänintaiteilija Rauli Katajavuori näkee maksullisten ja ilmaisten tapahtumien ruokkivan toisiaan, ja samoilla linjoilla oli puolentoista viikon takaisessa tiedotustilaisuudessa Popkatu ry:n puheenjohtaja Jouni Mielonen: kaikkien etuhan se on, jos joku saa hommattua kaupunkiin tasokkaan esiintyjän, jonka voi yksin tein linkittää rokkiviikon kokonaisuuteen.

Rokkikansan katselu on ollut varmaan koko Ilosaarirockin olemassa olon ajan yksi natiivijoensuulaisten huveista.

Viatonta huvia ja se on ja sellaisena pysyköön. Jotain menee pilalle, jos iltapäivälehtien juorutoimittajat ja maan pintajulkkikset alkavat ängetä Joensuuhun näyttäytymään toistensa seurassa.

Hassu ristiriitahan tässä on se, että samaan aikaan kun haluamme pitää oman juhlaviikkomme ihmisen oloisena, haluamme myös levittää viikon ilosanomaa muualle Suomeen, että yhä useampi tulisi tänne jo ennen suurta viikonloppua.

Pysytään maalaisina, vaikka kehittämmekin tapahtumiamme.

Hyvää rokkiviikkoa!

Kommentoi

Hae Heilistä