Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Vänskä

Miestenpäivä: Kontiolahtelainen Pekka Hopponen muistuttaa, että kaikilla on oikeus olla oma itsensä

Pekka Hopposen mielestä itseään ei saa vähätellä tai omia taitojaan epäillä. Jokainen ihminen on myös hyvä jossain, ja se asia tulee kyllä vastaan ennen pitkää elämässä. Pekka Hopposen mielestä itseään ei saa vähätellä tai omia taitojaan epäillä. Jokainen ihminen on myös hyvä jossain, ja se asia tulee kyllä vastaan ennen pitkää elämässä.

Kansainvälistä miestenpäivää vietetään lauantaina 19. marraskuuta. Merkkipäivä sai alkunsa vuonna 1999, ja sitä vietetään vaihtelevasti ympäri maailmaa. Kansainvälisen miestenpäivän tavoitteena on edistää myönteisiä miesroolimalleja, kiinnittää huomiota poikien ja miesten terveyteen sekä parantaa sukupuolten välisiä suhteita ja edistää tasa-arvoa.

Ajatuksiaan miestenpäivästä ja ylipäätään elämästä kertoo kontiolahtelainen kolmen pojan isä, kipinätyöstön asiantuntija, teatteriharrastaja ja omien sanojensa mukaan ihan tavallinen mies Pekka Hopponen, 62.

– Sanoisin, että olen ihan tavallinen suomalainen mies niine hyveineen ja paheineen, Hopponen toteaa nauraen.

Miestenpäivä ei ole Hopposelle eikä välttämättä monelle muullekaan vielä kovinkaan tuttu, sillä merkkipäivää ei löydy vielä suomalaisesta kalenterista. Päivää muistetaan kuitenkin kasvavissa määrin kansainvälisellä tasolla, ja sen tarkoituksena on kiinnittää huomiota niin terveisiin, normaaleihin miesroolimalleihin kuin tasa-arvoonkin.

– Päivä ei ole ennestään minulle tuttu, mutta niin kuin monet muutkin, tarvitsevat miehet ja nuoret pojat myös varmasti apua sekä tukea erinäisissä haasteissa. On hyvä, että tällainen päivä on, jolloin näille asioille voidaan antaa painoarvoa, Hopponen kommentoi.

 

Miesroolimalleista puhuttaessa on tärkeää Hopposen mielestä huomioida, ettei ole yhtä oikeaa tapaa olla mies. On myös tärkeää toteuttaa itseään, ja mikä tärkeintä; muistaa pyytää apua tarvittaessa.

– Pitää olla rohkeasti oma itsensä. Apua pitää myös pyytää, se on tärkeää. Olipa asia miten kipeä tahansa, sitä ei saa jäädä hautomaan yksin, Hopponen toteaa.

Niin kuin moneen muuhunkin asiaan, myös miehenä olemiseen on liittynyt tiettyjä yhteiskuntaan osin juurtuneitakin ajatusmalleja, joista kehityksen myötä on pikkuhiljaa päästy irrottautumaan. Hyvä miesroolimalli on Hopposen mukaan sellainen, joka edistää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.

– Myös se on tärkeä piirre, että vaikka elämä joskus horjuu, niin pysyy haasteista huolimatta silti jotakuinkin raiteillaan, Hopponen toteaa.

Yhteiskunnan muutosten myötä Hopposen mukaan esimerkiksi isien suhde lapsiinsa on hänen kokemustensa mukaan muuttunut. Ennen perheen isä kävi töissä ja äiti hoiti lapset. Tasa-arvon myötä myös perherakenteet ja keskinäiset suhteet ovat muuttuneet.

– Sen voisin omista kokemuksistani sanoa, etten oikeastaan muista onko isä antanut minulle ikinä suukkoa tai olenko istunut hänen sylissään. Silloin kun omat lapseni olivat pieniä, niin heitä kyllä halailin ja suukottelin aina missä oltiinkaan, Hopponen kertoo.

– En sano, että miehet olisivat suoranaisesti pehmentyneet entisestä, mutta suhde lapsiin on ehkä muuttunut toisenlaiseksi kuin viisikymmentä vuotta sitten, hän jatkaa.

 

Hopposen mielestä miesmalli on myös siten muuttunut, ettei enää esimerkiksi tarvitse tietää talojen rakentelun tai autojen huollon päälle, riittää kun on muuten hyvä mies.

– Ennen saattoi olla oletuksena, että mies osaa korjata talot ja autot. Enää ei onneksi ole sellaista, nyt on niin teknistäkin kaikki, ettei niille osaa kyllä tehdä mitään, Hopponen nauraa.

Vanhempi toimii usein lapsensa roolimallina ja Hopposen mukaan onkin tärkeää huomioida, että jokainen lapsi on yksilö. Lapsestaan ei pidä tehdä omaa peilikuvaansa tai ohjata liikaa mihinkään suuntaan.

– Tärkeää on esimerkiksi antaa lastenkin toteuttaa itseään. Heitä pitää ohjata ja opastaa, mutta ei asettaa valmiita olettamuksia siitä, millaisia heidän pitäisi olla, Hopponen toteaa.

 

Tärkeitä arvoja elämäänsä Hopponen itse on saanut sekä isyyden kautta että myös teatteriharrastuksen parissa. Vanhemmiten aloitettu improvisaatioryhmä vei miehen mukanaan, ja harrastus johti näyttelemisen ja teatterin maailmaan.

– Teatteri on opettanut heittäytymään tilanteisiin ja eri tunteisiin. Joskus joutuu menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja kohtaamaan itselle hankalia asioita, Hopponen kertoo.

Teatterin avulla voi oppia itseilmaisua ja heittäytymiskykyä. Ne ovatkin Hopposen mukaan myös tärkeitä asioita muuallakin kuin näyttämöllä.

– Monella ihmisellä voi olla sellaisia ajatuksia, ettei jotain uskaltaisi tai kehtaisi tehdä. Se on sellainen asia, jota pitäisi lähteä rikkomaan enemmän. Juuri sitä heittäytymistä enemmän myös ihan siellä oikeassa elämässä, hän toteaa.

Kaikille miestenpäivää viettäville Pekka Hopposella on painavia terveisiä.

– Olkaa rohkeasti hauskoja ja sopivasti höpelöitä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä