Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Saara Sahlstén

Tyttöjä ei ole varaa hukata

Hyvää naistenpäivää! Toivon kanssanaisille – ja muidenkin sukupuolien edustajille – uskoa itseensä ja hyvää oloa itsessään ja sukupuolessaan.

Meihin suhtaudutaan ja meitä määritetään edelleen häkellyttävän paljon ensisijaisesti sukupuolemme kautta. Vastasyntynyt ei osaa suhtautua itseensä sukupuolen edustajana tai muutenkaan arvottaen, vaan hyväksyy itsensä täydellisesti sellaisenaan.

Vauvan ympärillä olevat aikuiset käynnistävät usein kuitenkin tehokkaan tyttö- tai poikatehtaan, jossa lasta aletaan kohdella, ohjata, vaatettaa ja leluttaa sukupuoleen liitettyjen stereotypioiden mukaan. On tosin vanhempia, jotka eivät kohtele lapsiaan sukupuolilinssien läpi, vaan antavat persoonan kehittyä rauhassa omaksi itsekseen.

Monet sukupuolinormit voivat olla harmittoman tuntuisia, kuten ”tyttöjen värit” ja ”poikien lelut”. Nekin ovat tarpeettomia, mutta monet sukupuoliin liitetyt asetelmat ovat aidosti haitallisia. Tyttöjen odotetaan olevan nättejä ja kilttejä, poikien reippaita ja rohkeita. Lasten lehdistä näkee heti, kenelle ne on suunnattu. Googletukseni tulos: tytöille tarjotaan muotia, ihmissuhteita ja askartelua. Pojille tiedettä, urheilua, pelejä ja historiaa. Melkoista paikan osoittamista yhteiskunnassa.

On huomattu, että jo päiväkodissa lapsia saatetaan ohjata eri tavoin sukupuolen mukaan. Usein poikien käytökseen suhtaudutaan sallivammin ja heitä kannustetaan eri lailla kuin tyttöjä. Sukupuolia eriarvoistavat käytänteet rakentuvat arjen tilanteissa ja ovat juurtuneet syvälle tapakulttuuriin. Muistan tilanteen, jossa perheen pojat juoksivat saunan jälkeen olohuoneeseen ilkosillaan ilakoimaan. Vanhemmat katsoivat heitä lempeästi naureskellen. Kun tyttö kirmasi aataminasussaan perään, niin vanhempi komensi häntä: laita nyt housut jalkaan.

 

Vastikään Yle kirjoitti tutkimuksesta, joka osoitti miesten käyttävän yhteiskunnassa naisia enemmän tilaa – myös konkreettisesti. Ruuhkaisilla kävelyteillä naiset väistivät miehiä ja ottivat vähemmän tilaa julkisissa paikoissa. Vaikka meillä on mahdollista, että nainen voi edetä pääministeriksi, niin suhtaudutaanko naisiin samoin kuin miesjohtajiin? Rakenteisiimme kuuluu paljon tyttöjä ja naisia väheksyviä asenteita ja käytänteitä.

Nyt on korkea aika lopettaa sukupuolen mukainen epäreilu kohtelu ja tyttöihin kohdistuva pienentäminen. Se ei lopu muuten kuin tiedostamalla ja sinnikkäästi purkamalla. Tehdään me tämän päivän vanhemmat ja kasvattajat yhdessä loppu tyttöjen väheksynnälle. Toivon näkeväni ajan, jossa ihmisiin ei ylipäätään tarvitse suhtautua ensisijaisesti sukupuolen kautta. Mutta sukupuolesta ei pidä muodostua ainakaan taakkaa tai rajoitetta.

Tytöille on tarjolla sankaritarinoita maailmaa muuttaneista naisista. Enemmän tytöt tarvitsevat kuitenkin arjen roolimalleja, jotka kohtelevat lapsia tasavertaisesti, kaikkien mahdollisuuksiin uskoen. Itseään arvostavat ja osaamiseensa uskovat tytöt voivat hyvin. Ja heidän potentiaalinsa on tärkeä koko yhteiskunnalle.

Kommentoi

Hae Heilistä