Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanne Hynynen

Urheilu: Rugby sopii kaikille – "Treenien edetessä saattaakin huomata tekevänsä kontaktia täysin"

Karjalan Rugby Joensuu perustettiin vuonna 2011. Tällä hetkellä seuran naisten joukkue pelaa 1. divisioonassa ja miesten joukkue  yhdessä Kuopion joukkueen kanssa. Kuva: Hanne Hynynen Karjalan Rugby Joensuu perustettiin vuonna 2011. Tällä hetkellä seuran naisten joukkue pelaa 1. divisioonassa ja miesten joukkue yhdessä Kuopion joukkueen kanssa. Kuva: Hanne Hynynen

Rugby on Englannista lähtöisin oleva joukkuepeli. Säännöt ovat periaatteessa hyvin yksinkertaiset: Soikion muotoista palloa viedään kuljettamalla eteenpäin, syöttäminen tapahtuu taaksepäin. Kun pallon vie vastustajan maalialueelle ja painaa maahan, saa pisteitä.

Käytännössä pelaaminen on paljon monimutkaisempaa, ja rugbyssa puhutaankin sääntöjen sijaan laista ja lakikirjasta. Tätä ei kuitenkaan kannata säikähtää.

– Näin puolitoista vuotta lajia harrastaneena en todellakaan tiedä ja muista kaikkia sääntöjä, mutta pelin idea on sinällään hyvin yksinkertainen. Idean ymmärtää melko hyvin jo ensimmäisellä kerralla, kertoo Karjalan Rugby Joensuun naisten joukkueessa pelaava Juuli Raatikainen. Hän toimii myös naisten joukkueen varakapteenina ja seuran hallituksen tiedottajana.

– Rugby on helppo oppia, koska se on käytännössä käsikoordinaatiota, joka on kaikilla luonnostaan melko hyvä. Kun pallon saa kiinni ja osaa heittää, on jo aika pitkällä. Kehityskäyrä rugbyssa on nopea. Yhden kauden pelattuaan tietää jo melko pitkälti, miten tämä menee. Rugby on fyysinen, mutta todella hauska laji, toteaa miesten joukkueen toiminnanjohtaja ja myös joukkueessa pelaava Pasi Hirvonen.

 

Karjalan Rugby Joensuu on perustettu vuonna 2011. Tällä hetkellä naisten joukkue pelaa 1. divisioonassa, miehet yhdessä Kuopion joukkueen kanssa. Raatikainen kertoo päätyneensä lajin pariin joukkueessa pelanneiden opiskelukavereidensa houkuttelemana:

– Ehdin käydä yksissä treeneissä areenassa. Sitten tuli koronarajoitukset, eikä päästy tänne, vaan pelattiin pienissä porukoissa tuolla ulkona lumessa ja pakkasessa. Silti pysyin hyvin mukana ja hurahdin kerrasta täysin, Raatikainen muistelee.

Hirvosella puolestaan on meneillään jo kymmenes vuosi rugbya:

– Lapsuuden kaveri Olli Räsänen, joka pelaa joukkueessa, on naisten joukkueen valmentaja ja pelaa myös Suomen miesten maajoukkueessa, houkutteli silloin aikoinaan pelaamaan, ja sille tielle minä jäin. En kadu. Olen saanut lajin kautta valtavasti liikunnallista hyötyä ja paljon hyviä ystäviä, Hirvonen kertoo.

 

Toista kesää omana joukkueenaan pelaavilla naisilla on tavoitteena tehdä tästä kaudesta mahdollisimman ehjä. Miesten joukkue puolestaan pyrkii kasvattamaan pelaajamäärää ja pääsemään 1. divisioonaan.

– Rugby on onneksi siitä hieno laji, että vierusseuroista saa aina tarvittaessa lainapelaajia, että kauden pystyy pelaamaan. Naisten joukkueella on tällä hetkellä hyvä tilanne, ja tämä toinen kausi otetaan ennen kaikkea hyvien treenien, pelien ja kokemusten kannalta, Juuli Raatikainen toteaa.

– Miehillä on ensisijaisena tavoitteena saada oma joukkue kasaan ja aloittaa divari. Seurana pyritään saamaan lajin pariin mahdollisimman paljon harrastajia ja luomaan rugbysta positiivista mielikuvaa, kertoo Pasi Hirvonen.

Rugby onkin kontaktilaji, mutta kontaktia lähdetään Hirvosen mukaan harjoittelemaan hyvin pienin askelin, ja yleensä se yllättää positiivisesti.

– Treenien edetessä saattaakin yhtäkkiä huomata tekevänsä kontaktia täysin, ja että sehän onkin ihan mukavaa, vaikka ajatus siitä voi aloittaessa hirvittää.

 

KRJ treenaa avoimien treenien periaatteella. Vaikkei alkeiskurssi olisikaan meneillään, harjoituksiin saa aina tulla katsomaan ja kokeilemaan. Alkuun pääsee tavallisella urheiluvarustuksella, mutta lajissa edetessään kannattaa hankkia hammassuojat. Nappikengät ovat peleissä pakollinen varuste.

– Rugby sopii ihan kaiken ikäisille, kokoisille ja kaikenlaisista taustoista lähtöisin oleville. Meidänkin joukkueessa on sekä sellaisia, jotka eivät olleet aiemmin harrastaneet mitään palloilulajia, myöskin jonkin toisen lajin parista rugbyyn siirtyneitä, Raatikainen kertoo.

– Vaikket olisi koskaan pelannut mitään lajia, ja haluat aikuisiällä aloittaa rugbyn, niin se onnistuu kyllä aivan täysin. Saatat olla vaikka jo seuraavana kesänä pelaamassa, kannustaa Hirvonen.

Raatikainen nyökyttelee:

– Todellakin! Naisten joukkueessa on muutama sellainen, joka oli kuukauden ehtinyt käydä treeneissä ja oli jo viime kesänä ensimmäisissä peleissä mukana. Hyvin pääsee sisään lajiin ja mukaan joukkueeseen. Uudet pelaajat ovat tervetulleita niin miesten kuin naistenkin joukkueisiin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä