Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Kauppatori: Tarjonta ja kävijät kulkevat käsi kädessä – torilta saa nyt myös karjalanpaistia

Lietsun yrittäjä Maria Saastamoinen (vas.) ja Y-akatemian opiskelija Reetta Rytkönen ovat innoissaan Lietsun uudesta kokeilusta. Hanna-Mari Lappalainen Lietsun yrittäjä Maria Saastamoinen (vas.) ja Y-akatemian opiskelija Reetta Rytkönen ovat innoissaan Lietsun uudesta kokeilusta.

Lietsun Pada täydentää torin ruokatarjontaa karjalaisella perinneruoalla.

Torin ruokatarjonta on kasvanut jälleen: karjalanpaistia ja karjalaisia leivonnaisia tarjoava Lietsun Pada avattiin 1. heinäkuuta Joensuun Kauppatorin itälaidalle. Lietsun Padan toiminnasta vastaa Huoneistohotelli Lietsua ylläpitävä Lietsu Palvelut Oy.
Reseptiikka, ruoanvalmistus ja myynti ovat puolestaan Karelia-ammattikorkeakoulun Y-akatemian opiskelijoiden kädenjälkeä. Mukana ovat Y-akatemian osuuskunnat Pilke Innovations ja Luoma Creative.
Lietsu on tehnyt runsaasti yhteistyötä eri oppilaitosten opiskelijoiden kanssa, joten uuteen kokeiluun oli yrittäjä Maria Saastamoisen mukaan luontevaa ottaa opiskelijat mukaan.
– Olemme kestinneet nyt kaksi kesää vierailijoita ja matkailijoita tuossa hotellilla, ja kesäisin Lietsu on toiminut melkeinpä jonkinlaisena matkailuneuvontapisteenä, Maria Saastamoinen kertoo.
– Meiltä on kysytty tosi usein, että mistä täältä saisi karjalaista ruokaa. Joensuun näkövinkkelistä kysymykseen on aika vaikea vastata, koska karjalaisen pitopöydän löytää lähimmillään Ilomantsin Parppeinpirtiltä tai Nurmeksen Bombalta. Joidenkin lounaspaikkojen listoilta löytyy toisinaan karjalanpaistia, mutta mitään säännöllistä tarjontaa täällä ei ole.

Lietsun Padassa tarjoillaan heinäkuun ajan perinteistä karjalanpaistia ja perunamuusia, joiden kylkeen saa halutessaan lisukkeeksi maustekurkkuja ja puolukkasurvosta.
Valikoimiin kuuluvat myös karjalanpiirakat munavoilla, Kontiomehun marjamehu sekä perinteiset karjalaiset makeat leivonnaiset, kuten pullat ja pikkuleivät.
– Lisäksi meiltä saa myös vegaanista karjalanpaistia eli niin sanottua karjatonta paistia, lohkaisee Y-akatemian opiskelija Reetta Rytkönen, joka on ollut mukana toteuttamassa Lietsun Padan konseptia.
– Tosin kyseessä ei ehkä suoraan ole vegaaninen karjalanpaisti, vaan pikemminkin uusi uuniruoka, joka kunnioittaa karjalanpaistin perinnettä, Maria Saastamoinen lisää.
Kaikki valmistuksessa käytettävät raaka-aineet tulevat Saastamoisen mukaan mahdollisimman läheltä.
– Liha tulee Koivikon Tilalta ja kasvikset ja juurekset Puhakan Juureskuorimolta. Perunamuusin teemme ihan perinteisesti käsipelillä survoen, eli emme käytä esimerkiksi jauheita sen valmistukseen.
Karjalanpaistia on päivittäin myynnissä sen aikaa kuin ruokaa riittää. Saastamoisen mukaan tarpeen arviointi on haaste vastaavan pitkän valmistusajan vaativan ruoan suhteen.
– Haluamme, että hävikkiä tulee mahdollisimman vähän. Otamme käyttöön ResQ-palvelun, jotta ruokaa saa myös sitä kautta, jos sitä jää meille käsiin, Saastamoinen kertoo.

Lietsun Pada on avoinna päivittäin säävarauksella maanantaista keskiviikkoon ja viikonloppuisin lounasaikaan sekä torstaista perjantaihin iltapäivisin.
Viime kesältä tuttu Origamikahvilan massiivipuinen paviljonki toimii Padan myyntipisteenä, ja keittiötilat Lietsun Pada sai käyttöönsä Carelicumissa toimivalta kahvila-ravintola Lumpeelta.
– Lumme on sopivasti suljettuna juuri heinäkuun ajan, joten me voimme hyödyntää keittiötiloja ja rullailla ruoat sieltä tähän torille, Maria Saastamoinen kertoo.
Lietsun Pada on avoinna viimeisen kerran 28. heinäkuuta, jolloin kojun on väistyttävä torilla järjestettävien Voimamiesten joukkue-maailmanmestaruuskilpailujen tieltä.
Maria Saastamoinen pitää tärkeänä sitä, että perinneruokaa on saatavilla myös Joensuussa.
– Toki karjalaisia leivonnaisia täällä saa mainiosti esimerkiksi torilta, mutta karjalanpaistia taisi olla säännöllisesti tarjolla viimeksi Karjalantalolla joskus reilut kymmenen vuotta sitten. Luulen, että turistien lisäksi paikalliset ihmisetkin kaipaavat perinneruokaa – harvemmin karjalanpaistia tulee tehtyä kotona esimerkiksi kahdelle hengelle, koska kyseessä on sen verran suuritöinen ruoka, Saastamoinen tuumaa.
Lietsu haluaa ruokapaviljongillaan myös osaltaan vilkastaa torin ja keskustan elämää.
– Haluamme tuoda torille lisää palveluita, iloa ja elämää. Torilla on tänä vuonna tosi paljon erilaisia kesätapahtumia, ja mitä enemmän on tarjontaa, sitä enemmän on varmasti myös kävijöitä. Ihmisethän torin lopulta tekevät, Saastamoinen miettii.


Poimintoja torin ruokatarjonnasta

Grillivaunuja ja ruokatelttoja

- Katu-Catering: burgereita, lisukkeita, salaatteja
- Falafel Talo: syyrialaisen perinteen mukaan tehtyjä falafelannoksia
- Jumaili Food: grilliruokaa sekä kreikkalaista ruokaa, kuten souvlakeja ja salaatteja
- Joen Ruokapriha: kala-annoksia, lettuja, kahvia
- Ramin Grilli: burgereita, hot dogeja, lihapiirakoita ja muuta grilliruokaa
- VIP-Grilli: makkaraperunoita, hampurilaisia, pizzoja, kebabannoksia ja muuta grilliruokaa
- Vietnamilainen ruokakoju: vietnamilaisia ruoka-annoksia
- Thai-ruokakoju: thaimaalaisia ruoka-annoksia

Kahviloita ja kioskeja

- Robert’s Coffee: kylmiä ja kuumia juomia ja leivonnaisia
- Marttakahvio: karjalanpiirakoita ja muita suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä kylmiä ja kuumia juomia
- Jungle Juice Bar: smoothieita
- Vohvelikahvila Franco: suolaisia ja makeita vohveliannoksia
- IL Duo: italialaista artesaanijäätelöä
- Chino’s: smoothieita, kylmiä ja kuumia kahvi- ja teejuomia

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä