Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Jouni Mäkkeli

Pitkät päälle pimeällä

Pimeällä ja vaikeissa olosuhteissa ajaminen on haastavaa.

Pimeys, ensimmäiset liukkaat, lumi ja sohjo tiellä tekevät ajamisesta vaikeampaa.

Pimeällä ajettaessa onnettomuusriski kaksinkertaistuu ja liukkaalla moninkertaistuu verrattuna valoisaan ja sulaan aikaan.

Pimeän ja liukkaan ajan suuren onnettomuusriskin vuoksi astuvat ensi viikolla voimaan talvinopeusrajoitukset koko maassa.

On tärkeää hyödyntää ajovaloja tehokkaasti. Pimeän aikaan on pyrittävä maksimoimaan auton valoteho, käytä siis kaukovaloja aina kun mahdollista.

Lain mukaan kaukovaloja ei saa käyttää pimeällä ajettaessa, kun tie on tyydyttävästi valaistu, kohtaat toisen ajoneuvon, saavutat toisen ajoneuvon tai kun auto on pysäköitynä.

Kohtaamistilanteessa pyritään kaukovalot pitämään päällä niin pitkään, että kohtaavan ajoneuvon ja oman autosi väliin jäävä alue on kokonaan valaistu, vasta sen jälkeen vaihdetaan kaukovalot lähivaloille.

Lähivalot voi vaihtaa takaisin kaukovaloille jo muutamaa kymmentä metriä ennen vastaantulijan kohtaamista, jotta vastaantulijan takana oleva pimeä tila saadaan valaistua ajoissa.

Kohtaamistilanteessa pidä katse koko ajan mahdollisimman pitkällä vastaantulevan takana, ettet häikäisty vastaantulijan valoista.

Saavutettaessa toista ajoneuvoa, voidaan kaukovalot vaihtaa lähivaloille kun omien kaukovalojen valokiila saavuttaa edessä olevan ajoneuvon.

Pimeällä ajaessasi pidä normaalia pidempää turvaväliä, jotta voit itse hyödyntää kaukovalojen tehon.

Anna katseen liikkua kaukana ja seuraa aktiivisesti tien laitoja ja varaudu riskeihin.

Erilaiset tienmuodot vaikuttavat myös valojen käyttöön. Esimerkiksi vasemmalle kaartuvissa mutkissa voi kaukovaloja pitää päällä pitempään, kun taas oikealle kaartuvissa mutkissa kannattaa vaihtaa lähivaloille jo aikaisemmin, ettei vastaan tuleva häikäisty.

Jos ajoneuvo joudutaan pysäköimään tiealueelle, vaikkapa levikkeelle tai bussipysäkille, käytetään ajoneuvossa ainoastaan pysäköintivaloja. Pysäköintivalot ovat merkki muille tiellä liikkujille, että ajoneuvo on pysähdyksissä.

Esimerkiksi hätävilkut eivät erotu kunnolla edestäpäin tulijalle, jos pysähtyneessä ajoneuvossa on ajovalot päällä.

Tielle pysäköity auto kohdataan aina pitkillä valoilla, samoin kun jalankulkija.

Pysäköidyn auton tai jalankulkijan vieressä voi olla vaikka toinen, ilman heijastinta kulkeva jalankulkija, joka nähdään tehokkaammin kaukovaloilla.

Varaudu pimeään aikaan myös arvaamattomiin tilanteisiin.

Auton jättäessä tielle, autosta noustessasi et ole enää autoilija, vaan jalankulkija.

Löytyyhän autostasi vähintään heijastin?

Kommentoi

Hae Heilistä