Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Vänskä

Hyvinvointi: Vesijumppaa voi harrastaa Vesikossa myös virtuaalisesti ohjattuna

Uimarit kokoontuvat usein porukassa näytön äärelle vesijumppaamaan. Uimarit kokoontuvat usein porukassa näytön äärelle vesijumppaamaan.

Vesi on monipuolinen elementti, jonka avulla rentoudutaan, pidetään hauskaa ja liikutaan. Joensuussa uimareille palveluita tarjoaa Virkistysuimala Vesikko, jonka tiloissa onnistuvat aktiviteetit kuntosalista vesijumppaan. Uinnin jälkeen voi halutessaan istahtaa tiloissa palvelevaan kahvioon.

Korona-aika on hiljentänyt viime vuosina myös uimahallien toimintaa, mutta pikkuhiljaa kävijämäärät ovat alkaneet palautua. Matkaa aikaisempaan silti on.

– Korona-aikana pudotus oli raju, pikkuhiljaa tilanne on parantunut, mutta emme ole vielä läheskään niissä lukemissa missä olimme ennen, toteaa Joensuun kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Vesa Martiskainen.

Kävijöitä uimahallissa on kuitenkin parhaillaan useita, ja altaissa näkyy vilskettä. Uimaria on kaikenikäistä, ja jokainen on löytänyt mieleistään puuhaa. Uimahalleissa käyvä kävijäkunta on moninainen; osa on esimerkiksi kuntouimareita, osa uimataitojaan treenaavia koululaisia ja osa muuten vain uinnista nauttivia.

– Aika tasaisesti käy kaikenlaisia ihmisiä. Paljolti on kuntouimareita, ja tietysti ikääntyvä väki käyttää paljon uintia kuntoiluun esimerkiksi, jos tilanne nivelissä on se, että tämä liikuntamuoto sopii parhaiten, Martiskainen kertoo.

 

Uimahallin palveluita on laajentanut käyttöön otettu Hydrohex-allasjumppasovellus. Sovellus tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden virtuaalisesti ohjattuun vesijumppaan silloin, kun heille itselleen se parhaiten sopii.

– Meillä on asiakkaille altaalla iso näyttö, josta käyttäjät valitsevat itselleen sopivan vesijumppaohjelman. Se ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, ja jokainen voi valita ajankohdan, joka sopii omaan aikatauluun. Aikoja tähän ei tarvitse varata, Martiskainen kertoo.

– Se on kuin siellä olisi ohjaaja uima-altaan reunalla, hän jatkaa.

Hydrohex-sovellus on kotimainen palvelu, joka tarjoaa käyttäjälleen pääsyn virtuaalisesti ohjattuihin vesijumppiin. Vesikossa vapaasti käytössä oleva näyttö löytyy ratojen 1–2 viereiseltä seinältä, ja sitä voi ohjata vedenkestävällä kaukosäätimellä. Näiden ratojen ollessa varattuna voi henkilökunnalta pyytää käyttöön tabletin, jolla jumppa onnistuu myös omassa rauhassa toisaalla.

Treeniohjelmia löytyy Martiskaisen mukaan useita erilaisia, aina aloittelijasta kokeneempaan konkariin.

– Ohjelmia sovelluksessa löytyy laidasta laitaan: on kevyempiä, ihan aloittelijoille suunnattuja ohjelmia, tai sitten raskaampia ohjelmia. Ohjelman pituuden ja tehon voi itse määrittää, sekä sen, kohdistuuko ohjelma esimerkiksi ylä- vai alavartaloon. Itsekin olen kokeillut, ja kyllä on tehokasta, Martiskainen toteaa.

 

Käyttäjät ovat löytäneet palvelun äärelle Martiskaisen mukaan hyvin. Aluksi Vesikon käytössä oli vain tabletit, mutta näkeminen alkoi käydä haastavaksi, kun käyttäjiä oli useita. Nyt isompi näyttö on kuulunut Vesikon palveluihin vuoden alusta, ja se on ollut suosittu. Näytön ääreen on parhaimmillaan kokoontunut kymmenkunta vesijumppaajaa seuraamaan näytöllä pyörivää ohjelmaa.

– Kaikki näkevät nyt hyvin näytölle, ja tilaa riittää enemmän liikkeiden tekoon, Martiskainen toteaa.

Vesijumppa on tehokas mutta hellävarainen liikuntamuoto, joka sopii kaikenikäisille. Veden sanotaan olevan loistava ympäristö kehon palautumiseen ja kuntoutukseen.

– Se on hyväksi niin lihaksille kuin sydän- ja verenkiertoelimistöllekin. Veden tuoma vastus aiheuttaa sen, että liikkuminen vedessä on kokonaisvaltaista, Martiskainen kertoo.

Vesi on monipuolinen ympäristö liikkua ja se sopii kaiken tasoisille kuntoilijoille. Vesi toimii myös oivana vastuksena, mutta samaan aikaan se vähentää esimerkiksi niveliin kohdistuvaa painoa.

– Erityisesti se on hyvä vaihtoehto niille, joilla on vaivoja, jotka vaikeuttavat liikkumista muualla. Esimerkiksi polvi-, lonkka-, selkä- tai nivelvaivoista kärsivät hyötyvät tästä, Martiskainen sanoo.

 

Näytön ääreen kokoontunut ryhmä on juuri lopettelemassa ohjelmasarjaansa. Yksi jumppaajista on Arja Räty, joka kertoo käyvänsä vesijumppaamassa jopa kolme kertaa viikossa.

– Ennen kävin kuntosalilla ja vesijuoksemassa, mutta nyt on kuntosalikin melkein jäänyt, sillä tämä vesijumppa on niin hyvä. Parasta, mitä Joensuun kaupunki on keksinyt! huudahtaa Räty nauraen.

Hydrohex-sovelluksella varustetut tabletit löytyvät myös Rantakylän uimahallista. Toiveita isommasta näytöstä on tullut Martiskaisen mukaan myös sinne, mutta tulevaisuus näyttää, milloin toive toteutuu.

– Rantakylän uimahallissa iso näyttö on tila- ja kiinnityskysymys, mutta kyllä me yritämme saada sen sinnekin, Martiskainen sanoo.

Uimahallien ja muiden Joensuun alueiden liikuntapaikkojen varaustilannetta voi tarkastella osoitteesta tilavajoensuu.fi. Sen avulla käyttäjä voi tarkistaa esimerkiksi mitkä altaat tai radat ovat uimahallissa varattuina.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä