Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuomas Räihä

Poikkeuksellisen hyvää yhteistyötä

Nordean aluejohtaja Jussi Rieppo, konttorinjohtaja Kari Kauppinen ja varatoimitusjohtaja Sampsa Laine Nordeasta pitävät rakentamista merkkinä Joensuun elinkeinoelämän vireydestä. Kuva: Tuomas Räihä Nordean aluejohtaja Jussi Rieppo, konttorinjohtaja Kari Kauppinen ja varatoimitusjohtaja Sampsa Laine Nordeasta pitävät rakentamista merkkinä Joensuun elinkeinoelämän vireydestä. Kuva: Tuomas Räihä
Nordea Suomen varatoimitusjohtaja Sampsa Laine vieraili Joensuussa viime viikolla keskustelemassa Joensuun seudun elinkeinoelämän edustajien ja Nordean paikallisten edustajien kanssa siitä, miten elinkeinoelämällä Joensuussa tällä hetkellä sujuu.

Keskustelujen jälkeen Laine sekä Nordean Keski- ja Itä-Suomen aluejohtaja Jussi Rieppo ja Pohjois-Karjalan yrityskonttorin johtaja Kari Kauppinen kertoivat näkemyksistään Karjalan Heilille.

Miesten päällimmäinen viesti oli se, että Joensuun alueen elinkeinoelämällä menee hyvin.

– Ennen kuin tulin tänne tänään, olin vain katsellut numeroita ja herrojen aikaansaannoksia tällä alueella, niin näytti siltä, että jollakin tavalla Joensuulla menee selkeästi paremmin kuin muulla Itä-Suomella, Laine kertoo.

Syyksi elinkeinoelämän menestykseen Laine arvioi toimivan yhteistyön eri elinkeinoelämän parissa toimivien tahojen välillä.

– Täällä tuntuu olevan jotakin erityistä siinä, miten kaupunki on sitoutunut tämän alueen kehittämiseen ja siinä, miten yhteistyö on eri tahojen kanssa rakennettu.

Onko tällainen toimiva yhteistyö sitten poikkeuksellista, kun sitä vertaa siihen, miten asiat hoidetaan muualla Suomessa?

– Jos olisit kysynyt minulta tuota eilen, niin olisin vastannut, että en tiedä tai ei välttämättä. Tämänpäiväisten keskustelujen jälkeen vaikuttaa kuitenkin siltä, että kyllä tässä on sellaista yhdessä tekemistä ihan eri tavalla kuin jossain muualla, Laine toteaa.

Kauppinen kertoo, että toimiva yhteistyö on peruja siitä, kun yrittäjien kanssa toimivien tahojen piti Perloksen Suomen toimintojen lakkauttamisen jälkeen löytää uusia yhteistyön muotoja vähän pakon edessäkin.

– Siihen tilanteeseen olisi voinut jäädä rypemään, mutta täällä valittiin selkeästi toinen tie. Se tietysti vei siitä tilanteesta ulos, mutta myös näyttää kantavan hedelmää tässä myöhemmässä kehityksessä, Rieppo täydentää.

Yksi asia, josta Joensuun seudun elinkeinoelämän pirteän tilanteen voi jokainen huomata on se, että rakentaminen on alueella vilkasta.

– Kyllähän tässä jos pyörähtää kaupungilla, niin täällä on aika monta nosturia pystyssä tällä hetkellä. Se on minun mielestä tämän kokoiseen kaupunkiin poikkeava ilmestys, Rieppo kertoo.

Rakentaminen kertoo myös siitä, että Pohjois-Karjalan alue keskittyy entistä enemmän nimenomaan Joensuun seudulle. Laine pitää tätä vain hyvänä asiana.

– Kun sitä keskittymistä tapahtuu, niin liike ei tapahdu niinkään etelän suuntaan, vaan keskitytään siihen maakunnan keskukseen. Se on minusta hyvä ilmiö Suomen kannalta, että näin tapahtuu, eikä niin, että kaikki keskittyvät yhteen paikkaan Suomessa.

Yritysten lainanottokin on Joensuussa säilynyt koko ajan tasaisena. Kauppisen mukaan notkahdusta luotonannoissa ei ole tapahtunut.

– Meillä on ollut kasvua muutaman vuoden ajan, se on ollut hieman poikkeavaa muuhun Suomeen verrattuna.

Valtakunnan uutisia seuraamalla ei saa miesten mukaan oikeaa kuvaa siitä, miten Joensuun seudun elinkeinoelämällä tai pk-sektorilla kokonaisuudessaan menee.

– Tilanne on paljon positiivisempi kuin mitä tiedotusvälineet antavat ymmärtää, Kauppinen tiivistää.

Joensuun seudulla yrityksillä menee siis tällä hetkellä hyvin. Laine uskoo, että tulevaisuuskin näyttää valoisalta. Hallituksen pitää vain onnistua toimissaan.

– Jos näissä hallituksen kertatoimina vaikeissa päätöksissä nyt onnistutaan, niin sillä luodaan Suomeen uusi tilanne, jossa meidän kustannus- ja kilpailukykymme saadaan tasolle, joka on hyvä ja houkutteleva.

Laine sanoo, että kun uudistuksiin yhdistetään paikallisia toimijoita ja rahoitusta sekä Finnveralta että pankeilta, myös Joensuun seudulla syntyy menestystä tulevaisuudessa.

– Minä uskon, että ensi vuodesta tulee parempi kuin tästä vuodesta ja jopa parempi kuin ennusteet ovat, Laine päättää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä