Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Rakentaminen: Siihtalantie 20:een valmistuu kaksi pienkerrostaloa elokuussa – "Loputkin sijoittajat heräävät varmasti kesän aikana"

Siihtalantie 20:n kaksi ensimmäistä pienkerrostaloa valmistuvat elokuuhun mennessä. – Se on kaupunkiin syksyksi muuttavien opiskelijoiden kannalta hyvä ajankohta, sanovat Taloykkösten Ismo Leppänen (vas) ja Erik Räty. Kuvat: Hanna-Mari Lappalainen Siihtalantie 20:n kaksi ensimmäistä pienkerrostaloa valmistuvat elokuuhun mennessä. – Se on kaupunkiin syksyksi muuttavien opiskelijoiden kannalta hyvä ajankohta, sanovat Taloykkösten Ismo Leppänen (vas) ja Erik Räty. Kuvat: Hanna-Mari Lappalainen

Siihtalaan muodostuu tulevana syksynä poikkeuksellisesti kaksi uutta kerrostalokokonaisuutta, kun Siihtalantie 20:een valmistuu kaksi pienkerrostaloa elokuussa, ja Siihtalantie 12:een puolestaan valmistuu loppuvuodesta neljä pienkerrostaloa.

Siihtalankummun eli Siihtalantie 12:n rakennuttajana toimii Pyhäselän Oma Kiinteistö Oy, kun taas viimeisimpänä aloitetun Siihtalantie 20:n työmaan rakennuttaja on Taloykköset.

 

Taloykkösten toimitusjohtaja Erik Räty pitää Siihtalaa arvostettuna ja arvokkaana asuinalueena, josta tontin saaminen on melko lailla harvinaista.

Siihtalantie 20:een tehtiin alkuvuonna asemakaavamuutos, joka on Joensuussa jopa ainutlaatuinen; asuntoyhtiön rakennusoikeutta laskettiin noin kolmanneksella, vaikka tavallisesti muutos on aina ylöspäin. Kaikkea rakennusoikeutta ei ole tarvittu ja käytetty. Myös tontin käyttötarkoitus muuttui asuinrivitalojen korttelialueesta asuinkerros- ja rivitalojen korttelialueeksi.

Siihtalantie 20:n 1960-luvun alkupuolella rakennetut seitsemän rivitaloa on suunnitellut insinööri Eero Lauri, ja talot muodostavat maisemallisesti yhtenäisen arvokkaan kokonaisuuden Siihtalanmäen rinteessä.

 

– Meidän kannaltamme homma lähti hyvin liikkeelle, koska aloite rakentamiselle tuli paikalla jo olevan asunto-osakeyhtiö Pielisenrannalta – meidän ei ole tarvinnut tavallaan painiskella sen kanssa, että olisimme tulleet jonkun toisen tontille, Taloykkösten myyntijohtaja Ismo Leppänen toteaa.

– Yhteistyömme on toiminut erinomaisesti, eikä ympärillä olevilta asukkailta ole tullut mitään negatiivista palautetta rakentamisesta.

Siihtalantie 20:n uusissa pienkerrostaloissa oli Erik Rädyn ja Ismo Leppäsen mukaan huomioitava joitakin ulkoisia tekijöitä, jotka toistuvat myös vanhojen rivitalojen ulkoasussa.

– Talojen julkisivuissa tullaan käyttämään tiilenpunaista julkisivulevyä, ja sama sävy erottuu myös vanhoissa rakennuksissa. Julkisivuissa käytetään muutenkin hyvin luonnonläheisiä sävyjä, kuten tummaa puupintaa ja okrankeltaista, Erik Räty kertoo.

 

Ensimmäisessä vaiheessa Siihtalantie 20:een valmistuu kaksi asuintaloa, jotka pitävät sisällään yhteensä 28 asuntoa aina yksiöistä kolmioihin. Syksyllä rinteeseen aletaan rakentaa vielä kolmatta vastaavaa taloa, jonka on määrä valmistua elokuussa 2023.

Taloykköset panostaa tekemisessään ekologisuuteen ja kotimaisuuteen, mikä on ollut Erik Rädyn ja Ismo Leppäsen mukaan suunnaton etu nykyisessä maailmantilassa.

– Emme ole niin riippuvaisia siitä, mitä maailmalla tapahtuu, Räty toteaa.

– Ukrainan sota on vaikuttanut välillisesti oikeastaan vain siihen, että emme saaneet suunnitellusti tervaleppäpaneeleita kaikkien asuntojen saunoihin. Niissä on käytetty nyt kotimaista kuusta, jota onneksi saakin nykyisin eri profiileilla höylättynä ja eri sävyihin sävytettynä, Leppänen lisää.

Siihtalantie 12:n tapaan myös Siihtalantie 20:ssa on käytössä maalämpöjärjestelmä.

– Sen avulla asumiskustannukset pysyvät kohtuullisina, minkä lisäksi myös asuntojen jälleenmyyntiarvo säilyy hyvin, Leppänen sanoo.

 

Asuntojen kysyntä on ollut Ismo Leppäsen ja Erik Rädyn mukaan odotettua: kun rakentaminen alkoi viime vuoden syksyllä, asunnoista varattiin heti noin puolet. Nyt vapaana on kaksitoista asuntoa, joista suurin osa on yksiöitä ja kaksioita.

– Kiinnostus on jokseenkin kaksijakoista: suuremmat asunnot menivät pitkälti ensimmäisenä omaan käyttöön, mutta pienemmät asunnot ovat kiinnostaneet enemmän sijoittajia. Ennakoimme kaikkien asuntojen menevän kaupaksi syksyyn mennessä, sillä loputkin sijoittajat heräävät varmasti kesän aikana, Ismo Leppänen kertoo.

Taloykkösten tavoitteena on saada kohteisiin aina mahdollisimman paljon hajontaa: kohteisiin rakennetaan eri kokoisia asuntoja, joihin saadaan toivon mukaan myös eri ikäisiä ja erilaisissa sosioekonomisissa asemissa olevia asukkaita.

– Se on osa vastuullisuusperiaatettamme, ja sillä taistellaan alueellista segregaatiota vastaan, Leppänen kertoo.

– Toki alueen asukkaista suurin osa tulee varmasti edelleen olemaan varttuneempia pariskuntia ja keskiluokkaisia perheitä, mutta pienemmät asunnot houkuttelevat enemmän myös opiskelijoita ja nuoria aikuisia, mikä on meidän mielestämme vain hyvä juttu.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä