Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Vetovoimaa keskustaan

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virta, Karjalan Heili, Pohjois-Karjalan Kauppakamari, Joensuun Nuorkauppakamari ja Karelia-ammattikorkeakoulu etsivät vuodenvaihteen taitteesta Joensuun parasta asiakaspalvelukokemusta tarjoavaa yritystä nyt toista kertaa.

Kilpailu on lyönyt hyvin läpi, vinkattuja yrityksiä oli yli 40 kymmentä ja varsinaisessa äänestyksessä ääniä annettiin yli 2 100. Kilpailun suosio ja hyvät äänimäärät kertovat siitä, että erinomaista palvelua on tarjolla Joensuussa usealla eri toimialalla. Ja kansa haluaa kiittää saamastaan hyvästä palvelusta.

Joensuussa kaupunkikeskustan kehittämisessä puhuttava aihe ovat keskustan liikkeiden palveluajat.

Liikkeiltä toivotaan pidempiä aukioloaikoja, ja myös laajempia aukioloaikoja viikonloppuisin. Tosihan se on, että iltaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin on työssäkäyville eniten käytettävissä tunteja ostosten tekoon ja kaupungilla palveluista nauttimiseen. Valitettavasti myös nämä toivotuimmat palvelutunnit ovat yrityksille myös kalleimpia tunteja pitää palveluitaan avoimena. Iltalisät ja sunnuntain tuplapalkat tekevät hiljaisten tuntien kustannusrakenteen usein mahdottomaksi.

Tappiollisia tunteja harva yksityisessä omistuksessa oleva yritys pystyy pidemmän päälle pyörittämään, isot ketjut vähän paremmin.

Iltojen ja viikonloppujen elävöittämiseksi tarvitaan lisää kaupunkiin isompia sekä pienempiä syitä tulla: Kulttuuria, tapahtumia ja vetovoimaisia elämyksiä. Joensuun kaupungin Kulttuurin unelmavuosi on yli 100 kulttuuritapahtuman kattauksella aivan poikkeuksellinen satsaus kannustaa kaupunkilaisia lähtemään kulttuurin äärelle.

Uskon, että kävijämäärät ja jalanjäljet näkyvät myös keskustan liikkeiden liikevaihdossa. Haasteena on se, että unelmavuoden satsaus, kuten niin moni muukin hieno juttu, joudutaan toteuttamaan kertaluonteisella projektirahoituksella. Jalanjäljet tulee laskea, ja tehtyjä satsauksia pitää analysoida. Jos tapahtumilla on onnistuttu lisäämään elinvoimaa, tulee niihin panostaa myös hankkeiden päätyttyä.

Kaupunkipolitiikassa elinvoiman vahvistamisen lääkkeeksi on jo pidemmän aikaa tarjoiltu elämyksellisyyden sekä tapahtumallisuuden vahvistamista. Ilman sananhelinää se tarkoittaa sitä, että vetovoimainen kaupunki satsaa taloudellisesti budjettirahaa siihen, että kaupunkikeskusta on joka vuosi ja vuodenaika lumoava ja siellä on vetovoimaisia tapahtumia.

Joensuussa meillä on hyvä mahdollisuus päästä yhdessä pohtimaan näitä asioita Karelia-ammattikorkeakoulun yhdessä Virran Lumovoimaa kaupunkikeskustaa -hankkeen kanssa 22.2. järjestämään Tapahtumista ja elämyksellisyydestä vetovoimaa kaupunkikeskustayrittämiseen -seminaarissa, jossa pohditaan, kuinka kaupunkikeskustojen vetovoimaa voidaan lisätä tapahtumatuotannolla sekä lisäämällä elämyksellisyyttä kaupunkikuvaan. Keskitymme seminaarissa erityisesti haastavaan pimeän vuodenajan vetovoiman lisäämiseen yritysten, tapahtumien ja taiteen näkökulmasta.

Kommentoi

Hae Heilistä