Julkaistu    |  Päivitetty 
Maija Palojärvi

Mamma mia, mikä konsertti tulossa!

Jukka Karppanen, Emilia Wolf ja Laura Kaljunen antoivat Carelicumille pikanäytteen ABBA-tulkinnasta. Lavalla nähdään neljäntenä solistina Linda Arola. Kuva: Maija Palojärvi Jukka Karppanen, Emilia Wolf ja Laura Kaljunen antoivat Carelicumille pikanäytteen ABBA-tulkinnasta. Lavalla nähdään neljäntenä solistina Linda Arola. Kuva: Maija Palojärvi

– Konserttia alettiin suunnitella jo keväällä 2014, ja idean takana on Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Jurjen Hempel. Varsinainen tuotanto käynnistyi tämän vuoden alussa, ABBA-hitit Areenalla -konsertin tuottaja Hanna Vienonen kertoo.

Mukana konsertissa on Joensuun kaupunginorkesteri kokonaisuudessaan, jonka lisäksi lavalla nähdään nelihenkinen bändi. ABBA:n kappaleita tulkitsemassa ovat laulajat Laura Kaljunen, Emilia Wolf, Linda Arola ja Jukka Karppanen, jotka valittiin solisteiksi avoimen koelaulun kautta.

 

 

Konsertin puitteet alkoivat muotoutua jo keväällä. ABBA-hitit Areenalla -konsertti pidetään Joensuun Areenalla, joka luo omat vaatimuksensa valo- ja äänitekniikalle ja esiintyjille. ABBA-tunnelmissa kun liikutaan, solistien esiintymisasujen pitää tietenkin olla 70-luvun hengen mukaisia. Ohjenuorana oli Vienosen mukaan ”mielummin överit kuin vajarit”. Esiintymispuvut ovat viime keväänä Pohjois-Karjalan ammattiopistosta valmistuneiden Megumi Pehkosen ja Tiina Nevalaisen käsialaa.

– Olin vielä opiskelijana, kun opettajien kautta tuli tiedote, jossa etsittiin pukuompelijaa konserttia varten. Halusin ehdottomasti lähteä mukaan, Pehkonen kertoo.

Tällä hetkellä Pehkosella on oma tekstiili- ja vaatetusalan yritys. Osuuskunta Kytön kautta työskentelevä Nevalainen kuvailee prosessia mielenkiintoiseksi ja opettavaiseksi.

– Pukuja suunniteltiin Megumin kanssa jo keväällä. Tiiviimmin niitä tehtiin nyt elo-syyskuussa, Nevalainen kertaa.

Pukujen lisäksi solistien ulkoasun viimeistelevät Pohjois-Karjalan ammattiopiston parturi-kampaajaopiskelijat, jotka vastaavat kampausten ja meikin teosta Riitta Liimatan johdolla.

 

 

Pohjois-Karjalan ammattiopiston valokuvauksen opiskelijat taltioivat 9. lokakuuta pidettävän konsertin valmistumista vastuuopettaja Pasi Räsämäen johdolla.

– Olemme valokuvaamassa koko prosessia, eli harjoituksia, bändiä ja konsertin rakentamista Areenalle, ja lähiaikoina otamme myös studiokuvat esiintyjistä esiintymisasuissa ja -kampauksissa, toisen vuoden valokuvausopiskelija Aarne Kukkonen kertoo.

– Tämä on todella hieno ympäristö päästä tekemään töitä, hän lisää.

Ammattiopiston väen lisäksi konserttia tekemässä on myös opiskelijoita Karelia-ammattikorkeakoululta. Viestinnän koulutusohjelman opiskelijat hoitavat varsinaisen konsertin live-kuvauksen ja ovat tehneet animaation, joka näkyy screeneillä ennen konserttia.

– Animaatioiden tekeminen on hyvässä vaiheessa. Alkuanimaation lisäksi teen kappaleiden välissä nähtävät pienet animaatiot ja lopputekstit, viestinnän opiskelija Harri Toivanen kertoo.

Viestinnän opiskelijoiden vastuuopettajana on Jyrki Kurki.

 

 

Konsertissa esitetään siis ABBA:n hittejä, mutta mikään pastissi tai musikaali kyseessä ei ole. Laulajat esiintyvät lavalla omana itsenään, vaikka fiilistä ja tyyliä toki haetaankin ruotsalaisnelikon hittivuosista. Tunnin verran kestävään konserttiin mahtuu kuusitoista kappaletta, jotka Tom Trapp on sovittanut orkesterille, yhtyeelle ja solisteille.

– Trappin sovitukset ovat ehkä vähän riisutumpia kuin alkuperäiset, mutta pitää toisaalta muistaa, että ABBA-levytyksillä on valtava määrä stemmoja, Kaljunen kuvailee.

– Joihinkin kappaleisiin tulee uutta perspektiiviä myös siitä, että miessolistina laulan kappaleita jotka on perinteisesti kuultu naissolistin laulamina, Karppanen valottaa.

Kaikki solistit ovat ammattimuusikoita, mutta harvemmin heillekään tulee tilaisuus esiintyä Areenalla täyden orkesterin kanssa.

– Tämä on meille epätavallisempaa, että treenataan kovasti vain yhtä keikkaa varten. Kaupunginorkesterillehan se on tietysti tuttua, Kaljunen kertoo

Solistit tunnelmoivat ABBA-hittien tahtiin jo tiistaina 29. syyskuuta pidetyllä Lulu & ystävät -klubilla Sointulassa. Karppasen mukaan ilmassa on konsertin suhteen positiivista jännitystä ja väreilyä.

– Klubikeikalla huomasi myös, miten paljon tukea saa muista laulajista, Wolf toteaa.

 

 

Kenraaliharjoitukset ja samalla läpimenotreeni pidetään perjantaina ennen varsinaista konserttia. Tiistaina solistit treenaavat ensimmäistä kertaa yhdessä kaupunginorkesterin kanssa. Areenalle päästään torstaina.

– Konsertissa saa laulaa mukana, vakuuttavat konsertin esiintyjät ja tekijät.

Valo- ja äänitekniikasta vastaa kuopiolaisyritys Viiking Music. Muuten konsertti toteutuu pääosin joensuulaisvoimin.

– Normikeikkoihin verrattuna tilanne on itselle aika erilainen. Onneksi pääsin mukaan näin mahtavaan projektiin, Karppanen kehuu.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä