Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Yhden äänen arvo

Kolumnisti Veera Hämäläinen kuvaili Viikko-Pohjois-Karjalassa, kuinka hän joskus vaalitoimitsijana ollessaan liikuttui, kun sai äänestyspaikan sulkeuduttua tehtäväkseen toimittaa annetut äänet eteenpäin. Hämäläinen myönsi, että hassua on kyynelehtiä lippulappusten takia, mutta totesi, että eiväthän ne mitä tahansa lappusia olleet.

Toki voimme irvailla yhden äänen painoarvolle ja sille, kuinka paljon läpi menneet vaalien jälkeen äänestäjiään ajattelevat, mutta saamme me sentään aidosti itse päättää, kenelle ainokaisen äänemme annamme. Siitä oikeudesta kannatta pitää kiinni – varsinkin kun vaalikentiltä kantautuu huolestuttavia asioita.

Helsingissä hyökättiin yhden ehdokkaan kimppuun, ja Joensuunkin torilla on havaittu sanallista häiriköintiä. Siksikin on kunnioitettava ihmisiä, jotka puolustavat demokratiaa asettumalla alttiiksi monenlaiselle palautteelle.

Toisaalta vaalikentillä on ollut myönteisiäkin ilmiöitä. Samaan aikaan, kun valtakunnantasolla puhutaan taktisesta äänestämisestä, on paikallisesti tehty töitä – joskus yli puoluerajojenkin – hyväksi koetun ehdokkaan puolesta täysin riippumatta siitä, kuinka todennäköisenä ehdokkaan läpi menoa pidetään. Ääni menee hukkaan vain siinä tapauksessa, että sen antaa vastoin omaa ajatteluaan vaikkapa siksi, että uskoo äänestävänsä taktisesti jotakin tiettyä pääministeriehdokasta vastaan.

Taktista äänestämistä on myös äänten keskittäminen vaaliliitoissa tai kahden maakunnan äänestysalueilla. Keskittäminen ehkä tuo paikan omalle puolueelle tai omaan maakuntaan, mutta demokratiaa vastaan se toimii vaikeuttamalla uusien voimien esiin nousua.

Hukkaan menneistä äänistä on puhuttu kautta vuosikymmenten, ja puhujina ovat olleet aina kullakin hetkellä vallassa olevat. Sirpalepuolue kuului 1970-luvun sanastoon, ja sillä tarkoitettiin pienpuolueita, joille haluttiin asettaa äänikynnys eduskunnan liiallisen sirpaloitumisen estämiseksi.

Jos äänikynnys olisi asetettu tai kaikki olisivat äänestäneet ”viisaasti”, puoluekartaltamme saattaisi nyt puuttua ainakin vihreät ja perussuomalaiset. Jokaisen äänen arvo on siinä, että kun niitä kertyy tarpeeksi, vältämme ummehtumisen ja annamme mahdollisuuden uudistumiselle. Siksi äänten olisi hyvä antaa kasaantua kuten ne luontevasti ilman ohjailua kasaantuvat.

Viikon takaisessa Heilissä oli aukeamajuttu, jota oli nautinto tehdä. Toimittaja kiersi monena eri viikonloppuna toreja ja kauppojen edustoja ja sai hyviä kohtaamisia eri puolueiden ehdokkaiden kanssa.

Vielä on tämä viikko aikaa olla mukana demokratian toteuttamisessa. Kunnioittakaamme itsensä likoon panevia.

Kommentoi

Hae Heilistä