Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Ema Hurskainen

Kaikentulostin

3D-tulostus on ihmeellistä.

Tiedättehän sen uudehkon tekniikan, joka mahdollistaa kolmiulotteisten kappaleiden “tulostamisen” erilaisista materiaaleista. Mikä vielä ihan vain jokunen vuosi sitten oli silkkaa tieteiskuvitelmaa, on nyt kenen tahansa ostettavissa oleva konkreettinen kiinalaisvekotin kodinkonekauppiaan hyllyssä.

Kun melkein kaikki rojumme ovat muovia, hajoavat ne helposti. Rikkinäisiä muovisia laitteita tai oikeastaan mitään muutakaan ei “kannata” kuitenkaan korjata koska uuden muovikapineen saa kaupasta halvemmalla kuin kodinkonekorjaaja sanoo päivää. 3D-tulostus muuttaa tilanteen.

Otetaan nyt esimerkiksi vaikka silmälasit, joita allekirjoittanutkin kulutti hurjina nuoruusvuosinaan helposti usean parin vuosivauhtia.

Jos olisin aikanaan skannannut lasini heti ne ostettuani, olisin ne taas kerran kadotettuani tai rikottuani voinut helposti tulostaa heti uudet sangat, linssit tai kehykset sekä sellaisen ihan pienen ruuvimeisselin ja palatakin humureissulta kotiin nähden kaiken todella terävästi kahtena sen ainaisen puolisokeana sekoilemisen sijasta.

Toistaiseksi tulostaminen onnistuu kai lähinnä muoveista ja metalleista, ehkä jostain muustakin, mutta kun ymmärryksemme aineen muokkaamisesta koko ajan lisääntyy, ei Star Trekistä tuttu replikaattorikaan tunnu enää niin tieteiskuvitelmalta kuin vielä ihan äsken.

Varmasti tulostimet pienenevät ja niiden kyvyt monipuolistuvat.

Ei vaadi kaksista taipumusta ennustamiseen kuvitella kännykän näköistä ja kokoista laitetta, joka kädenkäänteessä skannaa sekä tulostaa erilaisia objekteja materiaa atomitasolla muovaillen.

Tällä hetkellä kaikki tavaramme, vaatteemme ja muu roinamme on teollisesti tuotettua kompromissikamaa. Kaupasta ostetut vaatteemme eivät ole sopivia juuri meille vaan jollekin omaa kokoa lähimpänä olevalle laskennalliselle keskiarvotyypille. Kohta kuljemme kaikki mittatilauskuteissa täsmälleen omaan käteen sopivia ja juuri itselle personoituja laitteita hiplaillen.

Henkilökohtaisen 3D-tulostuksen ansiosta valtaosa tavaranvalmistusteollisuudesta, jakelusta ja vähittäiskaupasta katoaa kokonaan.

Keskikaljan voi tilata aivosähkötulostinskannerikamerakännykällä panimolta ajatuksen voimalla ja tulostaa heti huurteisen tuopin suoraan kouraansa missä hyvänsä, ilman että kukaan on ensin pannut olutta, muovaillut lasista hienoa tuoppia tai ajeluttanut juoman jäähdyttämiseen tarvittavaa jääkaappia rekka-autolla halki mantereen.

Kun miettii, kuinka suuri osa ajasta nykyään kuluu ihan pelkkään käytännön asioiden hoitamiseen, niin mitä sillä ajalla sitten tulevaisuudessa oikein tekee? Ei tarvitse käydä kaupassa tai paljon missään, kun voi vain tulostaa kaiken tarvitsemansa heti.

Maantiet ja kadut ovat hiljaisia kun rekat ovat poissa eikä kukaan ole matkalla töihin mihinkään valmistamaan mitään. Kaupungit näyttävät aivan toisenlaisilta, kun tavaraa pursuvat hyllyt ja niitä majoittaneet marketit ovat poissa. Voisi kuvitella myös kiireen ja sitä myötä stressin vähenevän, kun talousviisas ei huohotakaan koko ajan niskaan tuotantovaatimustensa kanssa.

Ehkä kaikki ei mene juuri noin, mutta voi hyvin mennäkin. Sitä odotellessa.

Kommentoi

Hae Heilistä