Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Harrastus: " Kansantanssi on semmoinen rock-juttu nykyisin. Se on coolia, kun voi sanoa, että me tanhuamme" - Pelmakat on tanssinut 20 vuotta yhdessä, viikonloppuna juhlaesitys Joensuussa

Pelmakat harjoittelevat nuorisoseura Motoran tanssisalissa. Emma Kantelinen (vas.) ja Mona Nygren ovat harrastaneet kansantanssia lapsesta saakka. Pelmakat harjoittelevat nuorisoseura Motoran tanssisalissa. Emma Kantelinen (vas.) ja Mona Nygren ovat harrastaneet kansantanssia lapsesta saakka.

Perinteikäs nuorisoseura Motora järjestää karjalaisesta kansantanssista ja -musiikista versovaa tanssin opetusta Joensuussa. Seurassa on 11 eri-ikäisille suunnattua tanssiryhmää. Yksi näistä ryhmistä on Pelmakat, aikuisryhmä, joka juhlii tänä vuonna 20-vuotista tanssin taivaaltaan.

Monet ryhmän 17 tanssijasta, ovat aloittaneet harrastuksen jo lapsena. He ovat tanssineet yhdessä näihin päiviin saakka. Emma Kantelinen, 26, ja Mona Nygren, 27, ovat kaksi heistä.

– Aloitin kansantanssin 4-vuotiaana, kun äiti toi minut ensimmäisiin harjoituksiin. Pelmakoihin siirryin tanssimaan ensimmäisellä luokalle ollessani, Nygren muistelee.

– Samalla reissulla ollaan edelleen, samassa lapsiryhmässä aikoinaan aloittanut ja yhtä aikaa Pelmakoihin siirtynyt Kantelinen jatkaa.

 

Pelmakoiden matkassa Emma Kantelinen ja Mona Nygren ovat päässeet reissaamaan kotimaan tanssifestivaalien ja tapahtumien lisäksi ympäri Eurooppaa. Tanssi on vienyt kaksikkoa esiintymään muun muassa Norjaan, Italiaan, Unkariin, Hollantiin ja Belgiaan.

– Varsinkin lapsena nämä reissut ja tanssileirit olivat valtavan tärkeitä juttua ja tietysti se, että pääsi säännöllisesti esiintymään, Nygren kertoo.

Yhdeksi ehdottomaksi kohokohdaksi kaksikko nostaa Pelmakoiden esiintymisen Kuopio Tanssii ja Soi -tanssitaidefestivaalilla vuonna 2019. Tie esiintyjäksi tapahtuman 50-vuotisjuhlien päätösgaalaan oli ikimuistoinen. Se sai alkunsa Helsingistä Tanssi Vieköön -festivaalin Talent Night -kilpailusta vuonna 2018. Ryhmä palkittiin tuomariston stipendillä. Tuomaristossa oli myös tanssija ja koreografi Jorma Uotinen, jonka huomion Pelmakat herättivät.

– Hän tuli kilpailun jälkeen sanomaan, että on ehkä yhteydessä meihin, Kuopio tanssii ja Soi -festivaalin tiimoilta, jonka taiteellisena johtajana hän silloin toimi, Nygren sanoo.

– Seuraavan kesänä sitten oltiinkin siellä, hienoissa puitteissa, tanssin ammattilaisten joukossa esiintymässä, Kantelinen jatkaa muistellen.

Menestystä ja tunnustusta ryhmä on saanut muutenkin. Pelmakat on esimerkiksi luokiteltu Suomen Nuorisoseurojen aikuisryhmien luokittelussa mestaruussarjaan 2017. Myös ryhmän ensimmäinen koko illan näyttämöteos Verensulkusanoja on ollut Kanteliselle ja Nygrenille tärkeä etappi tanssiharrastuksessa.

 

Emma Kanteliselle Pelmakoilla ja kansatanssilla on ollut merkittävä rooli hänen suuntautuessaan nykyiseen ammattiinsa. Tanssinopettajaksi kouluttautunut Kantelinen sanoo, että hänen olisi vaikea kuvitella, miten elämä olisi mennyt ilman tanssia.

– Mikään muu asia ei ole pysynyt näin vahvasti mukana läpi elämäni eri vaiheiden. Tanssi on tarjonnut mahdollisuuden kokeilla ja kasvaa siinä mukana.

– Lopulta se tarjosi myös unelma-ammatin, nykyään Helsingissä asuva Kantelinen summaa.

Mona Nygren ei ole tehnyt tanssista itselleen ammattia, mutta rakas harrastus on säilyttänyt asemansa ravintola-alalla työskentelevän, nyt äitiyslomalla olevan Nygrenin elämässä.

– Tanssi on nykyään irtiottoa perusarjesta. Esimerkiksi kun pääsen tanssireissulle, se on kuin olisi lomalla parhaiden kavereiden kanssa.

– Tämä harrastus on kestänyt opiskelut, työnteon ja äitiyden. Minulla on ollut vauva monta kertaa mukana treeneissä, Joensuussa asuva Nygren kertoo.

 

Monet Pelmakoiden jäsenistä ovat muuttaneet viime vuosina työn ja koulutuksen perässä toisille paikkakunnille. Osa on lopettanut, ja uusia tanssijoita tullut tilalle, mutta ydinryhmä on säilynyt tiiviinä kaikki nämä vuodet.

Ryhmähenki on yksi seikka, jonka Kantelinen ja Nygren nostavat keskeiseksi tekijäksi pohtiessaan, mikä saa ryhmän edelleen kokoontumaan Joensuuhun harjoituksiin kerran kuukaudessa.

– Mielestäni hyvä ryhmähenki syntyy siitä, että on vapaus tulla ja mennä elämäntilanteiden mukaan, mutta myös sillä on suuri merkitys, että elämässä on jokin pysyvä paikka – yhteisö, johon voi kokea kuuluvansa ja jossa voi tulla esiin omana itsenään.

– Vaikka ryhmähenki on tärkeää, on tanssi luonnollisesti merkittävässä roolissa, siinä mikä meitä yhdistää. Uskon, että kaikki meistä nauttivat paljon treenaamisesta ja esiintymisestä, Emma Kantelinen sanoo.

 

Kansantanssi on verrattain suuresta harrastajamäärästään huolimatta marginaalinen harrastus Suomessa. Jotkut ihmiset ovat pitäneet Emma Kantelisen ja Mona Nygrenin harrastusta vuosien varrella erikoisena valintana.

– Kyllä elämässä on ollut sellaisiakin ajanjaksoja, esimerkiksi yläasteella, kun tätä harrastusta vähän piilotteli ja sanoi harrastavansa vain tanssia, mutta mitä enemmän ikää on tullut, sitä paremmin on itse tajunnut, kuinka hieno juttu tämä on, Nygren kertoo

– Kyllä minä itse ajattelen, että kansantanssi on semmoinen rock-juttu nykyisin. Se on coolia, kun voi sanoa, että me tanhuamme, Kantelinen muotoilee.

 

Juhlavuotensa kunniaksi Pelmakat ovat valmistelleet juhlakonsertin. Konsertti järjestetään Joensuun kaupunginteatterilla sunnuntaina 22. tammikuuta. Kyseessä on ensimmäinen kokonaisuus, jossa pelkästään Pelmakat esiintyvät. Esityksen ovat ohjanneet ja tuottaneet Emma Kantelinen ja Timo Salonen. Konsertin tuottamisessa apuna on ollut myös Motoran johtokunta. Esitystä säestää Motoran oma Rälläkkä-yhtye.

Kantelinen kertoo, että esityksen koreografiat on koottu Pelmakoiden kymmenen viime vuoden esityksistä. Esityksessä on Emma Kantelisen ja Mona Nygrenin mukaan tarjolla monipuolisesti esittävän kansantanssin eri vivahteita, perinteisestä kokeellisempaan ilmaisumuotoon, vauhtia ja näyttäviä asuja unohtamatta.

– Tämä esitys soveltuu hyvin myös ensikertalaiselle, koska se avartaa tehokkaasti kuvaa siitä, mitä kaikkea esittävä kansantanssi voi olla, Kantelinen ja Nygren sanovat.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä