Hyvinvointi: Areenan testausasema on pian valmis
Joensuun areenaan on valmistumassa syksyn aikana uusi testausasema, jossa tietoa omasta fysiikastaan voivat saada yhtälailla huippu-urheilijat, urheiluakatemian opiskelijat kuin muutkin omasta kunnostaan kiinnostuneet.
– Tarkoitus olisi, että testausasemasta olisi hyötyä mahdollisimman laajalle joukolle ihmisiä. Ensialkuun testejä tehdään ja pilotoidaan pienemmillä kohderyhmillä, mutta tavoite on saada tämä myös laajempien kohderyhmien käyttöön jo lähitulevaisuudessa, sanoo testausaseman projektipäällikkö Tuomas Karjalainen.
Lähiviikkoina testausasemalle viritellään crosstrainereita, kuntopyöriä, juoksumattoja sekä soutu- ja hiihtoergoja, joissa päästään tekemään esimerkiksi epäsuoria kestävyystestejä ja suoria testejä, joissa voidaan testata esimerkiksi hapenottoa.
Testausaseman kruununjalokivi on 3 000 kiloa painava luisteluhiihtoon ja kelaukseen soveltuva nouseva ja laskeva matto. Maton eteen seinälle tulee näyttö, josta voi saada näkyviin vaikkapa eurooppalaisia kisa- tai harjoitusreittejä, joista on olemassa GPX-tallenteita, ja laite seuraa maastonvaihtelua autenttisesti.
– Tämä laite palvelee varsinkin rulla- ja ampumahiihtäjiä, mutta toki samalla laitteella voi myös polkea pyörällä tai kelata pyörätuolilla, Tuomas Karjalainen kertoo.
Areenan testausasema palvelee urheiluväen, seurojen ja oppilaitosten lisäksi kaikkia ihmisiä, joiden hyvinvointia voidaan parantaa mittausten ja kartoitusten avulla. Samalla on tarkoitus kehittää ja luoda liikunnan ja hyvinvoinnin liiketoimintaa sekä luoda monialainen tutkimus- ja oppimisympäristö.
Joensuun areenan testausasema on syntynyt Joensuun kaupungin, Itä-Suomen liikuntaopiston, Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun yhteishankkeena.
Hankkeen vaikutukset säteilevät myös areenan ulkopuolelle.
– Karelia-ammattikorkeakoulu on kiertänyt maakuntaa opiskelijoiden kanssa järjestäen asukkaille liikuntapalveluita ja voimatestausta sekä liikkuvien testauspalveluiden pilotointeja.
Itä-Suomen yliopistosta osaamista hankkeeseen tuo fotoniikan laitos.
– Esimerkiksi ihmisen silmän liikkeen seurannasta ja virtuaalitodellisuudesta saadaan monenlaista hyötyä testaukseen ja hyvinvoinnin tukemiseen, Tuomas Karjalainen kertoo.
Ammattikorkeakoulun, Islon ja yliopiston opiskelijoille testausasema tarjoaa kokonaan uuden oppimis- ja tutkimusympäristön, jossa voi testata ja toteuttaa monenlaisia uusia avauksia ja ideoita.
Kun testausasema on hiottu toimintavalmiuteen, suunnitelmissa on saada se palvelemaan kaikentasoisia liikkujia.
Tuomas Karjalaisen mukaan suunnitteilla on myös pilotoida uusia teknologisia ratkaisuja, joilla testausaseman käyttö avautuu helpommin koko kansalle.
Mutta miksi peruskuntoilijan pitäisi mitata tai testata itseään?
– Huippu-urheilijoille mittaaminen antaa toki erilaista, erittäin tärkeää tietoa kunnonajoituksesta ja harjoittelun vaikuttavuudesta, mutta ihan tavalliselle kuntoilijalle voi myös olla hyvin herättävää tietää, missä mennään oman kunnon suhteen, Tuomas Karjalainen huomauttaa.
– Monelle se voi olla silmiä avaavaa, kun näkee omien voima- ja kestävyystason tilanteen. Lisäksi toki seurannassa, jossa otetaan alku-, väli- ja lopputestaukset, kehityksen näkeminen on usein hyvin palkitsevaa.
Testaaminen voi Tuomas Karjalaisen mukaan tuoda ihan uutta motivaatiota harrastamiseen ja oman kunnon kasvattamiseen.
– Kun tietää, missä on kehittämisen varaa, se voi tuoda uutta intoa harjoitteluun.
– Kuntoliikkujia ajatellen meidän ykköstavoite on kasvattaa ihmisten halua pitää itsestään parempaa huolta ja saada pohjoiskarjalaiset entistä enemmän liikkeelle.
Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 2,2 miljoonaa euroa, ja 80 prosenttia rahoituksesta saadaan Euroopan unionin JTF-rahastosta.