Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Rakentaminen: Sanni Suominen rakensi talon, jossa jokainen ratkaisu on tehty sisäilma edellä

150-neliöisen hirsitalon rakentaminen oli muuten ammattilaisten käsissä, mutta maalauksen Sanni Suominen tekee miehensä kanssa itse. Talon rakennustyöt alkoivat viime syksynä perustusten kaivamisella. Uuteen kotiin pariskunta pääsee muuttamaan syys-lokakuussa. 150-neliöisen hirsitalon rakentaminen oli muuten ammattilaisten käsissä, mutta maalauksen Sanni Suominen tekee miehensä kanssa itse. Talon rakennustyöt alkoivat viime syksynä perustusten kaivamisella. Uuteen kotiin pariskunta pääsee muuttamaan syys-lokakuussa.

Kaikki alkoi työhuoneesta. Jo paljon ennen korona-aikaa etätyöhön siirtynyt Sanni Suominen, 33, kyllästyi olohuoneen nurkassa napottavaan työpisteeseen, joka oli kaiken aikaa siinä – 52-neliöisen rivitalokodin paraatipaikalla. Elettiin loppuvuotta 2020.

– Aloimme ensin haeskella isompaa vuokra-asuntoa, sitten myynnissä olevia rivitalohuoneistoja ja omakotitaloja. Kävimme katsomassa vain yhtä taloa, kun tajusimme, että meidänhän täytyy rakennuttaa oma talo, jotta saamme juuri sellaisen kuin haluamme.

Omalle kodille oli kaksi tärkeintä kriteeriä: sen on oltava kestävä ja sisäilman on pysyttävä kunnossa.

– Meille oli päivänselvää, että haluamme hirsitalon. Mutta sen lisäksi pitää monen muunkin asian olla kunnossa, että talo varmasti pysyy terveenä, Sanni Suominen huomauttaa.

Ensimmäisenä tulevalle talolle piti löytää rakennuspaikka. Sopiva tontti löytyi onneksi nopeasti Joensuun seudulta, riittävän läheltä keskustaa ja mainioiden ulkoilumaastojen ääreltä. Olennainen valintakriteeri oli se, että maaperä on kuivaa kangasmaastoa.

 

Taloksi valittiin Kontion hirsitalojen Aavalahti-mallinen talo, johon tehtiin tulevien asukkaiden toiveiden mukaan muutamia muutoksia.

– Olimme alun perin sitä mieltä, että talon on oltava harjakattoinen, mutta vakuutuimme tämän lapekaton toimivuudesta. Talon pohjapiirustusta muokattiin aika paljonkin: esimerkiksi kaikki tilat, joissa käytetään vettä, sijoitettiin samaan päätyyn taloa, Sanni Suominen kertoo.

Talon sydän on valoisa ja ilmava olohuone-keittiö, jonka vino sisäkatto huitelee neljässä metrissä. Talon takapihan puolella olevalle suurelle terassille avautuu olohuoneesta parilasiovet sekä keittiön puolelta että kodinhoitohuoneesta.

– Terassi on olennainen osa taloa: sinne rakentuu toiseen päähän kesäkeittiö ja toiseen päähän ”aamukahviterassi”.

– Omakotitalossa meitä houkuttelee erityisesti se, että pihalla riittää aina tekemistä. On ihanaa, kun voi vain astella pihamaalle ja viettää siellä aikaa.

Pariskunnan makuuhuoneen lisäksi taloon tulee kolme makuuhuonetta, joista yksi on koko projektille alkusysäyksen antanut työhuone.

 

Oma erikoisuutensa talossa tulee olemaan sen varastosiipi, joka tekee kokonaisuudesta L:n muotoisen. Varasto ja talo ovat kiinni toisissaan nurkasta.

– Siinäkin ideana on talon terveyden vaaliminen; jos lisäosasta syntyisi joskus jotain ongelmaa, se olisi helpompi purkaa pois. En tosin usko, että niin on tapahtumassa; sen verran pitkälle mietittyä ja tarkkaan tehtyä työtä tässä on takana, Sanni Suominen naurahtaa.

Lisäosaan tulee varaston lisäksi pieni kuntosalihuone.

– Kaikessa on menty sisäilma edellä. Annoimme esimerkiksi lattiabetonin kuivua huomattavasti suositusta pidempään. Lattian pintamateriaaliksi tulee koko taloon keraaminen laatta, ja väliseinien painumisraoissa on käytetty täysin pölyämätöntä eristettä

 

Talon sisäpinnoilla hirsi jää näkyviin mutta on käsitelty vahalla. Makuuhuoneisiin on maalattu tehosteseinät.

– Käytimme rakennustyössä apuna sisustussuunnittelijaa, ja se on kyllä kannattanut. Ammattilainen osaa nähdä paljon monia asioita, joita itse ei edes tulisi ajatelleeksi.

– Sisustussuunnittelijan kädenjälki näkyy esimerkiksi keittiössä: hän keksi sinne apteekkarinkaapin, joka toimii tilassa todella hyvin. Keittiöstä tulee väriltään musta, samoin kuin saunasta.

 

Hirsikehikon pystytys aloitettiin helmikuussa.

– Moni vierastaa talvirakentamista, mutta itseasiassa helmikuu on vuoden kuivimpia kuukausia ja säätilat helpoimmin ennakoitavissa kuin kesällä, Sanni Suominen huomauttaa.

Talon rakennustyöt ovat edenneet lähes suunnitellussa aikataulussa. Tulevat asukkaat eivät ole varsinaiseen rakentamiseen osallistuneet, mutta työtä on silti riittänyt.

– Kummasti täällä olemme kaikki illat, vapaapäivät ja lomat olleet! Siivoamista ja muuta oheistyötä on ollut valtavasti. Maalaamme talon ulkoseinät itse, mutta muuten työ on ammattilaisten tekemää.

– Tärkeintä talon rakentamisessa on löytää hyvä vastaava mestari ja muut tekijät. On myös hyvin olennaista, että eri tekijöiden kemiat kohtaavat; silloin kaikilla on yhteinen käsitys siitä, miten työ tehdään ja mitkä ovat vaatimukset eri kohdissa.

 

Koronakriisin tuoma rakennus- ja remontointibuumi sekä Ukrainan tilanne ovat vaikuttaneet rakennuskustannuksiin ja tarvikkeiden saatavuuteen monella työmaalla.

– Me teimme kaupat jo viime kesänä, joten tämän kevään hinnannousu ei talonrakentamiseen vaikuttanut, mutta esimerkiksi maalien saamisessa oli vaikeuksia komponenttipulan vuoksi.

– Vaikka tiesimme ennestään, että talon rakentaminen vaatii loputtomasti päätöksiä ja selvittämistä, on niiden määrä yllättänyt silti. Ihan hirvittävän paljon pitää ja kannattaa ottaa selvää eri asioista.

Kohta talossa on onneksi valmista. Pariskunta pääsee muuttamaan uuteen kotiinsa syys-lokakuussa.

– Jätämme tarkoituksella joitain asioita odottamaan sitä, että pääsemme asumaan tähän, ja kokeilemaan käytännössä, mikä on hyvä ja mitä tarvitaan. Kaikkia huonekaluja ei tosiaan hankita heti, ja esimerkiksi piharakennuksen ja paljun rakentaminen jäävät ensi kesään.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä