Julkaistu    |  Päivitetty 
Eila Karkinen

Kohtaamispaikka: Kulttuuripaja Kuohussa voi käydä tapaamassa ihmisiä ja saada vaikka apua työnhakuun

Ohjaajat Mikko Jormakka (vas.) ja Mirkka Sarkkinen toimivat ohjaajina Kulttuuripaja Kuohulla. Taustalla pajalla tehtyjä maalauksia. Ohjaajat Mikko Jormakka (vas.) ja Mirkka Sarkkinen toimivat ohjaajina Kulttuuripaja Kuohulla. Taustalla pajalla tehtyjä maalauksia.

Kohtaamispaikka on vähän kulunut mutta kuvaava sana. Tänne voi siis tulla vain viettämään aikaa tai osallistua erilaisiin ryhmiin, kertoo Kuohun ohjaaja Mirkka Sarkkinen.

Kulttuuripaja Kuohu on nuorille aikuisille suunnattu toimintatila. Toiminnan tavoitteena on edistää nuorten toimintakykyä ja lisätä nuorten sosiaalisia suhteita. Kuohulta voi myös saada yksilöllistä tukea ja ohjausta esimerkiksi tulevaisuuden suunnitteluun kuten opiskelu- tai työpaikkojen hakuun tai keskeytyneiden opintojen jatkamiseen.

– Tukea voi saada kaikenlaisiin arjen kysymyksiin, Sarkkinen kertoo. Voidaan katsella yhdessä työ- tai koulupaikkoja tai ohjata esimerkiksi eteenpäin Luotsiin tai Ohjaamoon. Eli tavallaan teemme myös palveluneuvontaa.

 

Vuonna 2019 perustettu Kuohu sijaitsi ennen Isossa Myyssä, mutta muutti kesäkuussa suurempiin tiloihin. Projekti sai kolmen hankevuoden jälkeen pysyvän rahoituksen.

Tällä hetkellä Kuohu työllistää kaksi täysiaikaista ja yhden osa-aikaisen ohjaajan. Kuohu ja saman järjestön hallinnoima Kohtaamispaikka MieTe muistuttavat toiminnaltaan toisiaan, mutta Kuohu on suunnattu nimenomaan 18–35-vuotiaille nuorille aikuisille. Ikä on tarkoituksella rajattu.

– Varsinkin 30–35 vuotta on tärkeä ikä, sillä monet nuorisopalvelut loppuvat 29-vuotiaisiin, toinen ohjaaja Mikko Jormakka toteaa.

 

Eräs vertaisohjaajista, Risto Pöhö, on käynyt Kuohulla sen aloittamisesta asti:

–Tämä on tosi kiva paikka. Itse olen melkein jokapäiväinen kävijä. Se on ehkä klisee, mutta tämä on todellakin tärkeä osa arkea.

Hän näkee Kuohun nuorille suunnatun toiminnan tärkeänä.

–Tämän ikäisille ei ole oikein mitään muita samanlaisia palveluja. Sillä tavalla tämä on vähän väliinputoajaikä. Tällainen on todella tarpeellista, sillä mielenterveysongelmia on, ja ne vaikeuttavat esimerkiksi työhön siirtymistä.

Risto Pöhön mukaan Kuohu onnistuu hyvin tehtävässään yhdistää nuoria aikuisia ja tarjota tukea tarvittaessa.

– Tämä on tärkeimpiä tällaisia projekteja, mitä on olemassa.

 

Kuohun toiminta perustuu vertaisohjattuihin ryhmiin. Kävijät voivat halutessaan kouluttautua vertaisohjaajiksi ja ohjata ryhmiä itseään kiinnostavista teemoista. Vertaisohjaajat koulutetaan Kuohun toimesta kahdesti vuodessa järjestettävissä koulutuksissa.

– Ryhmien ohjaamisessa saa hyödyntää omaa osaamistaan ja mielenkiinnon kohteitaan. Me työntekijät olemme vertaisohjaajien tukena, ja Kuohu tarjoaa välineet ja tilat ryhmille. Mitään tiettyä osaamista ei tarvita, vaan se tekeminen, esimerkiksi askartelu, voidaan opetella yhdessä, Kuohun ohjaaja Mirkka Sarkkinen avaa.

 

Ryhmiä on laidasta laitaan nukkekokodintekoryhmästä musiikkiin, liikuntaan ja tv-sarjojen katseluun. Erilaisia kädentaitoryhmiä on ollut monia.

Ryhmäjaksot kestävät aina viisi viikkoa eli ryhmät kokoontuvat viisi kertaa. Vertaisohjaaja voi jatkaa halutessaan jatkaa jo olemassa olevaa ryhmää tai perustaa uuden. Ryhmäjakson jälkeen vertaisohjaajille järjestetään omaa ohjausta ja virkistystoimintaa,

Kaikki ryhmät ja materiaalit ovat kävijöille maksuttomia. Myös vertaisohjaajien toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Vaikka kävisi koulutuksen, ryhmää ei ole pakko toteuttaa heti.

Kuohulla tehdään lisäksi yhteisiä retkiä. Retkiä on järjestetty muun muassa Kolille, ja jutuntekoa seuraavana päivänä on luvassa yön yli kestävä reissu Juukan kotakylään.

 

Joensuulainen Ester Kuikka on käynyt Kuohulla vuodesta 2020.

– Välillä käyn useammin, välillä harvemmin. On hienoa, että on tällainen paikka, koska arkielämä on kuitenkin tärkeä osa mielen hyvinvointia. Ei hyvinvointia ylläpidä pelkästään se, että on hoitokontakti mielenterveyspuolella. Yhteisöllisyys ja tunne yhteenkuuluvuudesta antaa paljon ja on todella tärkeää.

Koskikadun uudessa tilassa on monta huonetta ja pitkä, miltei koko huoneiston mittainen parveke. Tilasta löytyy muun muassa oma tila soittimille, maalaus- ja askartelutila, ohjaajien toimisto, keittiö sekä iso oleskeluhuone sohvineen.

Termi ”aikuisten nuorisotalo” toistuu keskusteluissa usein.

– Monet kävijätkin ovat niin sanoneet, että tämä on vähän niin kuin aikuisten nuokkari, Mirkka Sarkkinen naurahtaa.

 

Toimintaan voi tulla mukaan joko vain saapumalla paikalle tai tulemalla viikoittain järjestettävälle tutustumiskäynnille. Tutustumiskäynti ei vielä sido mihinkään, ja paikalle ovat tervetulleita yksityishenkilöt tai yhteistyötä tekevät alan toimijat.

– Polku voi olla sellainen, että on tullut ensin Kuohun kävijäksi, lähtee sitten vertaisohjaajakoulutukseen ja aloittaa oman ryhmän ohjaamisen, ja sitä kautta suuntautuu vähitellen esimerkiksi koulutusta tai työelämää kohti. Sehän tämän toiminnan yksi tavoite on; pyritään siihen, että osallistujien elämäntilanne edistyy, Sarkkinen sanoo.

Kulttuuripaja tekee myös vierailukäyntejä erilaisille yhteistyötahoille, esimerkiksi korkeakouluille ja mielenterveystyön yksiköille. Tulevaisuuden toiveissa olisi tehdä toimintaa tunnetummaksi koronan jälkeen, ja mahdollisesti laajentaa toimintaa maakuntiin.

 

Risto Pöhö kokoaa tuoleja uuden oleskelutilan käyttöön, sillä uusi tila on paljon vanhaa suurempi. Toiminta tuntuu nyt lähteneen kunnolla käyntiin.

– Täällä on varmaan parikymmentä sellaista, jotka käyvät usein ja toiset parikymmentä, jotka käyvät noin kerran viikossa tai harvemmin.

– Joinakin päivinä on paljon uusia kasvoja, joskus kaikki on tuttuja. Tuttuja tulee nopeasti lisää, Kuikka kertoo.

Risto Pöhö kannustaa lähtemään aluksi ryhmiin mukaan:

–Täältä ei tarvitse tuntea ketään. Esimerkiksi lautapeleihin on helppo osallistua. Pelit ovat hyvä tekosyy höpöttää myös muusta.

Ester Kuikka on samoilla linjoilla.

– Jos on sellainen olo, että haluaisi nähdä ihmisiä, niin tänne voi vain spontaanisti tulla.

Hän on saanut Kuohulta myös ystäviä, joita näkee myös pajan ulkopuolella.

–Toivoisin, että rahoitus pysyisi ja tämä voisi jatkua, Kuikka toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä