Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Pelle Hermanni: Pikku Kakkosesta tuttu hahmo nähdään ensimmäistä kertaa valkokankaalla

Ajatus Pelle Hermanni -elokuvasta oli kytenyt ohjaaja Timo Koivusalon mielessä jo pitkään. Nyt elokuvasta on kuvattu jo jatko-osakin. Ajatus Pelle Hermanni -elokuvasta oli kytenyt ohjaaja Timo Koivusalon mielessä jo pitkään. Nyt elokuvasta on kuvattu jo jatko-osakin.

Syyskuun alussa Pelle Hermanni nähdään ensimmäistä kertaa valkokankaalla. Elokuvan on ohjannut Timo Koivusalo.

Pelle Hermanni on porilaisen kirjailijan Simo Ojasen luomus. Hahmo tunnetaan television lastenohjelmasta. Alkuperäistä televisiosarjaa esitettiin vuosina 1978–1988 osana Ylen Pikku Kakkosta. Sarjassa Pelle Hermannia näytteli Veijo Pasanen.

Koivusalo kertoo katsoneensa Pelle Hermannia varsinkin uusintoina omien lastensa kanssa.

– Hermanni on ikoninen hahmo, johon yhdistyy sirkusmaailma. Sirkuksessa on jotain mystistä ja kiehtovaa. Se edustaa vapautta. Kukapa lapsi ei haluaisi päästä sirkuksen matkaan kiertämään maailmaa.

 

Ajatus Pelle Hermanni -elokuvasta on kytenyt Koivusalon mielessä jo pitkään. Hän ihmetteli, miksi tv-sarjasta ei ole tehty elokuvaa. Koivusalo on tuntenut kirjailija Ojasen jo 1980-luvulta lähtien.

– Ojanen oli aluksi sitä mieltä, että Veijo Pasasen kuoltua kukaan muu ei voi esittää Pelle Hermannia. Pari vuotta sitten kysyin asiaa uudestaan, ja ehdotin Pelle Hermannin rooliin Vesa Vierikkoa. Ojanen vastasi, että hän voi herättää Hermannin henkiin, jos Vierikko tekee roolin.

Elokuvan ideointi tapahtui yhdessä Ojasen kanssa. Koivusalo teki lopullisen käsikirjoituksen. Elokuva on monella tapaa erilainen kuin sarja. Sarja tapahtui staattisessa tv-studiossa, ja Pelle Hermanni puhui monologia suoraan kameralle. Elokuvasta tehtiin vauhdikkaampi, eräänlainen road movie.

Ojanen siirtyi ajasta ikuisuuteen kaksi viikkoa ennen kuvauksia.

– Hän oli todella onnellinen kuultuaan roolituksesta ja siitä, että Pelle Hermannin elämä jatkuu valkokankaalla ja uusille sukupolville.

 

Sarjan hahmot löytyvät myös elokuvasta. Salainen ihastus selvännäkijä Sylvia, Taikuri Max, sirkustirehtööri sekä Äitiliini. Elokuvassa on mukana myös Hermannin isä. Elokuvan tarina muodostuu seikkailun ympärille. Pelle Hermanni lähtee etsimään isäänsä.

– Mukaan haluttiin ehdottomasti myös kaksi lapsinäyttelijää. Nykyaikaan kuuluu, että lapset eivät vain katso vierestä, kun aikuiset pölvästelevät. Elokuvassa myös lapset ovat toimijoita.

Vesa Vierikon ohella mukana ovat myös Martti Suosalo, Iina Kuustonen, Minttu Mustakallio ja Tom Lindholm. Näyttelijät olivat mielessä jo käsikirjoitusta tehtäessä. Kaikki halutut näyttelijät tulivat ilomielin mukaan.

– Kuvauksissa huomasi, että he rakastuivat hahmoihinsa. Kuvauksissa oli innostunut ilmapiiri. Pilke ja hyvä fiilis välittyvät aina myös valkokankaalle. Näyttelijät vaativat toisen Pelle Hermanni -elokuva tekemistä. Ja näin todella kävi.

Elokuvassa on kaksi merkittävää lapsiroolia. Koivusalo kehuu Oona Hakanpäätä ja Milo Tammista. He olivat kuin kala vedessä ammattinäyttelijöiden kanssa.

– Lapsinäyttelijöille on samat vaatimukset kuin aikuisillekin. On oltava kärsivällinen, koska elokuvanäyttelemiseen kuuluu paljon odottelua. Näyttelijällä on oltava karismaa. Se on mystinen asia. Joko hehkua ja karismaa on tai sitä ei ole.

– Aikuinen tekee enemmän töitä näytellessään. Ammattinäyttelijä hakee roolin koulutuksensa kautta. Lapsi osaa vilpittömästi ottaa roolin. Se on heille leikkiä.

Elokuvassa lavastus on tärkeässä roolissa. Ohjaaja on alusta asti mukana suunnittelemassa visuaalista tyyliä lavastajan ja rekvisitöörin kanssa.

– Jo käsikirjoitusvaiheessa kuvittelen maailman päässäni. Se on vähän kuin lukisi romaania. Kuvitat tapahtumapaikat samalla tavoin kuin kuvitat omat unesi.

– Esimerkiksi käsikirjoituksen taksi ei ole mikä tahansa auto, vaan 1950-luvun New Yorkin kaduilla ajanut keltainen Checker. Tähän haluttiin nostalginen tunnelma, joka ei kuitenkaan selvästi kytkeydy millekään vuosikymmenelle. Maailma on epookkiin päin kallellaan, mutta esimerkiksi kännykät kertovat nykyajasta.

 

Osa elokuvasta on kuvattu Sirkus Finlandian kanssa. Mukana oli myös turkulainen sirkusryhmä Aura Company.

– Mukaan saatiin jonglöörejä ja akrobaatteja. Iina Kuustonen esitti ilma-akrobaattia. Hän vaati, ettei ole stunttia, vaan hän harjoittelee ohjelman itse valmentajan kanssa. Sirkus Finlandiassa kehuttiin valmista ohjelmaa, Iina voisi samoin tein lähteä kiertämään heidän kanssaan.

Elokuvalle on kuvattu kesällä jatko-osa Pelle Hermanni ja hypnotisoija.

– Tämän elokuvan ensi-ilta piti alkujaan olla hiihtolomien aikaan, mutta koronan takia ensi-ilta siirtyi tähän syksyyn, Näyttelijöiden kanssa oli sovittu kuvaukset kesälle, joten ehdimme kuvata jo uuden elokuvan.

 

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä