Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Saara Sahlstén

Kuinka saada tyttöystävä?

Luin tämän kysymyksen vähän aikaa sitten kuudesluokkalaisen harakanvarpain kirjoittamana pieneltä lapulta. Erittäin hyvä kysymys, joka on monen mielessä. Tyttökaverit ja muut heilat on elämän ykkösjuttuja, mutta eväistä ihmissuhteisiin puhutaan aika vähän. Harva vanhempi tai ammattilainen huomaa ottaa teinien kanssa puheeksi, kuinka edetä.

Seurustelusuhteet alkavat usein aika samoin kuin ystävyyssuhteet. Kiinnostavaa, ihastuttavaa tai hurmaavaa ihmistä kannattaa lähestyä aluksi kuin kaveria. Hymyile, katso kivasti. Kun pääset lähemmäs, sano tai juttele jotain perusmukavaa. Ole kiinnostunut toisen tekemisestä. Kysy, mitä hän lukee tai mitä hänelle tänään kuuluu. Voit sanoa jotain ystävällistä.

Usein kohtaaminen epäonnistuu, jos omat tunteet täräyttää liian nopeasti ja suoraan. Harvoin homma menee maaliin, jos huudat kaveriporukan yli ihastuksen kohteelle ”alaks olee?” Moni häkeltyy tai tyrmää lähestymisyrityksen heti. Mieli ei ehdi mukaan. Paljon varmempi tie onneen on edetä hitaammin ja tehdä itsestä ensin toiselle vähän tuttu. Ja kiva sellainen.

Kun olette tulleet tutuksi, voit kysyä toista tekemään jotain kanssasi. Haluaisiko hän lähteä seuraksi johonkin tapahtumaan, koulun pihalle tai jäätelölle. Kannattaa ehdottaa ensin jotakin julkista paikkaa. Yleiselle paikalle on aluksi helpompi lähteä, kuin toisen kotiin. Kesä tarjoaa tähän oivat puitteet, kun joen varrellakin on mukavampi istua kuin marraskuussa.

Jos saat tutustumisen alun sopivan pehmeästi liikkeelle, lähtee juttu usein etenemään omalla painollaan. Voit laittaa kaveripyynnön ja tutustua lisää viesteillen. Jos molemmilla on kivaa, voit ehdottaa pian jo toista tapaamista. Etenemistä ei tarvitse kiirehtiä, vaan alun kutkuttavasta tutustumisesta kannattaa nauttia rauhassa. Kun olette tapailleet jonkin aikaa, voi joskus kaksin ollessa tuntua hyvältä ja luontevalta kysyä, haluaako toinen olla tyttöystäväsi.

Joskus lykästää ja uusi tarina voi alkaa. On myös ihan tavallista, että tunteet ei mene yksiin. Toinen ei välttämättä halua seurustella, vaikka teillä olisikin ollut kivaa. Se ei tarkoita, että kummassakaan olisi mitään vikaa. Saatat saada uuden ystävän tai olet ainakin yhden kokemuksen rikkaampi. Siltä pohjalta on hyvä jatkaa eteenpäin. Maailma on täynnä ihania ihmisiä ja monet heistä voivat olla aivan erinomaisen sopivia tyttöystäviä juuri sinulle.

Arjen seksuaalikasvatuksessa tunne- ja kaveritaitojen vahvistaminen on keskiössä. Ihmiselle ei ole paljon hyötyä esimerkiksi seksiin liittyvistä tiedoista, jos pohjalla ei ole taitoja luoda ystävyyssuhteita.Kuunnella, olla läsnä ja osata kohdata ristiriitoja. Ja samat jutut koskevat ihan kaikenikäisiä. Ihmissuhdetaitoja voi oppia ja opettaa siinä missä muitakin taitoja.

Tämä on viimeinen kolumnini Heipat puhumattomuudelle -sarjassa. Kiitos kaikille lukijoille ja keskustelussa mukana olleille. On ollut ilo puhua seksuaalikasvatuksesta nimenomaan täällä Heilin sivuilla. Voikaa hyvin ja lämpöä kesään. Torilla tavataan!

Kommentoi

Hae Heilistä