Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Käyhkö

1970 se vasta oli

Kuten tunnettua, ennen oli kaikki paremmin. Vuonna 1970 vasta komeasti menikin, mutta ei ainoastaan siitä syystä, että silloin perustettiin Joensuuhun kaupunkilehti nimeltä Karjalan Heili.

Näin 45-vuotisjuhlan kunniaksi lyökäämme pisteeksi kirsikkakakun päälle muutama väittämää tukeva fakta.

Vuonna 1970 Suomessa oli kolme jäähallia, joten Cheekin jäähallikiertue olisi ollut juuri sopivan mittava.

Vuoden 1970 singlelistan ykkönen oli Mari Laurilan Peppi Pitkätossu, joten korvamadot eivät olleet vielä jalostuneet tappaviksi pedoiksi (kts.ed.).

Vuonna 1970 Ladalla ajamista ei tarvinnut hävetä – ensimmäiset Toljatin helmet tulivat Suomeen seuraavana vuonna, joten sitä sai hävetä vasta sitten.

Vuonna 1970 sukupuolineutraalit etunimet kuten Ruu, Myy, Möö ja Höh eivät olleet edes pilkkeenä maistraatin tädin silmäkulmassa, ja nimilistan kärjessä komeilivat wanhat kunnon Juhani ja Johanna.

Vuonna 1970 avioliitossa oltiin onnellisia, tai ainakin sitkeitä, – minkä kaikki yli kaksi vuotta aviossa tsempanneet tietävät olevan käytännössä sama asia: avioeroja oli 6  044, kun vuonna 2013 kihvelit heilahtivat jakoon 13 766 avioparilla.

Vuonna 1970 tv-kanavia oli kaksi, ja mikä tässä oleellisinta, kokkiohjelmia tasan yksi (kyseisenä vuonna ruutuun tullut Patakakkonen).

Vuonna 1970 ennätykselliset 42 000 suomalaista muutti Ruotsiin viemään svenssoneiden duunit ja muijat – mikä oli täysin oikeutettua, sillä ilman meitä suomalaisia Tukholma olisi jo 30 vuoden ajan ollut Leningradin lähiö. Nykyahdingossa työperäisestä mamuttamisesta uhoavat lähinnä tutkijat, joilla tulee äitiä ikävä jo lentokenttäbussissa.

Vuonna 1970 tyypillinen duunari sai palkkaa 500–1  000 markkaa kuukaudessa, mikä nykyfyffellä tarkoitti 700–1400 euron tienestejä. Siitä kun ruokaan meni puolet ja loput laitettiin kultapossutilille asuntolainan omarahoitusosuutta (50 prosenttia) kartuttamaan, niin eipä päässyt syntymään Wincapitaa eikä pyramidinrakentajien ammattikuntaa ylipäätään.

Vuoden 1970 eduskuntavaaleissa SMP kymmenkertaisti äänisaaliinsa vain hajotakseen kaksi vuotta myöhemmin sisäisiin kiistoihin, kun nämä uuden jytkyaallon kapinakenraalit eivät saa hajotettua edes kananmunaa.

Vuonna 1970 miehillä oli porsaankyljyksen kokoiset – ja muotoiset –  pulisongit ja kuution verran tukkaa. Meneillään olevan aikakautemme tissiposkilla pettäisivät polvet moisen karvakuorman alla, minkä seurannaisvaikutuksena käsittämättömät ananaskampaukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Kun tähän kaikkeen vielä lisätään, että vuoden 1970 viimeisenä päivänä luovuttiin viinakorteista, mistä voidaan katsoa alkaneen suomalaisen alkoholinkulutuksen riemukulku kohti eurooppalaista juomakulttuuria, niin kyllä ei voi muuta todeta kuin: Kauan eläköön 1970!

Kommentoi

Hae Heilistä