Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Selviytyminen: Metamonkeys opettaa varautumaan häiriötilanteissa – "Ajat muuttuvat ja voivat pahentua"

Liisa Toivonen ja Janne Mustonen esittelevät tuluksien toimintaa. – Tulukset toimivat erittäin hyvin kosteammissakin olosuhteissa. Liisa Toivonen ja Janne Mustonen esittelevät tuluksien toimintaa. – Tulukset toimivat erittäin hyvin kosteammissakin olosuhteissa.

Häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa selviytyminen ja niihin varautuminen kiinnostavat nyt suomalaisia entistäkin enemmän: esimerkiksi Maanpuolustuskorkeakoulun järjestämien kurssien suosio on noussut tänä vuonna räjähdysmäisesti. MPK järjestää muun muassa maastotaitoihin, selviytymiseen, ammuntaan ja kyberturvallisuuteen liittyviä koulutuksia.

Tarpeen pohjalta syntyi tänä vuonna myös Metamonkeys Oy, joka järjestää selviytymis- ja itsepuolustuskoulutuksia Joensuussa. Itsepuolustuksesta vastaa thainyrkkeilytaustastaan tunnettu Janne Mustonen, ja luonnossa selviytymisestä vastaa selviytymiskouluttaja Liisa Toivonen.

– Järjestän myös BioAcademy Finlandin metsä- ja ympäristökursseja kansainvälisesti, ja huomasimme, että itsepuolustustaidot olisivat meille tarpeen, joten päätimme kääntyä Jannen puoleen. Sitten huomasimme, että selviytymisellä ja itsepuolustuksella on muutenkin paljon yhteistä, Toivonen kertoo.

 

Metamonkeysin viralliset avajaiset järjestettiin heinäkuussa Kaislakadulla, jossa kävijät pääsivät kokeilemaan esimerkiksi tuluksia ja maistelemaan paistetuilla muurahaisilla kuorrutettuja vohveleita.

– Muurahaisethan ovat luonnonruokaa parhaimmillaan, Liisa Toivonen nauraa.

Muurahaiset sisältävät proteiinia ja kivennäisaineita, ja vaikka toimittajaa meinaa epäilyttää, eivät ne paistettuina maistu juuri miltään – ainoastaan hieman kirpakalta.

– Luonnon muona on hyvin tärkeä ja monipuolinen osa-alue selviytymisessä, Toivonen sanoo.

Selviytymiseen liittyy ruoan hankinnan lisäksi esimerkiksi lämpimänä pysytteleminen, tulenteko, hätämajoituksen tekeminen, suunnistaminen, ensiaputaidot ja itsepuolustus. Kyse on paitsi siitä, että ihminen oppii tarvittaessa selviytymään luonnon äärioloissa, myös siitä, että osaa toimia neuvokkaasti poikkeusoloissa esimerkiksi kaupunkiympäristössä – vaikkapa sitten sähkökatkon sattuessa.

– Selviytymisajattelu lähtee liikkeelle siitä, että pitää olla hyvässä kunnossa. Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan ja toimii perustana kaikelle, minkä vuoksi itsepuolustus sisältyy kursseihin, Toivonen kertoo.

 

Janne Mustosen ja Liisa Toivosen mukaan kiinnostus itsepuolustustaitoja kohtaan onkin kasvanut tänä vuonna niin ikään kovasti.

– Ja ovathan ne taidot tarpeenkin. Minullakin on viisi tytärtä ja yksi poika, ja mielelläni välitän oppimani taidot myös heille, Toivonen toteaa.

Vaaratilanteessa ihminen menee helposti lukkoon ja jähmettyy. Siksi itsepuolustustekniikoita on Mustosen mukaan tärkeää toistaa ja harjoitella sinnikkäästi.

– Jos on ahkera, jo muutamassa kuukaudessa voi oppia perusteet, joiden avulla pystyy puolustautumaan. Tietenkään mitään ei voi luvata, mutta mahdollista se on.

 

Metamonkeysin seuraavat basic-selviytymiskoulutukset järjestetään elokuun lopussa ja syyskuun alussa. Koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa selviytymisestä kiinnostunut ikään tai kuntoon katsomatta.

Koulutuksia järjestetään pääosin tilauksesta.

– Elokuun alkupuolella järjestämme myös extreme-kurssin, joka pitää sisällään hieman haastavampaa fysiikkapuolta, hätämajoituksen järjestämistä luonnossa sekä ammuntaa.

Janne Mustonen ja Liisa Toivonen peräänkuuluttavat itseluottamusta selviytymisessä ja itsepuolustuksessa.

– Tavoitteena on tarjota aiheesta kiinnostuneille kokonaisvaltainen tietopaketti. Ajat muuttuvat ja voivat myös pahentua, joten on hyvä valmistautua erilaisiin tilanteisiin, Mustonen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä