Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kansa oli väärässä – Torihalli olisi ollut oikea nimi uudelle rakennukselle

Eipä olisi populistitoimittaja uskonut, että joskus tämmöisenkin lauseen kirjoittaa: kansa oli väärässä.

Kun Pohjois-Karjalan Osuuskauppa rakensi liikerakennustaan torille, se olisi halunnut rakennuksen nimeksi Torihallin. Järjestetyssä äänestyksessä kansa ilmaisi väkevän tahtonsa. Kauppahalli sen olla pitää.

Nyt torin laidassa on kauppahallin näköinen rakennus, jonka päädyssä lukee Kauppahalli Joensuu, mutta joka oikeasti on lähinnä ravintolakeskittymä.

Mikä pettymys sisällä odottaakaan turistia, joka jo tuntee sieraimissaan paikallisten herkkujen tuoksun ja sitten tajuaakin, että eihän täältä voikaan ostaa viemisiä kesäiseen pysähtymispaikkaan.

PKO oli oikeassa. Jos päädyssä lukisi Torihalli, ei pettymyksiä tulisi.

 

Kaupunkikeskustayhdistys Virran toiminnanjohtaja Minna Valonen totesi viime viikolla Karjalan Heilissä julkaistussa jutussa, että loppuaan kohti kääntyvä kesä oli torilla vilkas ja että torilla oleva halli vaikutti osaltaan siihen. Moni utelias halusi nähdä, millainen uusi paikka on.

Toimivahan se on.

Kesäisenä päivänä kun aurinko lämmittää ja ympärillä kuhisee ihmisten paljous, on mukavaa hakea sisältä juotavaa ja/tai syötävää, istahtaa terassille katsomaan elämää ja mahdollisesti kuuntelemaan torilavalta kantautuvaa ohjelmaa.

Vielä on kuitenkin, kuten Valonenkin Heilin jutussa totesi, liian aikaista sanoa, mikä on hallin pitempiaikainen vaikutus.

 

Moni seuraa, imeekö torin ravintolakeskittymä voimaa muualla kaupungissa toimivilta kahviloilta ja ravintoloilta. Jotkut taas epäilevät, jaksavatko ihmiset loppujen lopuksi kovin kauan tulla paikkaan, joka on täynnä erilaisia anniskelupaikkoja mutta jossa ei ole mitään muuta.

Toisaalta hallista odotetaan piristäjää myös niille vuodenajoille, jolloin tuuli puhaltaa kylmästi autiolla aukealla. Minna Valonen huomautti, että hallin kylkeen on hyvä ideoida jotakin myös marraskuisille päiville, jolloin räntä lyö kulkijan kasvoille.

Ei se huono ajatus ole. Torilla 50 vuotta omia tuotteitaan myynyt Elvi Haaranenkin totesi, että tori on nyt koko vuotta ajatelleen hiljaisempi paikka kuin hänen aloittaessaan 1973.

 

Valonen totesi, että kesän aikana niin hallilla kuin torillakin olevat toimijat ovat laittaneet päivityksiä omille sosiaalisen median kanavilleen. Tähän asti kummatkin ovat saaneet hyötyä toisistaan.

Tuleva syksy ja talvi kertovat paljon siitä, kuinka kestävää kehitys torin seudulla on. On siinä mahdollisuuksia, mutta uusia ideoita kokonaisuus kaivannee.

Kommentoi

Hae Heilistä