Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Yliopisto: Joensuu saa vihdoin omat teekkarit, kun teknillinen koulutus alkaa Itä-Suomen yliopistossa

Fotoniikan eli valotieteen koulutusohjelmassa kehitellään monenlaisia ratkaisuja virtuaalitodellisuuksien avulla, tietojenkäsittelytieteen yliopisto-opettaja Harri Karhu (vas.) ja professori Markku Hauta-Kasari kertovat. Fotoniikan eli valotieteen koulutusohjelmassa kehitellään monenlaisia ratkaisuja virtuaalitodellisuuksien avulla, tietojenkäsittelytieteen yliopisto-opettaja Harri Karhu (vas.) ja professori Markku Hauta-Kasari kertovat.

Itä-Suomen yliopisto alkaa kouluttaa ensi syksystä alkaen tulevia diplomi-insinöörejä. Teknillisen alan korkeakoulutusta on tähän asti ollut lähimpinä Lappeenrannassa ja Jyväskylässä, mutta ammattilaisten tarve itäsuomalaisissa yrityksissä on ilmeinen.

– Opiskelupaikkakunnalla on iso vaikutus nuorten aikuisten elämään. Tämä näkyy jo siinä, kun verrataan ihmisten sijoittumista eri puolella Suomea vuosi valmistumisen jälkeen. Moni jää opiskelupaikan suunnalle, kertoo tietojenkäsittelytieteen professori sekä luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan varadekaani Markku Hauta-Kasari.

Diplomi-insinöörien työllistymisnäkymät ovat varsin hyvät.

– Osaajapula teknisellä puolella on valtakunnallisestikin suuri: seuraavan 10 vuoden aikana alalle tarvitaan 130 000 tekijää, joista 60 prosenttia pitäisi olla korkeakoulutuksen saaneita. Pohjoiskarjalaisyrityksissä on suuri pula osaajista parhaillaankin.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä teknis-luonnontieteellisen alan koulutusvastuu jakaantuu Itä-Suomen yliopistossa sekä Joensuuhun että Kuopioon. Diplomi-insinöörien koulutus käynnistyy Itä-Suomen yliopistossa kolmessa koulutusohjelmassa syksyllä 2023: tekniikan alan asiantuntijoita koulutetaan fotoniikan ja kestävät teknologiat -koulutusohjelmissa Joensuun kampuksella sekä teknillisen fysiikan koulutusohjelmassa Kuopion kampuksella.

Yhteensä aloituspaikkoja on tämän kevään haussa 100, joista 65 Joensuussa.

Itä-Suomen yliopisto on tunnettu hyvin sivuaineoikeudesta, jolloin opiskelijoilla on mahdollisuus hankkia varsin laaja-alaiset ja omannäköiset taidot. Tekniikan koulutusohjelmassa tämä korostuu myös.

– Jos tekniikan alan opiskelija täydentää tutkintoaan esimerkiksi ympäristöoikeuden opinnoilla, syntyy takuulla hienoa osaamista. Tulevaisuuden globaaleihin ongelmiin tarvitaan uusia ratkaisuja, ja niitä ratkomaan meillä koulutetaan osaajia, Markku Hauta-Kasari sanoo.

Tulevien diplomi-insinöörien koulutus on noin viisivuotinen. Tekniikan kandidaatin opinnot kestävät kolme vuotta, diplomi-insinöörin kaksi vuotta lisää. Kosketuspinta tulevien työnantajien kanssa lähtee käyntiin paljon varhaisemmin kuin monella muulla opiskelualalla.

– Esimerkiksi Fotoniikan laitoksella toimii jo nyt yrityksiä, joiden kanssa synergiahyötyä syntyy molemmin puolin, Markku Hauta-Kasari kertoo.

 

Itä-Suomen yliopisto on Suomen monialaisin tiedeyliopisto. Opetusta on tarjolla noin 100 pääaineessa. Tiedekuntia on neljä: filosofinen tiedekunta, luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, terveystieteiden tiedekunta sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta.

– Teknillisen koulutuksen alkaminen Itä-Suomen yliopistossa tarkoittaa sitä, että saamme ikään kuin viimeisen puuttuvan palasen paikalleen.

Teknillisen alan opiskeluun kuuluu kiinteästi teekkareiden opiskelijaelämä, joka on tunnetusti hyvin omanlaistaan. Myös Joensuun katukuvassa tullaan siis näkemään lähivuosina teekkareita.

– Teekkareilla on varsinkin vappuun liittyviä omia perinteitään, kertoo Itä-Suomen yliopiston puumateriaalitieteen ja tekniikan professori Antti Haapala, joka on itsekin alkujaan diplomi-insinööri.

– Itä-Suomen yliopistossa on vahvat ainejärjestöperinteet, ja teknillinen kilta tuo siihen varmasti oman lisämausteen. Teknillisen alan opiskelijoilla on kaikissa yliopistoissa oma teekkarilakkinsa, ja sellainen on tulossa Itä-Suomen yliopistoonkin. Tästä syntyy takuulla uusia, hienoja perinteitä joensuulaisen opiskelijaelämään, Antti Haapala sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä