Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuula-Liina Varis

Sängyn laidalta se lähti

Joensuun kirjallisuustapahtuma syntyi mikkeliläisen hotellin sängyn laidalla talvella 2000. Olin tuolloin Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan puheenjohtaja, ja olimme pääsihteeri Eila Nevalaisen kanssa Mikkelin teatteripäivillä. Teatterielämyksistä huolimatta istuimme vähän apeina siinä sängyn laidalla. Surimme sitä, että laulujuhlien lopettamisen jälkeen ei Joensuussa ollut mitään valtakunnallisen tason taidetapahtumaa, vaikka Itä-Suomen muissa kaupungeissa oli. Mitä meillä voisi olla, mikä olisi niin halpaa, että taidetoimikunta pystyisi potkaisemaan sen alkuun? No, tietenkin kirjallisuus. Huippuluokan kirjailija saadaan lavalle halvemmalla kuin keskitason musiikkitähti.

Kokosimme joukon kulttuuritahojen edustajia maaherran entiseen virka-asuntoon, syötimme ja vähän juotimmekin, ja tahot olivat kiinnostuneita, mutta ilmoittivat, että rahaa ei ole sijoittaa pennin killinkiä. Emme lannistuneet, ja onni potkaisi, kun saimme pienen työryhmämme kantavaksi voimaksi kaksi erinomaista professoria: Seppo Knuuttilan ja Yrjö Sepänmaan, joilla tiedon ja viisauden lisäksi oli erinomaiset verkostot tiedemaailmassa. Yliopiston edustuksen lisäksi Joensuun kaupunki lähti mukaan alusta pitäen.

Meillä oli kolme pääperiaatetta: 1. tapahtuma on yleisölle ilmainen, 2. siinä toteutuu tieteen ja taiteen välinen kommunikaatio, 3. luennoitsijoille maksetaan kunnolla. Ensimmäisen tapahtuman teemana oli Tosi kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa. Tiedepäivä veti heti mukavasti väkeä ja taiteen päivä salin täyteen. Teatteriravintolassa pidettiin jamit, ja kaupunki kestitsi kutsuvieraita saman talon hallintokerroksessa. Sittemmin tapahtuma on päässyt Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallinnoimaksi kesäyliopiston ohjelmaan, saanut ammattikoordinaattorin, lisää tukea ja yhteistyökumppaneita. Se on päässyt valtion festarilistalle ja kasvattanut yleisömääriään pitkälti toiselle tuhannelle, ohjelmaryhmänsäkin yli kymmenjäseniseksi. Ukrin toimesta tapahtuma näyttää pikkuhiljaa kasvavan kokonaiseksi kirjallisuusviikoksi.

Joensuun kirjallisuustapahtumassa on vuosien mittaan käynyt noin 250 esiintyjää. Teemasanoja on riittänyt: tosi, vieras, kaunis, nauru, rakas, kuolema, ei, työ, jos, sana, minä, lukija, tyhjä, jälki, intohimo, raha, rikos. Kuten kunnon seminaarimeininkiin kuuluu, keskustelu on vilkasta ja kaikenlaista erikoista sattuu, on naurettu, liikututtu, kiistelty ja suututtukin. Ikimuistoisena säilyy sekin, kun Miina Äkkijyrkkä käski yleisön seisaalleen ja laulatti virren Totuuden henki johda sinä meitä, ja koko sali lauloi täysin palkein. Ja entä ne jamit, kun yhdessä jammasivat jazzpianisti Claes Andersson, kanteletaiteilija Eija Kankaanranta ja joikaaja Vimme Saari. Siinä vasta bändi!

Joensuun kirjallisuustapahtuma on tänä vuonna taas tutulla paikallaan syyskuun kolmannessa viikonvaihteessa. Teemana on tänä vuonna Sata kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa. Olemme mukana valtion Suomi 100 -kulttuuriprojektissa. Isänmaan lisäksi muistamme myös Suomen Kirjailijaliittoa, joka juhlii 120 vuottaan.

Esiintyjiä on kaikkiaan noin 20, ja yleisöä odotamme lähemmäs puoltatoista tuhatta henkeä.

Ei tainnut olla hassumpi se hotellin sängynlaidalla syntynyt idea.

Kommentoi

Hae Heilistä