Julkaistu    |  Päivitetty 
Heikki Tarma

Viinanpolttajanakin ehti toimia

Joensuun kaupungin toisessa kaupunginosassa ollut talo purettiin 1950-luvulla koulun tieltä. Tontilla ollut kaunis talo oli rakennettu jo vuonna 1879, ja siinä asui lähes koko talon historian ajan sama raatimiehen perhe.

Raatimies oli syntynyt Kiihtelysvaaran Mulossa 1839, ja hän oli saapunut Joensuuhun jo vuonna 1864. Hän oli mennyt serkkunsa kauppaan juoksupojaksi. Vuonna 1869 raatimies siirtyi Neppenströmin puotiin liikeapulaiseksi.

Hakiessaan kauppiasoikeutta Joensuuhun vuonna 1874 hänellä oli todistukset Neppenströmiltä, Parviaiselta ja Lindbergiltä. Lindberg oli kirjoittanut todistukseen: ”Taitaa myös kiitettävästi kirjoittaa äitinkieltänsä.”

Hän sai heti kauppiasoikeuden Joensuussa. Hän avasi oman kaupan Joensuuhun Kauppakadun varrelle. Kauppias toimi paljon yhteistyössä kauppaneuvos Napoleon Neppensrtömin kanssa ja heillä oli yhteisinä liikkeinä rinkelileipomo, viinanpolttimo ja erityisesti voikaupassa he kunnostautuivat merkittävästi.

Tämä kauppias tunnetaan kuitenkin paremmin raatimiehenä ja hänen toimintansa kaupungin palvelijana oli ansiokas. Hän toimi muun muassa tutkijalautakunnassa, taksoituslautakunnassa, terveydenhoitokunnassa, kaupunginvaltuusmiehenä ja köyhien hoitokunnassa.

Hänet valittiin oikeusneuvosmieheksi eli raatimieheksi vuonna 1880 ja hän toimi siinä virassa kuolemaansa 1901 saakka.

Raatimiehen kuoleman jälkeen leski Ida Wilhelmiina piti taloa kahden kasvattilapsensa kanssa, kunnes lesken kuoleman jälkeen vuonna 1943 talo meni pakkohuutokauppaan. Talon osti eräs suomalainen naisjärjestö. Naisjärjestön lopetettua toiminnan vuonna 1944 talo ja tontti siirtyivät Joensuun kaupungin hallintaan. Vuonna 1957 tontille tuli suuri uudisrakennus.

Kuka oli kauppias ja raatimies ja mikä on tontin osoite?

Lähetä vastaus keskiviikkoon kello 15:een mennessä mieluiten sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Paperiposti kulkee osoitteeseen Karjalan Heili, Torikatu 23 E, 80  100 Joensuu.

Suoraan toimitukseenkin voi toki tuoda vastauksia. Lisää sähköpostin otsikkoon ja kirjekuoriin sekä kortteihin tunnus Talot ja kartanot.

Laita mukaan myös omat yhteystietosi, että saat tiedon mahdollisesta palkinnosta. Oikein vastanneiden keskuudesta arvottu voittaja saa kaksi kappaletta elokuvalippuja elokuvateatteri Tapioon.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä