Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Cyde Hyttinen

Joulumielen metsästys

Kohta se alkaa täysillä. Et pääse pakoon, sillä joulua tulee kohta jokaisesta tuutista.

Silloin kun kaikki on elämässä hyvin, voi joulun odotus olla vuoden miellyttävin tunne. Joka päivä avataan joulukalenteri ja lapsille toitotetaan, kuinka pitää olla kilttinä. Tontut kuulemma vakoilevat ikkunoista kurkistellen.

Äiti on paistanut pipareita uuni punaisena, isä touhuilee jäälyhtyjen kanssa ja joululaulut raikavat. Mutta kaikille ei tämä juhla ole juhlaa.

Joulumieli voi olla tiukassa monessa paikkaa monesta eri syystä. Ja mitä nämä syyt voivat olla? Löytyykö tästä listasta muutama?

Köyhyys: Entä jos on vain tonnin eläke? Työttömän tai pienipalkkaisten minimitoimeentulo ei riitä, että jouluna olisi rahaa jäljellä omaan ruokaan ja vaatteisiin.

Vaikeaa on katsoa vierestä kulutusjuhlaa ja miettiä, kuinka elämästä selviää yleensä saati sitten joulun yli.

Yksinäisyys: Joulu mielletään perhejuhlaksi. Joulu yksin on juhlista ahdistavin. Myös riidoissa olevat eronneet voivat ajatella, kuinka järjetöntä on esittää kerran vuodessa ”iloista perheidylliä”, miten kaikki on hyvin ja mahtavasti. Ilta kun saapuu ja valot himmenevät, usein ainoat seuralaiset ovat yksinäisyys, ikävä ja suru.

Olosuhteet: Joulu on peruttu, jos itse tai elämänkumppani on sairas, tai sitten koko joulu menee töissä. Ei ole joulumieltä eikä mitään annettavana.

Kaupallisuus: Joulu on menettänyt oikean merkityksensä kulutusyhteiskunnassa. ”Lahjoja” voidaan antaa ymmärtämättä todellista tarvetta tai vaikutusta.

Yhteiskunnallinen paine saa harkitsemattoman ihmisen tukemaan lapsityövoimaa, epäeettistä yrittämistä ja ympäristön saastuttamista.

Ihmiset unohtavat joulun perussanoman: rauhoittumisen ja hiljentymisen, sillä jouluhan on tunnetila, eikä älytön kaupallinen hulina.

Hösellys: Joulu voi edustaa kaikkea, mikä ärsyttää: kauppoihin ryntäily ostamaan lahjoja, joita kukaan ei halua. Samat ikuiset joululaulut, jotka pursuvat korvista ennen joulua. Lahjarumba, ruokastressi, ylensyönti, pakkosiivous ja sukulaisvierailut.

Vanha äiti ”tekee joulun” aikuisille lapsille ja on täysin loppuun palanut aattona. Lapsilla on ”niin kiire” joulun alla, etteivät ehdi auttamaan. Ostetaan lahjoja, joita ei tavallisena vuodenaikana ikinä tulisi hankkineeksi.

Synkempää juhlaa kuin joulu ei voisi masentuneelle, yksinäiselle, perheettömälle, lapsettomalle, sairaalle tai köyhälle olla. Siksi kaikki te, joilla asiat ovat hyvin ja joulumieltä riittää, jakakaa sitä muillekin. Lahjoittakaa joulukeräyksiin, jota kautta apunne tavoittaa ne, joilla on tarve.

Tässä parit verkkolinkit, joiden kautta saat itsellesi ja monelle muulle kunnon joulumielen.

Hyvä Joulumieli -keräys tuo ruokaa kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden joulupöytiin: http://www.punainenristi.fi/hyva-joulumieli

Pelastussarmeijan joulupata: http://www.joulupata.fi

Tee joululahja Euroopan köyhimmille lapsille: http://www.joulunlapsi.fi

Siispä hyvää joulun odotusta!

Kommentoi

Hae Heilistä