Julkaistu 

Pelastuslaitos: Uhkaavia väkivaltatilanteita ensihoidossa – "Kyllä tässä on vakavasti harkittava ohjeistuksen tiukennusta"

Pelastuslaitos: Uhkaavia väkivaltatilanteita ensihoidossa – "Kyllä tässä on vakavasti harkittava ohjeistuksen tiukennusta" Juha Inkinen

Kuluneen kevään ja alkukesän aikana ensihoitajat ovat kohdanneet vakavia väkivalta- ja väkivallan uhkatilanteita potilaiden osalta, tiedottaa Pohjois-Karjalan pelastuslaitos. Pelastuslaitoksen mukaan viimeisin tilanne tapahtui 14. kesäkuuta Liperissä, jossa ensihoidossa ollutta työparia uhattiin kirveellä.

– Nämä ovat todella ikäviä tilanteita. On selvää, että kenenkään ei tarvitse kokea työssään väkivallan uhkaa – etenkään niiden ihmisten, jotka tekevät työtä auttaakseen muita. Ilmiö ei ole valitettavasti uusi, mutta se on täysin tuomittava. Tällaisissa tilanteissa meidän työntekijöillämme on vähän keinoja käytössään paikan päällä, asiaan tulee löytää ratkaisut ennaltaehkäisevistä toimista, toteaa Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.

– Kyllä tässä on nyt vakavasti harkittava ohjeistuksen tiukennusta siltä osin, että yhä useammin emme mene asiakkaan luokse ilman poliisia, mikäli tehtävässä arvioidaan ennakkotietojen ja riskinarvion perusteella olevan väkivallan uhkan mahdollisuus. Tässä tapauksessa hoidon aloittaminen voi viivästyä, mutta emme voi auttaa millä tahansa ehdoilla eli saattamalla henkilöstöämme vaaraan, pelastusjohtaja Viitaniemi pohtii yhdessä Siun soten ensihoidon vastuulääkärin Jukka Revon kanssa.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan väkivaltaiset tilanteet ja tapahtumat halutaan estää kaikin keinoin. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos ja Itä-Suomen poliisi tiivistävät yhteistyötä ja selvittävät, onko taustalla ilmiö tai kehityskulku, joka on jäänyt tunnistamatta. Lisäksi selvitetään myös se, voidaanko väkivallan uhkaa sisältäviä tilanteita tunnistaa nykyistä paremmin jo hätäpuheluvaiheessa.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että jatkossa henkilöstön koulutukseen aiotaan panostaa aiempaa enemmän. Pelastuslaitos järjestää koulutustilaisuuksia kuluvan vuoden aikana nopealla aikataululla, ja asia liitetään myös tulevan vuoden koulutuspäivien ohjelmiin.
Työssä kohdattavien kuormittavien tapahtumien käsittelemiseksi pelastuslaitoksessa on käytössä jälkipurkuprotokolla.

– On tärkeää muistaa aina ilmoittaa tapahtumista suullisesti esimiehille sekä tehdä virallinen ilmoitus. Väkivaltatilanteisiin liittyen on syytä huolehtia myös siitä, että tapahtuneesta kirjataan rikosilmoitus. Ilmoitus on selkeintä tehdä henkilökohtaisesti, esimerkiksi tilannepaikalle saapuvalle poliisipartiolle tai myöhemmin seuraavina päivinä, pelastuspäällikkö Ville-Petteri Pulkkinen kertoo.

Pelastuslaitoksen työhyvinvointikyselyn mukaan 2/3 kyselyyn vastanneista ensihoitajista on kokenut väkivalta- tai uhkatilanteita asiakkaan taholta. Ensihoitajat kohtaavat väkivaltaa ja häirintää enemmän kuin Siun soten ja pelastuslaitoksen henkilöstö keskimäärin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä