Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Pääministeri Sanna Marin piti puheen ja tapasi yleisöä Joensuussa – "On tärkeää, että emme anna pelolle periksi"

Pääministeri Sanna Marin piti puheen ja tapasi yleisöä Joensuussa – "On tärkeää, että emme anna pelolle periksi" Hanna-Mari Lappalainen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili tänään maanantaina 3. lokakuuta Joensuussa. Marin piti puheen Keskuskujalla kello 13, minkä jälkeen hän oli yleisön tavattavissa.

Puheessaan Marin käsitteli muun muassa Ukrainan sotaa, energiakriisiä, sote-alan työvoimapulaa ja Suomen ja Euroopan omavaraisuutta. Marin painotti erityisesti yhtenäisen ja vahvan Euroopan merkitystä.

– Pidän tärkeänä sitä, että vaikka tämä maailman aika on todella huolestuttava, niin kuitenkin muistaisimme tässä ajassa, että me olemme yhdessä selvinneet aikaisemminkin vaikeista paikoista ja vaikeista hetkistä. Viime vuosina me olemme selvinneet yhdessä pandemiasta – ei vaurioitta, mutta kuitenkin me olemme selvinneet. Olen todella ylpeä suomalaisesta yhteiskunnasta ja koko kansakunnan kestokyvystä, Marin sanoi puheessaan.

Marinin mukaan myös korjattavaa on paljon, ja erityisen huolissaan hän on lasten ja nuorten tilanteesta ja tulevaisuudesta.

– Kun näitä huolestuttavia uutisia maailmalta tulee, on tärkeää, että emme anna pelolle periksi, eikä se saa vaikuttaa siihen, miten me tuemme Ukrainaa. Meidän pitää toimittaa Ukrainaan aseita sekä humanitaarista ja taloudellista apua, meidän pitää vastaanottaa ihmisiä. Meidän pitää varmistaa yhdessä, että Ukraina tulee voittamaan sodan, koska olen aivan varma, että meidän tuellamme ja avullamme ja sillä yhtenäisyydellä, jota Eurooppa ja länsimaat ovat osoittaneet, meidän kaikkien yhteiseksi asiaksi Ukraina tulee voittamaan.

Marinin muistutti puheessaan myös, että vaikka viime aikoina on kohdattu paljon murhetta, Suomessa ja Euroopassa on myös paljon mahdollisuuksia.

– Meidän täytyy satsata uusiutuvaan energiaan ja vauhdittaa vihreitä investointeja. Se on oikein ilmastonäkökulmasta, mutta ennen kaikkea se on tärkeää, jotta me pääsisimme irti tästä Putinin kiristysruuvista, jota hän käyttää nyt energian muodossa Eurooppaa kohtaan. Sillä hän pyrkii murentamaan yhtenäisyyttämme ja Ukrainalle antamaamme tukea. Tässäkään ei saa antaa periksi, vaan meidän täytyy vahvistaa Euroopan omavaraisuutta siten, että Eurooppa olisi täysin riippumaton venäläisestä fossiilienergiasta.

– Demokraattisena länsivaltoina meillä ei ole varaa sinisilmäisyyteen. Autoritääriset voimat nostavat päätään muuallakin kuin Venäjällä. Me emme voi olettaa, että muutkin maailmassa noudattavat samoja pelisääntöjä ja ovat hyviä. Valitettavasti näin ei ole. Meidän pitää myös kysyä, pärjäisimmekö me ilman Yhdysvaltoja ja sen tukea Ukrainalle, ja tällä hetkellä on pakko sanoa, että me emme pärjäisi. Yhdysvallat toimittaa valtavasti rahaa ja aseita Ukrainalle, mikä on todella hyvä asia. Euroopan pitää kuitenkin olla vahvempi tulevaisuudessa myös itse, Marin totesi puheessaan.

Marin nosti esille myös hyvinvointialueiden aloittamisen ensi vuoden alusta sekä siihen liittyen sote-alan työvoimapulan.

– Työvoimapula nousi esille myös kaupungin ja maakunnan tapaamisissa tänään. Tämä on varmasti yksi niistä kysymyksistä, joihin hallitus tulee keskittymään erityisesti nyt viimeisen kuuden kuukauden aikana. Sote-puolella iso haaste on se, millä tavalla huolehdimme henkilöstön riittävyydestä ja miten pidämme hyvinvointihenkilöstöstä huolta niin, että alalla on paitsi veto- myös pitovoimaa. Työvoiman saatavuus on avaintekijä, kun puhutaan talouskasvusta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä