Julkaistu    |  Päivitetty 
Eila Karkinen

Yritys: Musa-Pekassa on joustavaa tilaa soitolle ja laululle

Viulunsoitonopettaja Liisa Karhu-Pearlman (vas.), kitaraopettaja Petri Havukainen ja opettaja-yrittäjä Olli Hirvikangas odottavat Musa-Pekan syyslukukauden alkua. Viulunsoitonopettaja Liisa Karhu-Pearlman (vas.), kitaraopettaja Petri Havukainen ja opettaja-yrittäjä Olli Hirvikangas odottavat Musa-Pekan syyslukukauden alkua.

Musa-Pekan yrittäjä ja viulunsoitonopettaja Olli Hirvikangas on ollut yrityksen puikoissa vuodesta 2019. Toisena koulun vastuuyrittäjänä toimii Henna Hirvikangas.

Entinen Keski-Karjalan musiikkiopiston opettaja päätyi Musa-Pekan yrittäjäksi onnekkaan sattuman kautta.

– Palaset loksahtivat kohdalleen. Olin juuri aloittanut yrittäjän ammattiopinnot, kun entinen Musa-Pekan yrittäjä Jyri Martiskainen sattui kysymään, kiinnostaisiko tällainen homma. Ja kiinnosti, Olli Hirvikangas kertoo.

 

Itse musiikkikoulu on toiminut jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä Musa-Pekassa voi opiskella laulua sekä pianon, kitaran, basson, viulun, kanteleen, saksofonin, huilun, rumpujen tai ukulelen soittoa.

Soittimista erityisesti kitara, basso ja rummut ovat olleet suosittuja. Myös viulunsoitto kiinnostaa oppilaita. Liisa Karhu-Pearlman antaa sekä viulu- että alttoviulutunteja.

–Tulin tänne samoihin aikoihin, kun yritys vaihtoi omistajaa, Karhu-Pearlman kertoo.

 

Eri instrumenttien opettajia Musa-Pekassa on tällä hetkellä vähän yli kymmenen. Opettajakunta on pitkälle koulutettua, mikä näkyy myös lukukausimaksuissa:

– Nyt on tehty tietoinen yhteinen ratkaisu, että hinnoittelua korjataan, ja hinnat nousevat jonkin verran. Perusteena ovat pätevät opettajat, jotka ansaitsevat sopivan korvauksen työstään, Olli Hirvikangas sanoo.

– Yksityisyrittäjänä tätä koulua pyöritetään juuri lukukausimaksuilla. Kyllä tämä tulee varmasti vaikuttamaan oppilasmääriin.

Koululla on opettajia, jotka opettavat Musa-Pekalla miltei päätoimisesti, mutta suurin osa tekee tunteja myös muualla. Musiikin ammattilaisen työt koostuvat pienistä osista.

 

Kesäisin oppilaita on noin 80, varsinaisina syksy- ja kevätkausina noin 160. Opetus tapahtuu pitkälti oppilaiden toiveiden mukaan.

– Se on yksityisen koulun hyvä puoli, että voi aloittaa milloin vain, vaikka kesken kauden tai kesällä, yrittäjä Olli Hirvikangas kertoo.

Aikataulun rakentaminen lähtee oppilaista.

– Kysymme ilmoittautuessa ajat, jotka oppilaalle sopivat ja sitten lähdemme rakentamaan isoa palapeliä. Koska nyt tilat ovat aika rajatut, lukujärjestys tulee rakentaa pitkälti valmiiksi.

 

Kitaraa, bassoa ja ukulelea opettavan Petri Havukaisen oppilaat ovat hyvin eri-ikäisiä:

– On ollut todella kiva huomata, miten eri-ikäiset uskaltavat aloittaa uuden harrastuksen. Ei ole mikään itsestäänselvyys, että neljävuotias uskaltautuisi ukuleletunnille tai että yli 70-vuotiaana lähdettäisiin opettelemaan uutta taitoa, mutta nuorimmat ja vanhimmat oppilaani ovat sen ikäisiä.

Myös Liisa Karhu-Pearlmanilla oppilaita on laidasta laitaan.

– Erityisiä ovat myös olleet lapsi-vanhempi parit, jotka käyvät yhdessä soittotunneilla, viulunsoitonopettaja kertoo. Siinä usein motivoidaan toinen toistaan.

Musa-Pekkaan ei ole pääsykokeita, ja oppilaaksi voi ilmoittautua ikään ja taitoihin katsomatta.

– Esimerkiksi eläkeläisellä voi olla kynnys siihen, että uskaltaako vaikka hakea musiikkiopistoon. Täällä se kynnys on matalampi, Petri Havukainen pohtii.

 

Viulunsoitonopettaja Liisa Karhu-Pearlmanin mukaan oppilaiden toiveita ja ideoita otetaan tunneilla paljon huomioon.

Opettaja kuitenkin katsoo, että tunneista syntyy kokonaiskuva ja tietyt soittoasennot ja tekniset taidot tulevat opeteltua.

– Pyrimme siihen, että oppilaalla olisi yksi soittotunti viikossa. Joustoa voi olla, mutta oppilaalle on paras, että soittamiseen syntyy rutiini, opettajat kertovat.

Tuntien ohjelmisto rakennetaan oppilaan mielenkiinnon mukaan. Silti opettajat yrittävät mahdollisuuksien mukaan rakentaa laajaa repertuaaria, jotta myös musiikin kuuntelu ja genretietämys kehittyvät.

– Tietysti, jos joku oppilas sanoo, että haluaa soittaa heviä, niin sitten soitetaan heviä, Petri Havukainen toteaa.

Keväisin ja syksyisin järjestettävät oppilaskonsertit ovat olleet suosittuja ja tärkeitä oppilaiden harjoittelumotivaatiolle.

Myös musiikin teoriaa opiskellaan, mutta pääsääntöisesti oman instrumentin kautta soittotunneilla. Se on nykyään yleinen suuntaus etenkin alkeisopetuksessa. Oman soittimen kautta teoria opitaan luontevasti.

– Silloin sitä oppii, miten se on osa musiikkia, Liisa Karhu-Pearlman lisää.

 

Korona-aikaan opistolla järjestettiin paljon etäopetusta, joka on jatkunut rajoitusten hellitettyäkin. Liisa Karhu-Pearlmanilla on muutamia oppilaita, joita hän opettaa täysin tai osittain etänä. Esimerkiksi pitkän matkan päästä tuleville järjestely tarjoaa joustavuutta.

– Se tietysti vaatii tiettyjä asioita sekä oppilaalta että opettajalta. Perustekniikka laitteiden osalta tulee olla hallussa. Opettajalta se vaatii pientä lisätyötä, sillä hyvä esimerkiksi hyvä äänenlaatu tulee varmistaa.

Molemmin puolin lähetettävät videot ovat olleet etäopetukselle tärkeitä.

– Tarkennukset on hyvä tehdä niin, että oppilas tekee harjoitteluvideon, jolla näyttää selkeästi, miten soittaa, Liisa Karhu-Pearlman avaa.

Etäopetuksessa jää toki pois mahdollisuus soittaa yhdessä. Tätä voidaan paikata säestysnauhan avulla.

– Täysin sama asiahan se ei ole, mutta toimiva korvike, viulunopettaja sanoo.

 

Koulun tiloissa on useita tiloja bändeille ja soittotunneille sekä esimerkiksi saunasta remontoitu pieni harjoitteluhuone.

Musa-Pekka vuokraa tilojaan myös ulkopuolisille. Käytössä on yksi tila, jossa voi soittaa Musa-Pekan soittimilla ja yksi omilla soittimilla soittaville. Kysyntää on ruuhkaksi asti.

– Aika suosittua on se, että halutaan se yksi vuoro viikossa, jolla päästään soittamaan kavereiden kanssa. Kun tällaisia paikkoja ei hirveästi ole, missä olisi soittimetkin ja tarvitsee vain tulla paikalle.

 

Koulun syyslukukausi alkaa elokuun loppupuolella, kun muukin harrastustoiminta ja koulut alkavat. Ilmoittautumisia otetaan silti jatkuvasti vastaan-

– Vaikka tulisi oppilaaksi marraskuussa, niin pyrimme järjestämään opetusta, tietysti lukujärjestysten puitteissa.

Millaisena yrittäjä ja opettajat näkevät Musa-Pekan aseman Joensuun musiikkipiireissä? Olli Hirvikankaan mukaan yksityinen toimijuus takaa vapautta.

– Sillä on painoarvoa, että olemme niin pitkäaikainen ja suurin yksityinen musiikkikoulu. Muita samanlaisia toimijoita on toki paljon.

– Tänne voi tulla koska vain eikä tarvitse miettiä, paljonko on aiempaa kokemusta. Jos on yhtään intoa, niin tunnille vain, Petri Havukainen kannustaa.

– Esimerkiksi viiden kerran tutustumisjakso ei sido mihinkään, ja sen voi antaa vaikkapa lahjaksi, Olli Hirvikangas muistuttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä