Julkaistu 

Joensuun joulu avataan sunnuntaina – keskustaa valaisee itsenäisyyspäivään saakka valotaideteos

Joulunavaus käynnistyy tuttuun tapaan Kosiosusi- ja Morshukkapatsaiden tonttulakituksella sunnuntaina. Hanna-Mari Lappalainen Joulunavaus käynnistyy tuttuun tapaan Kosiosusi- ja Morshukkapatsaiden tonttulakituksella sunnuntaina.

Joulunavaus huipentuu itsenäisyyspäivään saakka esillä olevaan Lumovoimaa-valoteokseen, jossa myös sähkönkulutus on huomioitu.

Joensuun virallinen joulunavaus järjestetään Kauppatorilla sunnuntaina 20. marraskuuta kello 14.30–17. Jo joulunavausta ennen joensuulaiset järjestöt ja yhteisöt koristelevat kävelykadulle jälleen 18 joulukuusta kaupunkilaisten ihasteltavaksi.

Joulunavaus käynnistyy tuttuun tapaan Kosiosusi- ja Morshukkapatsaiden tonttulakituksella sunnuntaina kello 14.30. Lakituksista vastaavat tänä vuonna Kehitysvammaisten Tukiliitto ja Pohjois-Karjalan Me itse -ryhmä ja Pohjois-Karjalan Muisti ry:n vapaaehtoiset ja työntekijät.

Teatteri-Traktorin loihtima jouluinen karnevaalikulkue lähtee taidemuseo Onnin pihasta kello 14.40. Karnevaali kulkee reittiä Keskuskuja–Kävelykatu–Siltakatu–Torikatu–Sininen virta–torilava. Yleisö voi liittyä kulkueeseen mukaan.

Torilavalla seikkailevat jouluiset hahmot, ja myös yleisö voi laulaa esitysten mukana. Torilavan ohjelma järjestetään kello 15–16. Ohjelmasta vastaavat Siihtalan kulttuuritehtaan Teatteri-Traktorin väki yhdessä JOY-kuoron kanssa. Lasten ja nuorten joulurauhan tulee tänä vuonna julistamaan Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen.

Joulupukki seurueineen on lasten tavattavissa heti torilavan ohjelman päätyttyä aina kello 16.30 saakka. Vapaudenpuistossa on lapsille ponikärryajeluita kello 15–17 maksutta. Joensuun Matkailuoppaiden ohjaamat maksuttomat Sinisen virran tarinoita -kävelykierrokset lähtevät Vapaudenpuistosta kello 14 ja 16.15. Kierros kestää 45 minuuttia ja päättyy taidemuseo Onnin pihaan.

Torin rakennustyömaan takia joulunavauksen tapahtuma-alue on tänä vuonna normaalia pienempi. Sen vuoksi torille pystytetään suuri lisänäyttö, jotta torilavan ohjelmaa pystyvät seuraamaan pienemmätkin katsojat.

Torikatu suljetaan kello 14.30–17 moottoriliikenteeltä väliltä Siltakatu–Koskikatu, ja kääntyminen Torikadulta Koskikadulle Rantakadun suuntaan kielletään tapahtuman ajaksi. Näin turvataan jalankulkijoiden liikkuminen Vapaudenpuiston ja torin välillä sekä Toriparkin purkautumisliikenne tapahtuman päättyessä.

Joulunavaus huipentuu Lumovoimaa-valoteokseen, joka valaisee kävelykeskustan puut lämpimin värein. Teos on koettavissa 6. joulukuuta saakka. Lumovoimaa-teoksen toteutuksesta vastaa joensuulainen Valoparta Oy. Teos on osa Lumovoimaa kaupunkikeskustaan -hanketta, jonka rahoituksesta vastaavat Pohjois-Karjalan alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -hankerahoitus, Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahasto ja Joensuun kaupunkikeskustayhdistys ry.

– Tavoitteenamme on luoda sadunomainen kävelykeskusta niin kaupunkilaisten kuin kaupungissamme vierailevien matkailijoiden iloksi vuoden pimeimpänä ajankohtana, kertoo Lumovoimaa kaupunkikeskustaan -hankkeen projektipäällikkö Minna Valonen.

– Olemme huomioineet myös energiankulutuksen teosta kilpailuttaessamme. Teos toteutetaan vähäenergisin led-lampuin, ja koko teoksen aikana sähkönkulutus jää alle kahdensadan euron, Valonen jatkaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä