Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Tapahtumat: 93-vuotias Veikko Ahvenainen levyttää, säveltää ja keikkailee edelleen ahkerasti

Joensuun konservatorion luennon lisäksi Veikko Ahvenaisen syksyyn kuuluu muun muassa 25 konsertin kiertue yhdessä vaimon, pianoharmonikan taitajan Carina Nordlundin kanssa. Joensuun konservatorion luennon lisäksi Veikko Ahvenaisen syksyyn kuuluu muun muassa 25 konsertin kiertue yhdessä vaimon, pianoharmonikan taitajan Carina Nordlundin kanssa.

Parempaa alkua ei puhelulle voisi olla.

– Ahvenaisen Veikko täällä, hyvää huomenta!

Karjalan Heili oli soittanut lauantaina 24. syyskuuta 93 vuotta täyttävälle harmonikkataiteilija Veikko Ahvenaiselle, joka on tulossa ensi viikolla luennoimaan Joensuun konservatoriolle. Soittaja sai heti ensisekunneilla käytännön näytteen siitä, miten mies itse on sisäistänyt opetuksensa: hyvät tavat on opittava jo lapsena, ja niihin kuuluu muun muassa taito puhua puhelimessa.

Harvinaisen lämminhenkinen keskustelu jatkui, kun Ahvenainen kuuli, mitä tahoa soittaja edustaa:

– Ai Karjalan Heili, sehän on hyvä lehti.

 

Luento Joensuun konservatorion pienessä salissa keskiviikkona 28. syyskuuta alkaa kello 19, ja luennon otsikoksi taiteilija on valinnut Elämäni nuotit.

– Ilta sisältää puolitoista tuntia kestävän luennon urastani ihan sieltä Kuopion Männistöstä saakka, mistä aloitin elämäni korkeakoulun.

Konservatorion harmonikkaopettajan Sirpa Kainulaisen lähettämästä faktapaketista käy ilmi, että Ahvenainen aloitti uransa Kuopiossa 9-vuotiaana, ja 14-vuotiaana hän säesti sirkustaiteilijoita. Ansiolista on pitkä ja sisältää monenlaisella musiikilla konsertoinnin muun muassa sadoissa kirkoissa eri puolilla maailmaa. Radioesiintymisiä on kertynyt Yhdysvaltoja myöten.

– Ahvenainen on saanut kansainvälisesti arvostetun Confederation Internationale de Accordénioste 2020 Merit Award -palkinnon, Kainulainen päättää listauksensa.

 

Ahvenainen tekee edelleen levytyksiä ja sävellyksiä. Tänäkin syksynä hän on lähdössä kiertämään maata 25 konsertin kiertueelle yhdessä vaimonsa, ruotsalaisen pianoharmonikan taitajan Carina Nordlundin kanssa.

Luentoja hän pitää eri paikoissa aina, kun aika sallii. Palataan oppiin, jota mestarilla on annettavanaan nuoremmille.

– Pitkän elämän ja uran salaisuudessa on monta asiaa, jotka pitää oppia. Eräs on sellainen, että utelias ja tiedonhaluinen pitää olla, ja periksi ei saa antaa, Ahvenainen sanoo.

Itse hän kertoo saaneensa vastoinkäymisistä lisää energiaa.

– Jotain jos haluaa, se pitää itse hankkia, vastoinkäymisissä etsin jonkin toisen tien. Onnistumisista tulee hyvä mieli, ja se innostaa menemään eteenpäin,Veikko Ahvenainen sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä