Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Yritys: Master Yhtiöt kaavailee Lehmonkankaalle 700 asukkaan asuinaluetta ja kehittää Paiholaan matkailukeskusta: "Olemme olleet avoimia monenlaiselle yritystoiminnalle"

Myyntipäällikkö Simo Väänänen on työskennellyt Master Yhtiöissä parikymmentä vuotta. Vuonna 1990 perustettu yritys on kasvanut listoitusfirmasta monialatoimijaksi. Myyntipäällikkö Simo Väänänen on työskennellyt Master Yhtiöissä parikymmentä vuotta. Vuonna 1990 perustettu yritys on kasvanut listoitusfirmasta monialatoimijaksi.

Tässä kohtaa voisi sanoa, että alussa olivat suo, kuokka ja Väänäsen suku. Master Yhtiöiden pääkonttori sijaitsee entisen Lehmonsuon päällä, aivan Kontiolahden ja Joensuun rajalla. Maata on kaivettu ja vaihdettu, ja nyt tontilla seisoo viisi rakennusta, joissa on toimitilaa eri yrityksillä toimistoina, varastoina ja halleina. Yksi viidestä rakennuksesta on vuosi sitten valmistunut padel-halli, ja yhdessä rakennuksessa toimii suosittu lounasravintola Aiho.

– Kun ostimme tämän Lehmonkankaan tontin vuonna 2009, ei ollut aivan selvää, mitä tähän tulee, mutta nyt kuva on kirkastunut: yrityskylän ympärille on tarkoitus rakentaa iso asuinalue, kertoo Master Yhtiöiden myyntipäällikkö Simo Väänänen.

Lehmonkankaan alueesta on parhaillaan kaavoitusprosessi meneillään Kontiolahden kunnassa. Alueelle on suunnitteilla 5 kerrostaloa, 34 omakotitaloa, 4 rivitaloa ja 15 paritaloa. Yhteensä alueesta kaavaillaan 700 asukkaan asuinaluetta.

Master Yhtiöt on tänä päivänä varsin merkittävä toimija rakennusalalla. Konsernin vuosittainen liikevaihto on hiukan yli 30 miljoonaa euroa, työntekijöitä on tällä hetkellä 70–80, ja rakennushankkeet toteutetaan alihankkijoiden avulla. Viime vuonna yhtiö myi yhteensä 210 asuntoa.

Yhtiön tarina alkaa pienemmästä mittakaavasta. Simo Väänäsen veli Juha Väänänen perusti Pohjois-Karjalan Mestarinikkarit Oy:n vuonna 1990. Yritys suuntasi suoraan pääkaupunkiseudulle, jossa se alkoi tehdä listoituksia.

– Nimeen haluttiin yrityksen lähtöpaikka mukaan, vaikka toiminta suoraan Etelä-Suomesta alkoikin. Pohjois-Karjalasta tulevaa yritystä pidettiin hyvin luotettavana.

Viiden vuoden päästä vuonna listoitusliiketoiminta laajeni valtakunnalliseksi, ja yritys alkoi toimia Joensuussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Lappeenrannassa ja Turussa.

Yhtiön kasvuvauhti oli varsin rivakka. Vuonna 2002 yhtiössä alkoi ammattimainen hallitustyöskentely, ja vuonna 2005 listoitusliiketoiminta laajeni Ruotsiin. Myös uusia aloja tuli mukaan.

– Vuonna 2008 aloitimme sisustusliiketoiminnan, kun rakentamisalalla oli hiljaista finanssikriisin aikaan, Simo Väänänen kertoo.

Sen jälkeen yhtiöön on ostettu eri alojen yrityksiä, esimerkiksi KK-kylmäpalvelut, Teräsasennus Toivonen ja Vantaan Siemen ja Kone.

– Meillä on aina suhtauduttu avoimen kiinnostuneesti monenlaiseen yritystoimintaan, Simo Väänänen naurahtaa.

Päätoiminta on edelleen rakennuspuolella, joka on konsernissa yhtiöitetty erilleen Master Kodit Oy:ksi.

– Liikevaihdosta suurin osa tulee kerros- ja rivitalorakentamisesta ja muualta kuin Pohjois-Karjalasta. Tärkeimpiä toimialueitamme ovat Uudenmaan lisäksi Tampereen ja Kuopion seutu. Siellä missä väkimäärä kasvaa, myös uusien asuntojen tarve on suurin.

 

Kontiolahdella Master Yhtiöt on tullut tutuksi erityisesti Paiholan alueella operoimisesta. Vuonna 2011 vielä Mestarinikkarit Oy:n nimellä toiminut yhtiö osti Paiholan sairaala-alueen, jonne on sen jälkeen rakentunut monenlaista toimintaa.

– Paiholassa on mielestämme erinomainen keskus asumis-, yritys- ja hoiva-alueeksi. Entisen sairaalan tiloissa toimii tällä hetkellä kolme eri hoitolaitosta, ja Paiholan linnaksi kutsutun päärakennuksen yläkerrassa on toimistotilaa yrityksille.

Omakotitonttien lisäksi Master Yhtiöt on tuonut Paiholan kylälle muutakin uutta elämää.

Master Yhtiöiden perillisten pyörittämä kesäkahvio on houkutellut kylälle kävijöitä ja turisteja jo usean vuoden ajan.

– Tänä vuonna kesäkahviossa kävi 15 000 asiakasta. Kahvio on kuuluisa kakuistaan ja muista leivonnaisistaan, jotka tehdään paikan päällä, Simo Väänänen kertoo.

Kesäkahvion vierestä lähtee 18-väyläinen frisbeegolf-rata, jonka yhtiö rakennutti viime vuonna. Tänä vuonna kahvion nurkalle valmistui matkaparkki, jossa on tilaa 20 matkailuajoneuvolle sekä huoltotilat. Kahvion edustalla on rantalentopallokenttä sekä venelaituri. Vielä tänä syksynä lähistölle mäen päälle on nousemassa maisemakiikku.

– Me kehittelemme Paiholaan koko ajan uusia aktiviteettejä. Martat ja Paiholan kyläyhdistys ovat olleet aktiivisesti mukana, ja samoin asukkailta tulee ideoita kylän kehittämiseen.

– Minä näkisin, että Paiholasta voisi kehittyä ihan merkittävä osa maakunnan matkailua. Miljöö on mitä upein; joku sanoi hyvin, että Paiholan ranta on kaupunkilaisten maaseutu, kun perille pääsee asfalttitietä, mutta näkymä on kuin Suomi-filmistä, Simo Väänänen naurahtaa.

Väänäsen mielestä Pohjois-Karjalan matkailupotentiaalista pitäisi saada nykyistä enemmän tehoja irti.

– Pelkästään jo Kontiolahdella on valtavasti hienoja mahdollisuuksia niin kotimaan kuin ulkomaan matkailijoidenkin suhteen, puhumattakaan koko maakunnasta. Täällä pääsee viettämään aktiivilomaa upeissa maisemissa ja puhtaan luonnon keskellä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä