Julkaistu    |  Päivitetty 
Elisa Muhonen

Yritykset: Fantasiapeleissä myynti jopa nousi pahimpaan korona-aikaan – "Ihmiset ovat kaivanneet tekemistä"

Juha Ettanen työskentelee seitsemättä vuotta Fantasiapelit-myymälässä myyjänä. Pelien parissa on puolestaan tullut viihdyttyä jo 25 vuoden ajan. – Kuudennella luokalla tutustuin miniatyyreihin, ja siitä lähtien olen ollut tähän maailmaan koukussa. Juha Ettanen työskentelee seitsemättä vuotta Fantasiapelit-myymälässä myyjänä. Pelien parissa on puolestaan tullut viihdyttyä jo 25 vuoden ajan. – Kuudennella luokalla tutustuin miniatyyreihin, ja siitä lähtien olen ollut tähän maailmaan koukussa.

Kauppakadulla sijaitsevaan Fantasiapelit-myymälään astuessaan ei voi olla huomaamatta kaikenväristen ja -kokoisten pelien laajaa kattausta: hyllyt ovat täynnä kortti- ja lautapelejä sekä erilaisia pelitarvikkeita. Kassapöydällä makaa vino pino lautapelejä, joita myyjä Juha Ettanen hinnoittelee.

– Lautapelit on ehkä se isoin juttu, mitä myydään. Tänä päivänä varmaankin koronan myötä lautapelit ovat tulleet erityisen suosituiksi, kun ihmiset ovat joutuneet olemaan kotona ja kaivanneet tekemistä, myyntijohtaja Kimmo Kukkonen arvioi.

Lautapelien lisäksi myynnissä on roolipelejä, miniatyyrejä sekä korttipelejä ja siihen liittyviä tavaroita. Pelien ohella myymälästä on mahdollista ostaa myös herkkuja.

 

23 vuotta Joensuussa toiminut myymälä on kokenut luonnollisesti myös korona-ajan ja nähnyt sen vaikutukset liiketoimintaan.

– Silloin, kun koronapandemia puhkesi, myymälä oli aika hiljainen. Kauhean kauaa ei kuitenkaan mennyt, kun ihmiset alkoivat hankkia kotiin tekemistä. Pahimpaan korona-aikaan ihmisten into peleihin saattoi jopa hetkittäin nostaa meidän myyntiämme, Kukkonen toteaa.

Ihmisten peli-into on jatkunut koronapandemian jälkeenkin, ja Fantasiapelit-myymälässä alusta asti mukana ollut Kimmo Kukkonen on nähnyt vuosien saatossa myös asiakaskunnan muutoksen. Kun aiemmin liikkeessä asioivat lähinnä nuoremmat pojat, on nykypäivän tyypillistä asiakasta hankala kuvata.

– Sukupuolijakauma on romuttunut. Ikähaarukkakin on esikouluikäisestä eläkeläiseen, joten voisi sanoa, että asiakkaita käy laidasta laitaan, hän sanoo.

 

Pelien myynnin lisäksi Fantasiapelit-myymälä järjestää erilaisia tapahtumia myymälän alakerrassa. Pokémonin, Magic – The Gathering -pelin ja muiden keräilykorttipelien ympärille on rakennettu pelitoimintaa lähestulkoon päivittäin. Mikäli mielii päästä pelaamaan, riittää, kun kävelee pelitilaan ja alkaa pelata.

– Toki silloin, kun järjestämme turnauksia, on pelitilat varattu näille tapahtumille. Turnaukset ovat maksullisia, koska niihin kuuluvat myös palkinnot, Kimmo Kukkonen perustelee.

Myymälän seinällä olevaan kalenteriin on merkattu kulloisenkin pelin ajankohdat. Keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin on vuorossa Magic – The Gathering, maanantaisin ja torstaisin Pokémon sekä tiistaisin Digimon ja Yu-Gi-Oh! -korttipelit. Jos tilaa on, pelataan välissä myös esimerkiksi roolipelejä.

– Kalenteri suunnitellaan niin, ettei tiloissa ole liikaa ihmisiä. Pelitilaan mahtuu 30 henkeä, ja ajoittain huoneet myös täyttyvät pelaajista, Kukkonen sanoo.

 

Fantasiapelit-ketjulla on myymälöitä Joensuun lisäksi myös Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Turussa ja Tampereella. Joensuussa myymälä on muuttanut neljästi, ja Kauppakadulla liike on toiminut seitsemän vuoden ajan. Vaikka tuotteita pystyy tilaamaan myös ketjun verkkokaupasta, uskoo Kukkonen myymälällä olevan iso merkitys pelien harrastajille.

– Kivijalassa pääsee näkemään fyysisesti tuotteen ja ehkä jopa kokeilemaan sitä. Joensuussa ei toista vastaavaa kauppaa ole, joka näin kattavasti erilaisia pelejä myy, hän painottaa.

Yhtä tiettyä suosikkipeliä ei Kimmo Kukkosen mukaan nouse esiin, vaan ihmiset pitävät kaikenlaisista lautapeleistä. Myynnissä olevista peleistä suurin osa on suomeksi, mutta pelejä saa myös muilla pohjoismaisilla kielillä sekä englanniksi.

Kukkonen sanoo uutuuspelejä tulevan ”non-stoppina”.

– Ketjullemme tulee varmaan sellainen puolitoista-kaksi uutuuspeliä per päivä. Osa uutuuksista ei myy erityisemmin, kun taas osa myy ihan hulluna. Saa nähdä, tuleeko tänä syksynä hittipelejä.

Kimmo Kukkosen ajatukset ovat kuitenkin jo vahvasti loppuvuodessa.

– Joulumarkkinoita odotellaan.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä