Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Käsityöt: Kontiolahtelainen Tuohi Design syntyi osin sattuman kautta – prinssi Charleskin on saanut lahjaksi tuohirusetin

Yrittäjä Anni Koskeli-Ratamaa valmistaa ja kuvaa tuotteensa kotonaan Lehmossa. Hanna-Mari Lappalainen Yrittäjä Anni Koskeli-Ratamaa valmistaa ja kuvaa tuotteensa kotonaan Lehmossa.

Kun Anni Koskeli-Ratamaa ja tämän puoliso saivat syksyllä 2018 kutsun Puuartistin laajennettujen tilojen avajaisiin, oli pukukoodissa mainittu ”jotakin puista”.
Pariskunnan hääsomistuksista oli jäänyt ylimääräiseksi pieni määrä tuohta, ja Koskeli-Ratamaa alkoi pohtia, josko siitä saisi tehtyä rusetin.
– En ollut silloin koskaan nähnyt tai kuullut vastaavasta, päätin vain kokeilla sellaista. Tosi moni kehui rusettia juhlissa, ja siellä paikalla olleet yritysneuvojatkin sanoivat, että noita on ehdottomasti saatava myyntiin, Koskeli-Ratamaa muistelee.
Noiden juhlien jälkeen ei mennyt montaakaan päivää, kun Koskeli-Ratamaa perusti toiminimen, josta sai alkunsa Tuohi Design.
– Ajattelin silloin, että on hienoa, jos saan muutaman kymmenen rusettia myytyä.
Toiminta alkoi kuitenkin kasvaa odottamattomalla tavalla. Koskeli-Ratamaa alkoi tehdä tuohirusettien rinnalle tuohikorvakoruja. Joulukuussa 2018 Tuohi Designin koruja oli myynnissä pop up -liike Designkulmassa Metropolissa, ja yrittäjä itsekin yllättyi myyntimääristä.
Pian tuohirusetteja ja -koruja kysyttiin valikoimiin eri puolilla Suomea, ja Koskeli-Ratamaa laittoi itsekin viestiä useille jälleenmyyjille. Nyt tuotteita myydään Joensuun Taito Shopin lisäksi esimerkiksi Helsingin, Tampereen, Kuopion, Varkauden ja Porin Taito Shopeissa sekä useissa eri liikkeissä muun muassa Oulussa, Rovaniemellä ja Turussa.
– Suomen tuohirusettirikkain kunta taitaa olla Sulkava, Koskeli-Ratamaa nauraa.
– Minulla on juuret siellä, mikä ehkä selittää sieltä tullutta tilausmäärää. Vanhempani ovat sieltä kotoisin, joten tässä lienee käynyt jonkinlainen puskaradioefekti.

Anni Koskeli-Ratamaa kertoo aina olleensa käsityöihminen. Hänen isoisänsä oli Suomessa tunnettu laivan pienoismallien rakentaja, ja ukin verstaalle pääseminen yhdessä serkkujen kanssa oli nuoren Koskeli-Ratamaan mielestä parasta puuhaa.
– Olen aina tehnyt paljon käsilläni ja kokeillut kaikenlaista. Olen syntynyt Savonlinnassa, ja siellä asuessani osallistuin kansalaisopistossa kaiken maailman käsityökursseille, Koskeli-Ratamaa kertoo.
Tuohen käsittely oli kuitenkin tuoreelle yrittäjälle uutta, ja valmistaessaan tuohirusetteja hän turvautui aluksi perinteiseen käsityökirjallisuuteen.
– Tosi nopeasti opin, että tuohta on hirveän paljon eri laatua – osa on kuivempaa, osa joustavampaa, osa paksumpaa ja osa ohuempaa. Kokeilemalla se selviää.
Koskeli-Ratamaan ei tarvinnut tehdä suuria investointeja yritystä varten, sillä tuotteiden valmistamiseen tarvitaan lähinnä puukkoa ja saksia.
– Nykyisin yhden tuohirusetin valmistamiseen menee alle tunti. Toki tuohen leikkaaminen ja kuivattaminen vievät oman aikansa.
Tuohi Designin tuotteet on tehty pääosin koivun tuohesta, jota Koskeli-Ratamaa ostaa pohjoiskarjalaiselta ProMaisemalta.
– Yritän tuoda mahdollisimman paljon esille sitä, että tuohen ottaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, eli sitä ei voi vain ottaa mistä tahansa metsästä. Ostamani tuohi on peräisin ongelmapuista, eli sen vuoksi ei ole kaadettu puita.

Tuohi Design tuli valtakunnan tietoisuuteen itsenäisyyspäivänä 2019, kun Euroopan Metsäinstituutin johtaja Marc Palahi puki yllensä tuohesta tehdyn rusetin ja kalvosinnapit Linnan juhliin.
Samoihin aikoihin Iltalehti puolestaan uutisoi prinssi Charlesin saaneen lahjaksi Tuohi Designin tuohirusetin. Tämän seurauksena Tuohi Designin verkkokaupan tuotteet myytiin loppuun seuraavana päivänä.
– Ovathan nuo olleet sellaisia yrittäjäurani kohokohtia. Kun sain taannoin sähköpostin siitä, että prinssi Charlesille on lahjoitettu tekemäni rusetti, olin ihan että mitä ihmettä – minun piti lukea viesti monta kertaa, Anni Koskeli-Ratamaa nauraa.
Vaikka Tuohi Designin toiminta lähti aikanaan aivan uusille urille, päätti Koskeli-Ratamaa toimia edelleen yrittäjänä vain sivutoimisesti. Nyt hän on päätöksestään kiitollinen. Koskeli-Ratamaa toimii Joensuun kaupungilla aluekoordinaattorina, joka on hänen päätyönsä.
Rusetit ja korut valmistuvat Lehmossa sijaitsevan kodin verstaassa iltaisin ja viikonloppuisin.
– Ennen koronaa ja hetken aikaa myös ennen Ukrainan sotaa tilanne näytti siltä, että minulta loppuu aika kesken. Nyt tilanne on kuitenkin hieman rauhoittunut, ja olen päässyt haukkaamaan happea. Ala ei ole tällä hetkellä yrittäjille helppo, ja hintatason noustessa juuri tällaiset hankinnat ovat varmasti niitä, joista ihmiset karsivat ensimmäisenä, Koskeli-Ratamaa toteaa.
Tällä hetkellä Tuohi Designin pääkohderyhmä ovat hääparit, joiden osalta kysyntä onkin ollut tänä vuonna yrittäjän mukaan nousujohteinen.
– Tänä vuonna häitä on järjestetty selvästi aiempaa enemmän, kun koronarajoitukset ovat hellittäneet. Juuri viime viikolla minulta kysyttiin, että ehtisikö paketti seuraavaksi päiväksi häitä varten Turkuun – ja ehtihän se onneksi, Koskeli-Ratamaa naurahtaa.


Kanalan lattialta kaulaan

Anni Koskeli-Ratamaa kertoo katsovansa nykyisin lähes materiaalia kuin materiaalia sillä silmällä, saisiko siitä tehtyä rusetin. Kesällä hän lanseerasi uuden Kopea-brändin, jonka alla hän myy suomalaisilta kanoilta ja kukoilta pudonneista sulista valmistettuja rusetteja.
– Ne ovat astetta näyttävämpiä asusteita, jotka vaativat ehkä hieman rohkeamman pukeutujankin. Ne ovat myös hinnaltaan hieman tuohituotteita arvokkaampia, sillä niiden valmistamiseeen menee enemmän aikaa.
Sittemmin Koskeli-Ratamaa kertoo kuulleensa myös muista tuohiasusteita valmistavista yrityksistä Suomessa. Kotimaisiin sulka-asusteita valmistaviin yrityksiin hän ei ole törmännyt, mutta vastaavia ulkomaalaisia brändejä on olemassa useita.
– Ulkomailla valmistettuihin sulkatuotteisiin liittyy paljon eettisiä riskejä. On hankalaa varmistua esimerkiksi siitä, ettei sulkien hankinnassa ole vahingoitettu eläimiä. Suomessa lainsäädäntö säätelee tarkoin sulkien käyttöä, Koskeli-Ratamaa kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä