Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Puutarha: Kasvihuone on vuosien sijoitus – hankinnassa kannattaa lähteä liikkeelle sijoituspaikasta

Kasvihuone voi toimia myös viihtyisänä oleskelutilana. Käyttötarkoitus on hyvä pohtia päättäessä kasvihuoneen kokoa. Kuva: Anna-Leena Martikainen Kasvihuone voi toimia myös viihtyisänä oleskelutilana. Käyttötarkoitus on hyvä pohtia päättäessä kasvihuoneen kokoa. Kuva: Anna-Leena Martikainen

Kasvihuoneen hankinta on pitkän ajan sijoitus, jossa on lähdettävä liikkeelle tarpeesta: mitä aikoo kasvattaa, minkä verran aikoo kasvattaa, tuleeko kasvihuoneelle muutakin käyttöä kuin vain sadon kasvatus?

Pohjois-Karjalan Marttojen kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Maarit Sallinen-Uusoksa opastaa lähtemään liikkeelle siitä, mihin kasvihuoneen pystyy sijoittamaan. Valo on kaikkein tärkein tekijä kasvien menestymisen kannalta, mutta liika paahdekaan ei ole hyväksi.

Mikäli kasvihuone on suorakaiteen muotoinen, pitkät sivut kannattaa suunnata itään ja länteen ja lyhyt pääty kohti pohjoista.

Jos mahdollista, tontin valo-oloja kannattaa tarkkailla yhden kasvukauden ajan.

– Kasvihuonetta on helpompaa varjostaa tarvittaessa myöhemmin kuin poistaa sen edestä mahdollisia puita tai rakennelmia, joten huone olisi hyvä saada valoisalle ja tuulensuojaiselle paikalle, Sallinen-Uusoksa neuvoo.

 

Kasvihuoneen koolla on suuri merkitys. Usein kahden vaihtoehdon välillä kannattaa valita suurempi, sillä monesti käy niin, että harrastus tuppaa laajenemaan. Hukkaneliöitä jää harvoin.

– Pienessä kasvihuoneessa kosteus tiivistyy hyvin helposti, kun taas suuremmassa kasvihuoneessa lämpötila on tasaisempi ja kosteuden hallinta on helpompaa, Maarit Sallinen-Uusoksa kertoo.

Suuremmassa huoneessa myös tuuletus ja hoitotyöt käyvät helpommin ja vesisäiliölle on paremmin tilaa.

– Jos mahdollista, kannattaa kasvihuoneessa olla oven lisäksi yksi tuuletusaukko, jotta tilan saa tuuletettua tehokkaasti etenkin keskikesällä, kun lämpötila nousee äkkiä kuumaksi.

Neliömäärän lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota huonekorkeuteen: mikäli harjakorkeus on alle kaksi metriä, korkeus jää pienehkössä huoneessa yleensä hieman yli metriin. Tällöin kasvien sijoittaminen voi olla hankalampaa, sillä esimerkiksi tomaatti ja kurkku tarvitsevat tilaa juuri korkeussuunnassa.

– Nykyisin kasvihuoneet toimivat usein myös oleskelupaikkoina, jolloin on toki mukavaa, että ympärillä on tilaa. Kasvihuoneeseen voi sijoittaa esimerkiksi pöytäryhmän, Sallinen-Uusoksa sanoo.

 

Kasvihuoneen katemateriaaliksi on saatavilla tavallisesti joko lasia tai kennolevyä, joissa molemmissa on puolensa.

– Kenno voi olla hitusen hintavampi kuin lasi, mutta se myös eristää lämpöä paremmin ja voi näin ollen pidentää kasvukautta aavistuksen molemmista päistä, Maarit Sallinen-Uusoksa kertoo.

Kenno voi olla parempi vaihtoehto myös lapsiperheille kestävyytensä ansiosta – silloin tällöin kohti lentävä pallo ei aiheuta kennoon osuessaan vahinkoa.

– Toisaalta lasi on materiaalina hyvin kaunis ja helppo puhdistaa. Kenno voi kellastua ajan saatossa, mutta osia voi toki vaihtaa tarvittaessa.

Kasvihuoneen kate voi olla myös muovinen kalvo, mutta Sallinen-Uusoksa muistuttaa, että muovin on oltava riittävän hyvin UV-suojattu ja kestettävä hyvin lämpöä.

Kasvihuoneen runko on puolestaan tavallisesti puuta tai alumiinia. Siinä missä alumiini on kevyt, helppohoitoinen ja yleensä edullisempi ratkaisu, puu on luonnonmukaisempi ja kaunis materiaali, joka kaipaa jonkin verran hoitoa.

 

Oleellinen kysymys on myös kasvihuoneen pohja: laatoitettu tai laudoitettu lattia antaa kasvihuoneelle huolitellun ilmeen ja helpottaa hoitotöitä, kun taas maapohjainen alusta tarjoaa enemmän kasvualustaa.

– Maapohja voi vaatia enemmän kitkentää, ja jos lähettyvillä on puiden tai muiden kasvien juurakoita, ne voivat tulla sieltä vastaan. Toisaalta maapohja ei syö huonekorkeutta siinä missä laatoitus; laattapohjalla kasvien kasvualusta tulee lähtökohtaisesti korkeammalle, mikä syö kasvukorkeutta, Maarit Sallinen-Uusoksa muistuttaa.

Laattapohjaa rakentaessa on tärkeää huolehtia, että pohjalla on tarpeeksi routimatonta maa-ainesta. Usein huone kiinnitetään vielä erilliseen metalli- tai harkkosokkeliin.

Kasvihuoneen rakentamiselle syksy voi olla hyvä ajankohta, sillä silloin maa on asettunut ja routa sulanut. Näin myös kasvattamisen pääsee aloittamaan heti seuraavana keväänä.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä