Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Matkailu: Pohjois-Pariisissa sijaitseva Clichy sopii myös budjettimatkailijalle

Yksinkertainen mutta lämpimän oloinen ravintola Anne & Moty pistää silmään Clichyn Rue de Parisin katukuvassa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Yksinkertainen mutta lämpimän oloinen ravintola Anne & Moty pistää silmään Clichyn Rue de Parisin katukuvassa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Noustessamme metroasemalta maan pinnalle tunnelma on hämmentävä: suuren liikerakennuksen, jonka edustalla seisoo tummiin pukeutuneita, luotiliivein ja rynnäkkökiväärein varustautuneita vartijoita.

Toisella puolellamme on vilkasliikenteinen Boulevard Périphérique, jossa autot ja moottoripyörät tööttäilevät kilpaa ja jonka varrella jalankulkijat kiiruhtavat määrätietoisesti jonnekin salkkuineen. Täälläkö me tosiaan majoitumme?

Myöhemmin selviää, että suomalaisittain raskaasti vartioidun näköinen rakennus on oikeustalo, Tribunal de Paris, ja salkkuihmiset ovat alueen työntekijöitä ja liikematkailijoita. Onneksi hotellimme sijaitsee Boulevard Périphériquen toisella puolella, hieman rauhallisemmassa sopessa.

 

Clichy, epävirallisesti Clichy-la-Garenne, on Pariisin pohjoisella esikaupunkivyöhykkeellä sijaitseva kunta, joka ei ole suosittu turistien keskuudessa, mutta joka on pariisilaisittain melko tärkeä liikealue. Alue on tunnettu muun muassa L’Oréalin, Bicin ja Sonyn Ranskan-konttoreistaan.

Noin 6,5 kilometrin päässä Pariisin keskustasta sijaitseva Clichy on viehättävän koruton mutta siisti ja rauhallinen alue, jota kohtaamamme paikallisetkin kuvailevat aidoksi Pariisiksi. Sen asuinrakennukset ovat melko yksinkertaisia mutta kodikkaan näköisiä, ja kukkalaatikot ja perinteiset ikkunaluukut somistavat ranskalaisia parvekkeita täälläkin päin Pariisia. Alueella asuu viimeisimmän tiedon mukaan noin 63 000 ihmistä.

 

Clichy ei ole turistien suosiossa kenties siksi, että siellä ei ole juurikaan kuuluisia nähtävyyksiä; Clichyn merkittävimmät nähtävyydet ovat 1600-luvulla rakennettu Saint Vincent de Paulin katedraali sekä Pavillon Vendôme, jossa sijaitsee myös kunnan matkailutoimisto. Pavillon Vendômessa on muun muassa tilapäisiä taidenäyttelyitä sekä pieni, rehevä puutarha istuskelualueineen.

Clichy sijaitsee kuitenkin erinomaisten kulkuyhteyksien päässä Pariisin tärkeimmistä nähtävyyksistä: Metrolinja 13 vie kulkijan muun muassa pääkatu Champs-Élyséés’lle sekä kävelymatkan päähän Eiffel-tornista. Linjalla 14 pääsee puolestaan esimerkiksi lähelle Notre Damea sekä useille tärkeille vaihtoasemille. Myös RER-paikallisjunalinja C kulkee Clichystä keskeisille paikoille.

Kivenheiton päässä Clichystä sijaitsee suosittu Moulin Rouge -kabaree, joka on Pigallen punaisten lyhtyjen alueella. Pigalle on ilotalojensa ja seksikauppojensa lisäksi tunnettu myös kapakoistaan ja erotiikkamuseostaan.

 

Ehkä nähtävyyksien vähyyden vuoksi Clichyn hinnat ovat kuitenkin sen mukaiset: hinnat on suunnattu lähinnä paikallisille, joten alue sopii erinomaisesti budjettimatkailijan majoittumiskohteeksi – vaikkakin on hyvä muistaa, että halvalla Pariisissa ei selviä verrattuna esimerkiksi Itä-Eurooppaan.

Vilkkaimman turistikauden ulkopuolella Clichyn alueella yön hotellissa aamiaisineen saa noin 90 eurolla, mutta yleisesti ottaen alueelta löytyy useita hotelleja ja muita majoituspaikkoja, joissa majoitusyö maksaa kaikkea 70 euron ja 170 euron väliltä. Lähempänä keskustaa hinnat nousevat helposti kaksinkertaisiksi.

Clichyssä sijaitsee useita viihtyisiä ja edullisia ravintoloita, kahviloita ja pubeja vieri vieressä, ja kävijällä on vara mistä valita: on pizzaa, hampurilaisia, pastaa, salaatteja ja ranskalaista, thaimaalaista, turkkilaista ja italialaista ruokaa.

Siinä missä Champs-Élyséés’llä pasta-annoksesta saa pulittaa 19 euroa, Clichyssä valtavan ja laadukkaan annoksen saa reilulla kympillä.

 

Pysähdymme syömään pasta-annokset pienessä mutta kodikkaassa Anne & Motyssa. Ulkoa ravintola on värikkäine markiiseineen pieni väripilkku muuten melko harmaan kadun varrella.

Ravintolan tuolit ovat eriparia, työntekijät työskentelevät omissa vaatteissaan ja kiikkerällä sivupöydällä on pino vanhoja kirjoja lounaan tai päivällisen oheen luettavaksi. Juuri tällaisia rehellisen käytännönläheisiä mutta helposti lähestyttäviä Clichyn ravintolat vaikuttavat muutenkin olevan.

Vastoin ehkä yleisiä ennakkoluuloja ravintolan työntekijät puhuvat myös oikein sujuvaa englantia.

 

Clichyssä huomaa olevansa yksi harvoista turisteista, sillä lähes jokaisessa paikassa paikalliset tulevat tiedustelemaan, mistä olemme kotoisin ja miksi olemme matkustaneet tänne.

28-vuotias Antoine kutsuu meidät juttelemaan seurueensa kanssa, ja keskustelemme koko illan muun muassa matkustelusta ja Suomen ja Ranskan kulttuurieroista. Kun kuulen seurueen jäsenten tokaisevan välistä ”merde” (ranskalainen kirosana), huudahdan tunnistavani sanan Netflixin Emily in Paris -sarjasta.

– Kyllä, mutta se sarja on kaukana aidosta Pariisista, nuoret ranskalaiset painottavat.

Kenties niin, eikä ainakaan Clichyn aluetta kyseisessä sarjassa juuri esitellä.

Kuten mekin, paikalliset nuoret ovat kotoisin pienestä kylästä. He ovat sittemmin muuttaneet opiskelemaan ja työskentelemään Pariisiin. Kuppila, jonka sattumalta löysimme, on heidän kantapaikkansa, jossa he viettävät usein aikaa kaveriporukassa. Emily in Paris -sarjan sijasta tämä kohtaaminen tuo mieleen Frendit tai Ensisilmäyksellä-sarjan.

Lähtiessämme mietimme, että olisimme luultavasti yhtä kohtaamista köyhempiä, jos olisimme viettäneet aikaa vain Pariisin keskeisillä alueilla.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä