Julkaistu    |  Päivitetty 

Lähimatkailu: Uusi Kiehisen kierros on monipuolinen harjoitusvaellus Kolin kansallispuistossa

Kiehisen kierroksella voi kiertää lyhimmillään kolmen kilometrin mittaisen ja pisimmillään 19 kilometrin mittaisen reitin. Kiehisen kierroksella voi kiertää lyhimmillään kolmen kilometrin mittaisen ja pisimmillään 19 kilometrin mittaisen reitin.

Kolin kansallispuistossa voi nyt kulkea uuden Kiehisen kierroksen, tiedottaa Metsähallitus. Kiehisen kierroksella retkeilijä pääsee näkemään kansallispuiston vähemmän tunnettua puolta ja harvinaisempia helmiä, kuten Jauholanvaaralta ja Vesivaaralta avautuvat maisemat Herajärven yli, idylliset perinnepihapiirit, Pirunkirkon luolan ja Rykiniemen hiekkarannan Pielisen äärellä.

Reitin kohdeopasteiden avulla retkeilijä voi syventää ymmärrystään kansallispuiston arvoista ja maastossa toimimisesta sekä tutustua alueen luonnon erityispiirteisiin.

Kolin kansallispuistossa on päiväretkeilyreittien (1,4 km–7,5 km) ja pidemmän Herajärven kierroksen (30–61 km) lisäksi ollut Metsähallituksen mukaan tarve lyhyemmälle vaellusreitille, jonka varrella pääsisi hiomaan retkeilytaitojaan ja kartuttamaan kokemusta ennen pidemmille vaelluksille suuntaamista.

Kolin maastot yllättävät usein kokeneenkin retkeilijän haastavuudellaan, joten vähäisellä yön yli -retkeilykokemuksella Herajärven kierros voi olla liian iso urakka.

Uusi Kiehisen kierros sopii pituudeltaan vaikkapa viikonlopun mittaiselle ruskaretkelle Kolin kansallispuistossa. Lyhimmillään reitti on vain kolme kilometriä, mutta pisimmillään sitä voi kulkea jopa 19 kilometriä, jolloin reittiin sisältyy myös edestakaisia polkuosuuksia. Kierroksesta voi valita itselleen sopivan kulkupituuden kuntonsa ja retkeilykokemuksensa mukaan.

Kiehisen kierrokselle voi lähteä Pirunkirkon, Seppälän tai Rykiniemen pysäköintialueilta. Mikäli haluaa välttää pisimmän edestakaisen reittiosuuden ja Herajoen ylityksen kahluuvaijerin avulla, voi kahlaamon myös kiertää tai jättää Rykiniemen reittiosuuden kokonaan välistä.

 

Kiehisen kierrokselle suuntaavalla on hyvä olla kokemusta ainakin päiväretkeilystä ja lyhyistä yön yli -retkistä. Vauhtia vaellukselle voi käydä hakemassa Kolin luontokeskus Ukosta uusine retkipisteineen, mistä löytyy monipuolisesti tietoa retkeilystä ja Kolin kansallispuistosta.

– Retkeilyvarusteet, kuten retkikeittimen toiminta ja makuupussin riittävä lämpimyys, on tärkeää testata jo kotona. Retkietiketin hengessä laaditut kohdeopasteet Kiehisen kierroksen varrella tarjoavat hyvät eväät kansallispuistossa toimimiseen ja ohjaavat syventävän tiedon äärelle, ohjeistaa Kolin reittien tuotteistamisesta vastaava suunnittelija Emilia Kolehmainen.

Mikäli teltassa yöpyminen kuitenkin arveluttaa, on reitillä valittavana kolme vuokratupaa, joista Ylä-Murhin vuokratupa pihapiireineen palvelee retkeilijöitä vuoden ympäri. Lakkala ja Seppälä ovat kesäkauden paimenkäytössä, mutta varattavissa muille keväisin ja syksyisin. Reitin läheisyydessä on useita muitakin tupavaihtoehtoja.

Retkeilyreittien uudistaminen on osa Kolin kansallispuiston opastusviestinnän kokonaisuudistusta, johon kuuluvat myös Kolin luontokeskus Ukon tila- ja näyttelyuudistukset sekä opastusviestinnässä käytettävän aineiston tuottaminen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä