Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Ilosaarirock on vain kerran kesässä

Onko heinäkuussa mahdollista pelata jääkiekkoa täysissä varusteissa? Tiedätkö kuinka tequila nautitaan Meksikossa? Miten leveä putki tarvitaan vesivessan viemäriin?

–  On, järjestetään.

–  Kanelilla ja appelsiinilla, hankitaan.

–  Riittävän, pitäkää siitä huoli!

Rockfestivaalin järjestäminen on kasa kysymyksiä ja vuori vastauksia. Ilosaarirockin henkilökunnalle tulee vuoden mittaan vastaan valtava määrä mitä omituisempia pyyntöjä ja pulmia. Kansainväliset artistit vaativat ajoittain erikoisia asioita, joita haalitaan susirajalle maailman metropoleista. Apuun hälytetään ystäviä ja sukulaisia kantamaan soodaa Itävallasta tai mehua Lontoosta.

Tuotannon väki miettii Laulurinteen nurmikon kasvamista, Linnunlahden veden tilaa ja maaperän kantavuutta.

Ruokapuolen ihmiset keräävät maahumalaa kotitilan pihalta ja kuusenkerkkiä Karjalan kankailta, ettei uudessa fine dining -ravintolassa loppuisi villivihannekset kesken. Yksi emännöi kahtatuhatta vapaaehtoista ja toinen miettii missä festivaalin seksologi voisi päivystää.

Ilosaarirock on yhteinen ponnistus, jota on tekemässä monta tuhatta aktiivia.

Festivaalin ydinjoukko koostuu noin sadasta rautaisesta ammattilaisesta, jotka hoitavat omaa vastuualuettaan ympäri vuoden. Ilosaarirock on ollut monelle tapahtuma-alan korkeakoulu, joka on ohjannut elämän uudelle uralle.

Ilosaarirockin työntekijöitä on singonnut maailmalle useita, kuka miksaamaan Michael Monroeta ja kuka kansainvälisen ohjelmajätin palvelukseen.

Tuoreimpana singahtajana Poppareiden toiminnanjohtaja Markku Pyykkönen valittiin Joensuun kaupungin ensimmäiseksi tapahtumapäälliköksi. Onnea Joensuu, parempaa henkilöä virkaan ei olisi ollut mahdollista valita!

Usea pari viettää festareiden aikaan myös ensikohtaamisensa vuosipäivää, joten tapahtuman merkitystä Pohjois-Karjalan syntyvyyden kasvulle ei pidä väheksyä.

Tässä vaiheessa kesää tuntee suurta ylpeyttä, että saa olla järjestämässä festivaalia kotikaupunkiin.

Suurtapahtuman aiheuttamista häiriöistä huolimatta joensuulaiset suhtautuvat Ilosaarirockiin upealla tavalla. Kirjavat festarivieraat otetaan vastaan lempeällä uteliaisuudella ja nautitaan siitä, että kerrankin kadut ovat täynnä elämää. Karjalaiseen vieraanvaraisuuteen toki kuuluukin kohdata vieraat hymy huulilla ja syli avoimena.

Haastankin kaikki joensuulaiset osallistumaan festivaaliviikon tapahtumiin. Jos lippu Laulurinteelle tuntuu tyyriiltä, niin muitakin vaihtoehtoja on.

Kaupunkifestivaali Popkatu järjestää runsaasti ilmaisohjelmaa pitkin viikkoa, Ilosaarirockin skeittikisat, roller derby -ottelut ja Reilu brunssi ovat kaikille avoimia ja monet ravintolat tarjoavat ilmaisia keikkoja ja tapahtumia. Lastenfestivaali Vekararokkiin pääsee parilla eurolla, eivätkä Ilovaarirockinkaan liput päätä huimaa.

Käyttäkää tilaisuus hyväksenne  –  rennot vaatteet päälle, mieli sopivalle taajuudelle ja matkaan.

Sanokaa tuntemattomalle ihmiselle terve ja nauttikaa auringosta ja vapauden tunteesta.

Ilosaarirock on vain kerran kesässä!

Kommentoi

Hae Heilistä