Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Janne "Rysky" Riiheläinen

Katupartiointi on poliittista toimintaa

Aurinkoinen vapunpäivä Joensuussa.

Kaupungilla kulkee ihmisiä, jonot kiemurtelevat jäätelökioskien edessä, ja tunnelma pitkän ja pimeän talven jälkeen on iloinen, toiveikas ja täynnä hyvää tahtoa. Sitten silmien eteen ilmestyy mustissaan kulkeva miesjoukko, joka edustaa ihan vastakkaisia asioita.

Odinin sotilaita ympäri maata on kokoontunut Joensuuhun ja he ottavat isolla joukolla kulkiessaan julkista tilaa haltuunsa. Ihmisten katseista näkee, miten tunnelma laskee välittömästi pakkasen puolelle.

 

Odinin sotilaat on uusnatsien perustama ja johtama järjestö.

Odinien voimakas kansainvälistyminen kertoo asiantuntevasta työskentelystä globaaleissa äärioikeistolaisissa verkostoissa. Siihen tarvitaan kielitaitoa, verkostoja ja osaamista. On hyvin vaikea kuvitella kenenkään julkisuudessa olleista Odinien johtajista kykenevän tähän.

Käytännössä Odinin sotilaat onkin uusnatsien peitejärjestö, joka rekrytoi ja radikalisoi väkeä. Kun Odinien valtakunnallinen johtaja Mika Ranta ilmoitti ehdokkuudestaan Olavi Mäenpään johtamien Suomidemokraattien riveissä, niin tiukan hierarkinen järjestö muuttui samalla äärioikeistopuolueen kampanjakoneiston osaksi.

Kuten niin usein historiassa ennenkin, huoli omasta ja läheisten tulevaisuudesta ja turvallisuudesta on onnistuttu ottamaan poliittisen vihan käyttöön.

 

Joensuulle rasismi on kuin viina Matti Nykäselle, aina läsnä ihmisten mielissä.

Siksi Joensuu on niin tärkeä paikka Odinin sotilaille. Joen kaupungin ikävän menneisyyden ja maineen takia saavat he täällä toimiessaan mediahuomiota paremmin kuin missään muualla. Järjestöstä ei juuri kukaan ollut kuullutkaan ennen kuin se kuulutti Joensuussa valkoisen Suomen puolustajia mittailemaan ruutukaavaa.

Nyt järjestö leviää pitkin maailmaa, ja perusta tälle menestystarinalle laskettiin osaksi Joensuun skinien 90-luvulla luoman maineen pohjalle.

 

Joensuun kautta saatavan huomion hinnan maksavat joensuulaiset ja muutkin pohjoiskarjalaiset.

Kuinka monessa kodissa muualla Suomessa on tämän kevään uutisten jälkeen hypätty Joensuun ja muunkin maakunnan yli, kun ollaan mietitty perheelle lomamatkakohdetta tai lapselle opiskelupaikkaa. Se, että me täällä tiedämme, miten marginaalisesta porukasta on kyse, ei välity mediasta.

Joensuun kaduille on taas laskeutunut kansallissosialismin ja väkivallan uhan musta varjo. Se varjo vie täältä matkailutuloja, opiskelijahakuja ja varmasti on myös pitkä miinus sijoituspaikkaa etsivien yritysten papereissa. Korkean osaamisen yrityksissä henkilöstö on usein kansainvälistä, eikä heitä todellakaan haluta altistaa julkiselle rasismille.

Kontiolahden kunnan voi myös olla hankalaa kehittää työpaikkoja luovaa ”Suomen matkailun seuraavaa vetovoimakohdetta” Kontiorantaan, kun alueen vieressä sijaitsee Odinin sotilaiden kerhohuoneisto.

 

Odinin sotilaat on poliittinen liike, ei pelkkä huolestuneiden kansalaisten järjestyskaarti, kuten se haluaa esittää.

Mielenosoitukset, joukkoesiintymiset ainakin Joensuun, Kontiolahden ja Turun valtuustoissa ja myös vapunpäivänä nähdyn kaltaiset julkisen tilan haltuunotot ovat nimenomaan poliittista toimintaa. Odinin sotilaat ovat äärioikeiston jalkamiehiä, jotka uhkaavalla nimellään, symboliikallaan ja olemuksellaan raivaavat tilaa pelon ja vihan politiikalle.

Kaikupohjanana he käyttävät Joensuuta, tehden meille entistäkin vaikeammaksi pärjätä seutukuntien välisessä kiivaassa kilpailussa. Vaikka Hanke-Aki onkin loistava tyyppi, niin hänenkään loistavuutensa ei pelasta tilannetta. Kuten ei tee myöskään sinällään upea ja nopea julkinen kielteinen reagointi katupartiointiin kaupungilta ja muilta julkisen sektorin toimijoilta.

 

Jokainen kuolemaa ja väkivaltaa juhlivan sodanjumalan nimeä kantava mustatakkinen Joensuun kaduilla on omalta osaltaan kaventamassa seutukunnan muutenkin hankalaa taloudellista asemaa.

Kun Odinin sotilaat aina toivovat ihmisten jututtavan heitä, niin tässä olisi yksi keskustelunaihe heidän kanssaan ajatuksia vaihtaville.


Joensuulainen kirjoittaja on seurannut rasismiin ja äärioikeistoon liittyviä asioita nyt 20 vuotta.


PÄIVITYS 4.5.2016 15.30:
Verkkosivujemme kommentointi on jouduttu poistamaan käytöstä moderointiin liittyvän teknisen ongelman vuoksi. 
Kommentointiominaisuus pyritään palauttamaan mahdollisimman pian.
Siihen saakka juttuja voi kommentoida esimerkiksi Facebook-sivullamme.

 

Kommentoi

Hae Heilistä