Julkaistu    |  Päivitetty 

Hyvinvointi: Avantouinti pistää veren kiertämään - Heilin toimittaja kävi testaamassa, miltä hyytävä vesi tuntuu ensikertalaisesta

Kemal Achourbekovilla on alkanut viides vuosi Jääkarhujen jäsenenä. Kemal Achourbekovilla on alkanut viides vuosi Jääkarhujen jäsenenä.

Ettäkö ei saunaa ensin! Että suoraan pukukopista avantoon. Kylmiltään?

– No nyt on kato plusasteita. Tämä on paras mahdollinen päivä aloittaa, sanoo Kemal Achourbekov, jääkarhu jo viidettä vuottaan.

Kun mentori kannustaa, noviisi tekee juuri niin kuin neuvotaan.

– Ei sinun heti tarvitse uida. Siellä on portaat. Istut vaikka niille aluksi tai vain kastaudut nopeasti ja siirryt sitten saunaan.

 

Avantouinti on ponnahtanut Joensuussa niin suosituksi, että Jääkarhujen puheenjohtaja Jarno Linnolahtikin pitää hyvänä sitä, että Ilosaareen tuli toinen talviuintipaikka.

– Ainakin minä olen tyytyväinen, kun se siirtää meiltä kävijöitä pois pahimpaan ruuhka-aikaan, Linnolahti sanoo.

Kun hän itse liittyi Jääkarhuihin 1994, jäseniä oli 300. Vuonna 2015 luku oli noussut toiselle tuhannelle, ja silloin seura päätti rakentaa Vehkalahdelle toisen saunan.

– Kävi kuten ennakoimme, jäsenmäärä kasvoi. Viime vuoden lopussa jäseniä oli jo 2 559.

Avantouinnin hyvinvointivaikutuksista kertovia tekstejä on netti pullollaan, mutta Linnolahti nostaa ensimmäisenä esiin sosiaalisen puolen.

– Yksinäiset ihmiset varsinkin sanovat, että tämä on kamalan tärkeä paikka, koska tänne saa tulla juttelemaan tunniksi ihmisten kanssa.

Samaa sanoo Kemal Achourbekov:

– Saunassa saat kuulla kaikki jutut, mitä maailmassa tapahtuu.

Totta. Puheensorina on vilkas, kun mentori ja noviisi menevät ensimmäisiin löylyihin. Lauteet alkavat täyttyä. Achourbekov sanoo, että kun toinen sauna avautuu iltapäivällä, sinne tulee varsinkin nuoria ja ääntä riittää.

– Etikettiin kuuluu, että täällä tervehditään kaikkia, ja kun saunasta lähdetään viimeisen kerran, sanotaan kaikille heippa.

Juomapullokin on hyvä olla mukana, sillä jano iskee, kun veren saa kiertämään.

 

Ei saunasta suoraan avantoon, kertoo jo netistä löytyvä ohje. Jarno Linnolahti täsmentää sen tarkoittavan, että kuumasta löylystä ei saa hypätä suoraan kylmään järveen.

– Meillä se hoituu niin, että jäähtyä ehtii riittävästi, kun kävelee 50 metriä pitkää laituria järvelle, mutta onhan meillä täällä sanonta, että jääkarhut menee ensin avantoon ja saunakarhut saunaan.

Kuten Heilin Facebookista ja Instagramista löytyvä Kemal Achourbekovin kuvaama videokin todistaa, ensikertalainen uskaltautui kylmiltään ja paljain jaloin laiturilta veteen, joka digitaalinäytön mukaan oli yksiasteista.

Hartiat kastuivat, laiturilla olijat antoivat pyynnöstä aplodit ja kylmä viima iski jalkoihin, ennen kuin netin kertoma hyvä olo alkoi tuntua kropassa.

 

Dosentti Pirkko Huttusen nimi nousee esille niin Jarno Linnolahden puheessa kun turuntalviuimarit.fi -sivullakin.

– Huttunen toteaa, että talviuimarin virkistyminen ja piristyminen johtuu kylmän antamasta hormoniruiskeesta, kertoo Turun talviuimarit.

– Stressihormonien eritys lisääntyy suurissa lämpötilanvaihteluissa. Koska avantouinti parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, se hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää esimerkiksi ihon kimmoisuutta.

Huttusen mukaan, kertoo turuntaviuimarit.fi, säännöllisesti uivien perusverenpaine laskee merkittävästi. Myönteiset vaikutukset kuitenkin häviävät, jos avantouinti lopetetaan.

 

Veri kieltämättä alkaa kiertää.

– Tähän jää sitten koukkuun, sanoo Kemal löylyissä.

Saa nähdä, vaatisi varmaan toisenkin käynnin. Ensimmäinen avannossa kastautuminen meni oman Minä Tein Sen -fiiliksen saamiseen ja siihen, että Kemal kuvasi videon. Nyt pitäisi vielä saada kuvaa lehtijuttua varten.

Tunnelma on hyvä, kun saunasta mennään laiturille. Viima kuitenkin viilentää sinä aikana, kun Kemal ui ja toimittaja ottaa kuvia, ja Kemalin noustessa vedestä noviisiin iskee kapinahenki.

– En kyllä enää mene tuonne.

– Menet, määrää Kemal.

– En men... ei kun menen.

Ja sitten saunaan.

 

Ensi yönä sinua nukuttaa, ennakoi Kemal löylyissä. Samaa sanoi Jarno Linnolahti aiemmin puhelinhaastattelussa:

– Täällä on monia, jotka hoitaa astmaa ja reumaa ja sanoo, että nukkuu paremmin ja migreeni lähtee, mutta on täällä semmoisiakin, jotka lopettaa avantouinnin, koska siitä saa migreeniä. Nämä on yksilöllisiä asioita.

Yksilöllistä on Linnolahden mukaan myös ensimmäisen kerran antama vaikutelma.

– Toiset sanoo, että nyt tästä tuli mulle harrastus ja liittyy Jääkarhuihin saman tein, mutta jotkut taas ilmoittaa, että tuli samalla kertaa kaksi käyntiä, ensimmäinen ja viimeinen.

 

Toinen löylyttelykerta on ensimmäistä pitempi, samoin kolmas vedessä käynti. Pukuhuoneessa huomaa, että hiki nousee pintaan.

Toimituksessa laitetaan video Facebookiin ja Instagramiin. Henkilökohtaiseen Facebookiin tulee kysymys: Kai menit vielä saunasta toisenkin kerran? Ja ihan uit siellä pienen lenkin?

Noh. Käyttääksemme kirjailija Antti Tuomaisen luoman seikkailupuistoyrittäjä-vakuutusmatemaatikko Henri Koskisen loogisen rehellistä tapaa olla valehtelematta: voin sanoa uineeni.

Kun vasen käsi irtosi portaiden kaiteesta, keho ehkä kellui sekunnin verran, ennen kuin oikea tarrasi naapuriportaiden kaiteeseen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä