Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Anne Vänskä

Ja toria viedään

Täältä kamarin ikkunoista näkee hyvin koko torin tienoon.

Totta ovat ruuhkat Sokoksen parkkiin ja myös kohti Rantakadun liikennevaloja vielä kadun ollessa suljettuna Suvantosillalle päin. Tööttiä ja törttöilyä sekä uskomattoman paljon läheltä piti -tilanteita suojatien ylittäjien hengen menoksi. Ei ole varmaa, onko Torikadulta oikealle Koskikadulle käännyttäessä yksi vai kaksi kaistaa. Siinä koettavat bussit vielä pysyä aikataulussa ja vauhdista melkein poimia kyytiläisiä kauppahallin kohdilta. Ison maailman mittapuussa pienen kaupungin liikenne on uskomattoman hurjaa.

Ajatus siirtyy torin remonttiin. Se on tulossa joka tapauksessa, ilman tai kanssa toriparkin.

Näin kauppahallin aamukampa on sekin jo käytössä.

Olin hiljattain kuulemassa tämän yli kaksikymmentäviisivuotisen toriparkki-hankkeen suunnitelmia.

Reilun 300 parkkipaikan mitoitus kuulosti realistiselta, jottei halli Kuopion tyyliin tyhjyyttään kolisisi. Itse maanalaiseen halliin ei olisi tulossa liiketiloja vaan ne toteutettaisiin torin etelälaidalle, nykyisen kauppahallin huudeille, kaikkiaan reilut 1  500 kerrosneliötä.

Toteutuksesta riittää vielä paljon keskusteltavaa. Tällä hetkellä näyttää sille, että toriparkin operaattoriksi olisi tulossa hollantilainen yritys. On varsin epäedullista, että verotettavat liiketulot tältä osin valuisivat Suomen niemen ulkopuolelle, monikansallisen toimijan kassaan.

Uuden kauppahallirakennuksen osalta on varmistettava pienyrittäjien taloudelliset mahdollisuudet sijoittua tiloihin. Ratkaisuja tulee etsiä uusistakin toimintamuodoista. Mahdollistaisiko erillinen liikerakennuksen kiinteistöyhtiö paremmat toimintaedellytykset kauppahalliyrittäjille, jotka voisivat vuokrata tiloja vaikkapa omana osuuskuntanaan?

Joka tapauksessa tarvitsemme mielestäni kaupunkiin kauppahalli-muotoista palvelutarjontaa. Varttuneempi väki muuttaa enenevässä määrin kaupunkiin palveluja janoten. Palvelujen saavutettavuus joukkoliikenteen keinoin olisi kauppahallille kilpailuetu. Lähiruokaa kauppahallista haluaisivat myös autoilla keskustaan, toriparkkiin tulevat.

Silmissäni siintää ulkoisesti kaunis, teknisiltä ratkaisuiltaan moderni, avara ja valoisa Joensuun uusi kauppahalli.

Sen terassit kutsuvat kesäisin istahtamaan kupposelle ja puodit tarjoavat tuoreita tuoksuja ja lähimakuja kaikenikäisille herkkusuille ympärivuoden. Toivon torin ja sen alaisen parkin hankekokonaisuuden toteutuvan, sillä se tuo työtä ja lisää elinvoimaa alueellemme. Rakennusprojektin ajan on vain muistettava varmistaa asiakkaiden esteetön pääsy torialueen ympärillä toimiviin kauppoihin ja liikkeisiin.

Ja mistä sinä aikana löytyvät nykyiset torimyyjät, Siniseltä virraltako?

Kommentoi

Hae Heilistä