Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Piia Nurhonen

Naura pois!

Olin nuorena opiskelijatyttönä siskoni luona yökylässä. Siskoni oli vielä töissä, kun ovikello soi. Luulin hänen tulevan, kun oven takana seisoikin tuntematon, iso mies. Säikähdin miestä, joka kysyi vain, voisiko hetken häiritä. Vastasin, että ”voit”, ja löin oven kiinni.

Kuuntelin oven takana, kuinka hän soitti toista ovikelloa ja kysyi, oliko oikeassa talossa matkallaan ystävänsä luokse. Naurustani ei meinannut tulla loppua, kun tajusin, miten päättömästi toimin…

Milloin sinä olet viimeksi nauranut oikein kunnolla, niin, että sait vatsalihakset kipeäksi?

Huumori tekee hyvää. Kun haluat vähentää stressin oireita, naura. Kun haluat parantaa vastustuskykyäsi, naura. Kun haluat kokea mielihyvää, ota naurulihakset käyttöön. Kun haluat pehmittää kiukuttelevan lapsesi, nauraa räkätä. Huomaatko, miten lapset innostuvat, kun aikuiset pelleilevät, nauravat ja laskevat irti turhasta vakavuudesta?

Huumorilla on todistetusti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Se vapauttaa jännittyneisyyttä ja voi auttaa tavoittamaan ikäväänkin asiaan uuden näkökulman.

Parhaimmillaan huumori auttaa käsittelemään vaikeita tunteita ja selviytymään hankalista tilanteista kiihtymättä.

Itsellekin voi nauraa – ja samalla vapautua liiasta itsekriittisyydestä. Ei tämä elämä niin vakavaa ole.

Testaa itseäsi. Osaatko nauraa esimerkiksi silloin, kun:

– joku nauraa räkättää oikein olan takaa poliisiopistotasoiselle elokuvahuumorille?

– vatkaat autoa parkkiruutuun eikä millään satu!

– lapsi hajottaa kanalan kertasatsia vastaavan kananmunamäärän olohuoneen sohvalle.

Huumori elää ja vaikuttaa myönteisesti myös vaikeissa tilanteissa, kun sitä käytetään terveellä tavalla. Voiko huumori olla sitten myös epäterveellistä?

Jos päämääränä on välttyä kohtaamasta vaikeita tai vaivalloisia asioita, loukata muita tai kovettaa itsensä, ollaan kyseenalaisilla vesillä.

Huumori, joka estää käyttäjäänsä tunnistamaan ahdistusta tai muita vaikeita tunteita, on enemmän haitallista kuin hyödyllistä. Huumori voi olla myös torjunnan keino tai aggression muoto. Tällainen huumori ei tee hyvää.

Millainen huumori tekee sinulle hyvää? Jos et tiedä, ota siitä selvää.

Jos huumorintajusi on astetta poliisiopisto-huumoria filosofisempaa, ei se haittaa. Naura sille, mikä sinua naurattaa. Jos et osaa nauraa, hakeudu nauravien ihmisten seuraan ja opettele.

Parhaimmillaan nauru tarttuu. Opettele nauramaan ennen jännittäväksi kokemiasi tilanteita. Aloita huonolta tuntuva päivä huvittumalla. Jos mitään huvittavaa ei tapahdu, muistele vanhoja sattumuksia tai katso komiikkaa nauhalta.

Huomaa myös oman sukusi sketsihahmot ja naura niille – lämmöllä ja rakkaudella tietenkin.

Huumori on loistava yhteisöllisyyden vahvistaja. Se tukee yhteisen ymmärryksen rakentumista ja myönteisiä tunteita esimerkiksi perheessä tai työyhteisössä.

Perheen tai suvun kokoontumisissa menneiden muistelu ja huumorin nostaminen suvun tarinoista rakentaa yhteenkuuluvuutta ja jatkuvuutta myös sukupolvien välille. Se voi myös auttaa yhteisön jäseniä osallistumaan stressaaviksi koettuihin yhteisiin toimintoihin.

Kun seuraavan kerran on perheen siivouspäivä tai sukumökin syystalkoot, revi siitä sitten huumoria.

Kommentoi

Hae Heilistä