Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Kauppatorilla on uutta kevättä ilmassa

Parin viikon päästä potkiskellaan talvelle kyytiä Joensuun kauppatorilla, kun HuhtiFestit valtaavat torin perinteisten Huhtimarkkinoiden vauhdittajina.Virran tuottaja ja tuleva kippari Minna Valonen on jälleen onnistunut tuottamaan kulttuurin ilottelua ja hyvän mielen ohjelmaa Kauppatorin ja kävelykadun iloksi kahdelle päivälle. Myös markkinakauppiaita on mukavasti tulossa tekemään kauppaa torille. Tästä se torin kausi jälleen käynnistyy!

Positiivista lisäeloa kaupunkikeskustaan on tuonut myös puolueiden eduskuntavaalityö. Korona-aikana perinteinen vaalityö oli vaikeaa ja osittain mahdotonta.

Nyt epidemian jälkeiset eduskuntavaalit ovat saaneet positiivisesti ihmiset aktivoitumaan: Puolueet ovat saaneet hyvin talkoolaisia liikkeelle ehdokkaiden tueksi kohtaamaan potentiaalisia äänestäjiä. Ja äänioikeutetut ovat löytäneet hyvin vaaliteltoille. Tunnelma vaaliteltoilla on ollut positiivinen ja rakentava. Uskon, että tulevanakin lauantaina, viimeisenä kampanjointipäivänä, nähdään paljon ihmisiä keskustassa.

Tänä keväänä elämme toivottavasti vuosikymmeniksi viimeistä rakennuskevättä kauppatorilla. Kauppahalli rakentuu hyvää vauhtia. Huhtikuun aikana alkaa rakentamisen suojateltan purkaminen, eli vihdoinkin pääsemme makustelemaan uutta torinäkymää ja ihastelemaan tuoretta tulokasta.

Tällä viikolla paikalleen saapuu vietnamilaisen ruoan ja kahvilan kokonaisuus, tavoitteena avata kokonaisuus viimeistään vapuksi. HuhtiFestien ja -markkinoiden jälkeen saapuvat Marttakahvio ja piirakkapaja uudelle paikalleen. Marttojen uuden kokonaisuuden avajaisia vietämme sitten toukokuussa.

Vappu on jäänyt koronavuosina vähän vajaaksi, mutta nyt tänä keväänä sekin on tulossa täysimääräisenä keskustaan. Opiskelijatapahtumia ja -rientoja riittää useammalle päivälle, unohtamatta Vanhojen autojen paraatia, vappukulkueita ja perinteisiä konsertteja niin torilavalla kuin Ilosaaressakin.

On niin mahtavuutta päästä nauttimaan aidosti yhdessä olemisen ja kokoontumisen ilosta ilman koronapelkoja ja kokoontumisrajoituksia. Luulenpa, että virtuaalijuhlia ei monikaan ikävöi.

Kaupunkikeskustan uusien rakenteiden valmistuminen ja tapahtumien palautuminen ovat kaivattuja vauhdittajia myös kaupunkikeskustan kaupan ja palveluiden piristymiseksi. Se on alkanut näkyä myös pikkuhiljaa pidentyneissä aukioloajoissa, myös sunnuntaisin.

Nyt kannattaa yrittäjien rohkeasti kokeilla laajennettuja aukioloaikoja kevättä kohden. Lisääntyvät kengänjäljet keskustassa mahdollistavat kokeilemaan myös palveluaikojen pidentämisetä. Ja sille tuntuisi olevan nyt kysyntää kuluttajien parissa. Annetaan positiivisuuden ruokkia positiivisuutta.

Kommentoi

Hae Heilistä